Felsőkategóriás kagylótelefont leplezett le a Samsung

Az SM-G9198 remek megjelenítőkkel és igazán izmos központi chippel került bevetésre.

Felsőkategóriás kagylótelefont leplezett le a Samsung

Nem is olyan rég volt, hogy egy új kinyitható LG Mobile okostelefonról számolhattunk be, most pedig a Samsung állt elő egy hasonló kialakítású készülékkel. A dél-koreai riválisok azonban ezúttal igazán eltérő konfigurációkat alkottak, szóval szó nincs arról, hogy egymással szeretnének ölre menni.

Az LG megoldása az alsó-középkategóriát vette célba, a Samsung viszont egy felsőkategóriás gépet rakott le az asztalra két megjelenítővel felvértezve. Az SM-G9198 típusazonosítóval illetett mobilnak ugyanaz a panel került a fedőlapjára és a belsejébe is. Nem meglepő módon mindkét megjelenítő Super AMOLED technológiával dolgozik, és 383 PPI-s pixelsűrűséget vonultatnak fel, ami a 3,9 hüvelykes felületre kifeszített 1280 x 768 képpontos felbontás számlájára írható. A végdelemről Gorilla Glass 4 üveg gondoskodik. A telefon a kamerarendszerét a specifikáció alapján teljes egészében az év elején bemutatott Galaxy S6-tól örökölhette – sajnos biztosra ezt nem jelenthetjük ki, ugyanis nem ismert a bevetésre küldött szenzorok mibenléte. A főképernyő fölé egy 5 MPixeles egység került, ami F/1.9-es rekeszértékű lencserendszer mögé került, így még rosszabb fényviszonyok mellett is bátran lehet számítani a szolgálataira. Hasonló a helyzet a főkameránál is, ami szintén F/1.9-es apertúrával büszkélkedhet, viszont itt van még LED-es villanó is, ha végkép fényhiányos helyen kellene valamit megörökíteni. Ez az egység egyébként már 16 megapixeles és feltehetően annak sem lesz akadálya, hogy akár 4K-s videófelvételeket örökítsen meg vele a felhasználó.

A meglehetősen nívós környezetben akár az Exynos 7420 is megállná a helyét, de a központi chip szerepét ezúttal egy Qualcomm chipre osztotta a Samsung. Egyebek mellett az LG G4-ből is ismerős Snapdragon 808 besorolású MSM8992 került itt bevetésre, ami a big.LITTLE architektúrát aszimmetrikus elrendezéssel alkalmazza. Kettő Cortex-A57 mag dolgozik benne 1,8 GHz-es órajelen, míg az energiahatékony üzemelésért felelős Cortex-A53 kvartett 1,4 GHz-ig skálázódhat. A grafikus munka oroszlánrésze ebben a SoC-ban egy Adreno 418-ra van bízva. A rendszermemóriát tekintve már egészen szerények lehet nevezni az SM-G9198-at, mindössze 2 GB-nyi RAM van a fedélzetén, bár biztosak lehetünk abban, hogy ez sem fogja különösebben visszafogni a sebességét, legfeljebb a multitasking terén emelhet korlátokat. A telefon tárhelye csak 16 GB-ra lett szabva, azonban a dél-koreaiak ezúttal gondoskodtak a bővíthetőségről, így egy microSD kártya közbeiktatásával tetszőleges kapacitás érhető el. Hogy minden téren a lehető legjobb teljesítményt tudja nyújtani az újdonság, egy 4G LTE hálózati modemmel is fel lett vértezve. A kapcsolati képességek lajstromán találnak még az érdeklődők 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi-t (2,4 és 5 GHz), Bluetooth 4.1 modult, ANT+ támogatást, NFC chipet és A-GPS vevőt, mely szót ért a GLONASS és a BeiDou műholdakkal is. Két SIM kártyát tud egyszerre befogadni a gép, de arról nem esett szó a közleményben, hogy milyen módon kezeli ezeket.

Az Android 5.1.1 fut az SM-G9198-on, ami pillanatnyilag a legfrissebb Lollipop variáns. És, ha ez nem lenne elég, a Samsung jó szokásához híven bőségesen ellátta ezt még hozzáadott applikációkkal és egyéb tartalmakkal is. Az okostelefont 120,3 x 61,2 x 16,3 milliméteres vonalak határolják körül, és meglehetősen súlyos darab, mintegy 204 grammot nyom. Az extrák sorából még a pulzusmérő sem hiányzik, szóval a Samsung tényleg mindent megpróbált ezúttal belepréselni a szokatlan formájú készülékbe. Sajnos egy kagylómobilnál szűkösebb helyek állnak a tervezők rendelkezésére a burkolat alatt, mint a hagyományos készülékeknél, és ez bizony érezhetően rányomja majd a bélyegét az újdonságra. Mindössze 2020 mAh-val kellene gazdálkodnia a masinának, ami ilyen körítés mellett nem lesz egy egyszerű menet.

A Samsung SM-G9198 jelen állás szerint egyelőre csak Kínának szól, de nem kizárt, hogy más régiókban is felbukkan majd. Az LG például nemrég nemzetközi szinten is forgalomba bocsátott egy összecsukható androidos eszközt. A Samsung kagylómobiljának az árára sajnos nem derült fény, de figyelembe véve azt, hogy jóformán egy csúcsmobilt csomagolt a Samsung egy meglehetősen különleges testbe, biztosan nem szerény árazással kell számolni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward