Felsőkategóriás központi chip a Huaweitől

A Kirin 920-ban minden megvan ahhoz, hogy egy igazán ütőképes zászlóshajót építhessen köré a Huawei.

Felsőkategóriás központi chip a Huaweitől

A Huawei már nem az első alkalommal mutat be saját tervezésű SoC-t, az viszont kétségtelen, hogy a mostani az eddigi legerősebb, mobilokba szánt megoldásuk. A vállalat nemrégiben leplezte le a Kirin 910 és Kirin 910T chipeket is, amik viszont csak a középkategória felsőbb szegmensét vették célba, szemben a mostani alanyunkkal, mely a csúcsra tör.

A Kirin 920 leginkább meghatározó tulajdonsága, hogy itt már előkerült az ARM energiahatékonyságot szem előtt tartó big.LITTLE architektúrája, jelen esetben nyolc maggal. A felállásban nincs semmi különös, a megszokott módon négy Cortex-A15 processzormag került ugyanennyi Cortex-A7 egység mellé. Értelemszerűen a jobb fogyasztásról a Cortex-A7-esek próbálnak majd gondoskodni, míg a többiek a teljesítményért fognak felelni. Azt viszont érdemes ebben az esetben szem előtt tartani, hogy már az MP (heterogeneous multi-processing) kiterjesztésű big.LITTLE felépítésről van szó, így adott esetben a különböző magok együtt is tudnak dolgozni, ezzel még nagyobb teljesítmény és jobb hatékonyság érhető el. A Kirin 920 működési frekvenciája viszonylag széles skálán mozog: a bemutató során elmondottak alapján 1,7-től akár 2 GHz-ig is elmehet a Cortex-A15 magok kvartettje, míg a Cortex-A7-esek esetében 1,3 GHz jelenti a kiindulópontot és akár 1,6-ig is elmehetnek, ha a maximális teljesítmény elérése a cél – hiszen itt már minden összeadódhat.

A chipben egy szintén ARM fejlesztéstű grafikus egység bukkant fel, méghozzá a Mali-T628 alakjában, amiből rögtön négyet (MP4) is összefűztek a tervezés során. Ez a feldolgozó ugyan nem a legújabb az ARM kínálatában, de megfelelő teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy az újabb játékokat is magabiztosan futtassa, és a támogatott API-k terén sem lehet rá különösebben panasz. Hasonló konfiguráció van jelen a Samsung csúcslapkájában is, bár ott már MP6-os kivitelben – ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy az Exynos 5 izmosabb IGP-vel rendelkezik, az órajeleket ugyanis jelen esetben nem ismerjük. A SoC memóriavezérlője az alacsony fogyasztásra helyezi a prioritást, így csakis LPDDR3 modulokkal fog együttműködni. Legfeljebb 800 MHz-es órajelű lehet a rendszermemória, és mivel vélhetően 64 bites (ez egyelőre hivatalos megerősítést nem nyert), így 12,6 Gbps-os sávszélességet lehet kilátásba helyezni.

A Kirin 920 támogatni fogja a 4K felbontást a videofelvételek tekintetében, míg a hozzá társított kijelző esetében a Quad HD (2560 x 1440) jelenti majd a maximumot, így egész nagy pixelsűrűségű panelek láttán sem retten majd meg. A megfelelő hangzásvilágról is gyárilag gondoskodtak, ugyanis a lapka mellett felbukkant egy Tensilica HiFi 3 hangprocesszor is. Az újdonság ezen felül egy hatos kategóriájú 4G LTE modemmel fog szolgálni, így akár lenyűgöző, 300 Mbps-os mobilinternet-elérésre biztosíthat lehetőséget – már amennyiben ezt az infrastruktúra is lehetővé teszi, nagyon ritka még az ilyen szintű hálózat. Ráadásként pedig még egy szenzorhub nevű különlegességgel is szolgál a Kirin 920, ami nem más, mint egy szerény energiaigényű társprocesszor, ami kiemelt hatékonysággal tudja feldolgozni a különböző érzékelők adatait. A gyártás terén nem történt előrelépést a Kirin 910-hez mérten, ezt is 28 nm-es csíkszélességen (HPM) fogják előállítani.

Hol bizonyíthat az újdonság? A Kirin 920 olyan telefon alapját adhatja, mint például az Ascend D3. Azonban egy teljesen friss termékvonal érkezését is kilátásba lehet helyezni, mivel korábban arról is szó esett, hogy a Huawei egyetlen testben egyesítené a dizájnban jeleskedő Ascend P vonalat a felsőkategóriás képességekkel rendelkező Ascend D szériával, így egy teljesen új zászlóshajó születne meg. Nemrégiben egy Mulan kódnevű Huwei telefonról olyan adatok szivárogtak ki, miszerint 1080p-s kijelzője lesz 3GB RAM-mal és 13 megapixeles kamerával, ami 4K-s videókat rögzít majd. Úgy néz ki a lelke végül a Kirin 920 lesz.

Összességében egy eléggé jól sikerült megoldásról beszélhetünk, ugyanis a vállalat mérései alapján, a Kirin 920 egy hajszállal akár még a Snapdragon 805 sorozat legjobb tagját is meg tudja előzni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az abszolút csúcsra érhet, hiszen a Tegra K1 már jobb lehet nála, ám az mindenképpen dicséretes, hogy végre a Huawei is rendelkezik saját felsőkategóriás lapkával.

A Huawei egy szempillantásra betekintést engedett a jövendőbeli terveibe is. Kiderült, hogy jövőre már ők is 64 bites chipeket készítenek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward