Feltűnt az AMD FX-8000-es sorozatának harmadik tagja

Az AMD Bulldozer architektúrája köré épülő, FX sorozatú processzorainak beszerzése – különösen igaz ez a hatmagos és a nyolcmagos modellekre – igen-igen nehézkes napjainkban. A termékek már egy ideje forgalomban vannak, de jelenleg sok szerencse kell hozzá, hogy lecsapjunk egy hatmagos, vagy akár egy nyolcmagos FX sorozatú központi egységre. Hogy a helyzet mikor kezd javulni, az egyelőre nem tudható, de az már biztosnak látszik, hogy a nyolcmagos processzorok közé egy új, harmadik modell is érkezik majd az FX-8100 személyében.

Feltűnt az AMD FX-8000-es sorozatának harmadik tagja

Az AMD Bulldozer architektúrája köré épülő, FX sorozatú processzorainak beszerzése – különösen igaz ez a hatmagos és a nyolcmagos modellekre – igen-igen nehézkes napjainkban. A termékek már egy ideje forgalomban vannak, de jelenleg tényleg sok szerencse kell hozzá, hogy lecsapjunk egy hatmagos, vagy akár egy nyolcmagos FX sorozatú központi egységre. Hogy a helyzet mikor kezd javulni, az egyelőre nem tudható, de az már biztosnak látszik, hogy a nyolcmagos processzorok közé egy új, harmadik modell is érkezik majd az FX-8100 személyében.

A trió legolcsóbb tagja a HP weboldalán tűnt fel, ahol a termék opcionálisan már választható egy HP Pavilion asztali konfigurációhoz. Az FX-8150-es és FX-8120-as processzorok mellé érkező FX-8100 a HP komponens testre-szabó listája szerint 80 dollárral olcsóbb, mint az FX-8150. Ez onnan derül ki, hogy a szóban forgó HP Pavilion HPE h8z konfiguráció esetében 80 dolláros felárral kell számolni, ha az FX-8100-as modell helyett FX-8150-es processzorral kérjük a terméket. Hogy ez a különbség a kereskedelmi forgalomba kerülő modelleknél is ugyanekkora marad-e? Nos, ez egyelőre rejtély.

A jelenleg csak OEM partnerek számára elérhető FX-8100-as modell természetesen ugyanúgy szorzózár-mentes kivitelben érkezik, mint összes többi társa – ez jó hír a tuning szerelmeseinek. A processzor alap órajele 2,8 GHz-es értéket képvisel, ám a terhelés függvényében lehetőség van akár a 3,1 GHz-es órajel elérésére is, hála a TurboCore technológiának. Amennyiben a végrehajtandó feladat nem igényli az összes processzormagot, akkor a nyolc mag közül négy – vagy ennél kevesebb – akár 3,7 GHz-es órajelen is ketyeghet.

Csak úgy, mint az FX-8000-es sorozat többi tagja, az FX-8100 is 16 MB-nyi gyorsítótárral érkezik – összesen 8 MB-nyi másodszintűvel és 8 MB-nyi megosztott harmadszintűvel. A termék rendelkezik az AVX, AES, XOP és az SSE 4.2/4.1/4a utasításkészletek támogatással, de emellett a HyperTransport 3.1-es támogatás is a kínálat részét képezi.

Azzal kapcsolatban, hogy az újdonság mikor lesz elérhető az átlagfelhasználók számára külön is, egyelőre nem állnak rendelkezésre információk. A processzor várható ajánlott végfelhasználói ára sem ismert, bár az FX-8150 árához viszonyított 80 dolláros különbség jó támpont lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward