Felsőkategóriás mobilokat céloz a Sony új kameraszenzora

Az IMX318 már rétegelt CMOS technológiát használ, 22,5 megapixeles, és villámgyors fókusszal, valamint fejlett stabilizálással dolgozik.

Felsőkategóriás mobilokat céloz a Sony új kameraszenzora

A Sony számára nagyon jól jött ki a lépés a mobilos kameraszenzorok piacán, és a japán vállalat mára durván vezeti a szegmenst (40 százalékot meghaladó a részesedése). Természetesen ezt a pozíciót a jövőben is megtartaná a gyártó, és tesz is erről, ezúttal például egy igazán vonzó felső-középkategóriás szenzort húzott elő a kalapból.

Az Exmor RS termékcsaládot gyarapító újdonság az IMX318 nevet viseli, és a képességeit elnézve bizony nem árt, ha jól megjegyezzük ezt az azonosítót, mert sokszor találkozhatunk majd vele a jövőben. Az egység alapját már a rétegelt CMOS technológia adja, amit a vállalat tavaly vezetett be a prémiumkategóriás kompakt fényképezőgépeinél, és igen, az IMX318-nak köszönhetően ez hamarosan már okostelefonokban is felütheti a fejét. A szóban forgó szenzor mindössze 1/2.6 hüvelykes méretű, ami papíron nem mutat jól, de panasz egészen biztos, hogy nem lehet majd rá. Az effektív felbontás meglehetősen magas, 22,5 megapixeles, így végeredményben nagyjából 1 μm-es pixelmérettel lehet számolni; ez szintén nem egy kiemelkedő érték, ám ha hihetünk a japánoknak, akkor egy szemmel sem lesz rosszabb a fotók minősége (még este sem), mint az 1/2.3 colos IMX230-nak volt. A Sony a méret kompenzálása érdekében javította a fényfelhasználás hatékonyságát, és úgy tervezte az áramkört, hogy az a lehető legjobban kiküszöbölje a zajt.

Balra az IMX230, jobbra pedig az IMX318 mintája látható. Sajnos a teljes felbontású képeket nem adta ki a Sony.

Az IMX318-nál használt rétegelt CMOS eljárásnak számos előnye van a hagyományos felépítéshez képest. Az ilyen érzékelőknek alacsonyabb az előállítási költsége, mint a társaiknak, és az alapterületük is kisebb, mivel nem a CMOS szenzor köré kerül a jelfeldolgozásért felelős része a rendszernek, hanem a fényérzékeny felület alatt kap helyet. Ezáltal „büntetetlenül” lehet nagyobb, bonyolultabb feldolgozót alkalmazni. További érdekessége a rétegelt CMOS-nak, hogy a kiolvasás sebességében is növekedhet, és a jelek is hamarabb érkeznek be a „központba” a közvetlen kapcsolat révén. Ez utóbbi pozitívumok persze apróságoknak hangozhatnak, de a lehető legjobb termék keresésekor mindent számításba kell venni.

A Sony az Exmor RS érzékelőjét egy hibrid fókuszrendszerrel vértezte fel, ami ha igazak a hírek, akkor egészen durva sebességet fog nyújtani. A japánok elmondása szerint fényképezéskor 0,03 másodperc alatt tudja beállítani az élességet a kiválasztott tárgyra, 60 képkockás sebességű videózásnál pedig elegendő neki ehhez a művelethez 0,017 másodperc is. Az IMX318 már szó szerint egy szempillantás alatt lövi be a fókuszt. De miből is áll a hibrid eljárás? A Sony a megszokott kontrasztos fókuszálást ötvözte a fáziseltérésen alapuló eljárással – ezt általában egy külön képfeldolgozó processzor szokta vezérelni, de itt a beépített egység a felelős mindenért. Kiemelendő még az is, hogy az IMX318 egy háromtengelyes, elektronikus stabilizálással lett megtoldva, amit szintén az integrált ISP fog vezérelni a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. Annak, hogy a Sony a képérzékelő processzort bízta meg ezzel a feladattal is, több előnye is van: nemcsak hatékonyabban dolgozik így a szenzor, hanem energiát is megtakarít az eddig használt megoldásokhoz képest. A Sony az IMX318-nál még a lencsekorrekciót is az ISP-re bízta, ami a bemozdulás kiküszöbölésével egyidejűleg fogja ezt a feladatot is végrehajtani.

Az újdonságot természetesen videózásra is kellőképpen kihegyezte a Sony, hiszen ez is nagyon fontos dolog manapság a mobiloknál. Szinte már az összes csúcsgép Ultra HD 4K vagy teljes 4K felvételek megörökítésére képes, így valószínűleg nem okoz senkinek sem meglepetést, hogy az IMX318 is Ultra HD 4K támogatással dolgozik. Ez a kameraegység a maximális, 2160p-s felbontása mellett 30 FPS-es felvételek készítését teszi lehetővé, Full HD esetén 120 képkockát tud másodpercenként rögzíteni, 720p mellett pedig már 240 FPS-t produkál ideális esetben. Részben ezekért az értékekért is a beépített képfeldolgozó felel, szóval már kisebb lesz a teher a hardveren.

A Sony IMX318 érkezését a Sony a második negyedévre datálja, valamikor május végén futhat be a friss szenzor. Melyik okostelefonban bizonyíthat elsőként? Ez nem egyszerűen megválaszolható kérdés, hiszen a Sony szinte minden mobilgyártónak szállít valamilyen formán, de nem lenne meglepő, ha az Xperia Z6 fedélzetén villantaná meg először a tudását az újdonság.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward