Félrevezetéssel vádolják, ezért perbe is fogták az AMD-t

A probléma az, hogy a felperes szerint a Bulldozer alapú processzorok funkcionálisan kevesebb CPU maggal rendelkeznek, mint ahogy azt az AMD állította.

Félrevezetéssel vádolják, ezért perbe is fogták az AMD-t

Az AMD Bulldozer alapú processzorai megjelenésük idején igazi kuriózumok voltak, hiszen rendhagyó felépítéssel büszkélkedtek, igaz, különcségük miatt nem is indult zökkenőmentesen a karrierjük. A fellegek idővel elvonultak, de az Intel központi egységeit a később kiadott modellekkel sem sikerült legyőzni, most azonban úgy tűnik, az AMD illetékesei hamarosan bíróságra is járhatnak a régi processzordizájn miatt, ugyanis Tony Dickey perbe fogta a céget. Az úriember a bíróságon nem csak magát, hanem másokat, azaz hasonló helyzetben lévő vásárlókat is képviseli.

A kereset lényege, hogy a felperes szerint az AMD valótlanul adta meg a Bulldozer alapú központi egységek CPU magjainak számát. Szerinte azzal, hogy a vállalat két klasszikus, néhány komponensétől megfosztott processzormagot zsúfolt egy modulba, amelyek aztán egyes erőforrásokon osztoznak, megszűnt a lehetőség, hogy a CPU magok egymástól függetlenül működhessenek, vagyis egy ilyen modul valójában nem tekinthető kétmagosnak. Mint ismeretes, a Bulldozer lapka esetében egy-egy modul két Integer egységgel és egy megosztott FPU-val rendelkezik, amelyekhez a megosztott másodszintű gyorsítótár kapcsolódik. Az efféle felépítés a várva várt Zen architektúra érkezésével nyugdíjazásra kerül.

Egy Bulldozer modul felépítése

A fenti gondolatmenet alapján a vállalat valótlanul állította azt is, hogy csúcsprocesszora nyolcmagos, hisz ez azt jelentené, hogy a termék nyolc művelet egyidejű, egymástól független végrehajtására képes. A felperes szerint a szóban forgó nyolcmagos dizájn funkcionálisan négymagosnak tekinthető. Tehát az AMD a Bulldozer alapú processzorok esetében valótlanul adta meg a processzormagok számát, ezzel pedig félrevezette a vásárlókat.

A beadvány szerint az AMD félrevezetett több tízezer olyan vásárlót, akik a helyzet pontos átlátásához nem rendelkeznek megfelelő technikai felkészültséggel, így bíztak abban, hogy a vállalat pontos specifikációkat ad meg processzorai esetében. Ezzel szemben a felperes szerint a specifikációk nem pontosak, így a vásárlókat félrevezették, hisz a nyolcmagos AMD Bulldozer dizájnjára épülő processzorok nem tudnak úgy teljesíteni, mint egy valódi nyolcmagos processzor.

A felperes emiatt perbe fogta az AMD-t, célja pedig az, hogy a bíróság állapítsa meg a jogsértés tényét, valamint szabja ki a kötelező és büntető jellegű kártérítés mértékét, valamint kötelezze az alperest a jogi eljárások költségeinek megfizetésére is.

A pert az Egyesült Államok Kerületi Bíróságának Kalifornia Állam Északi Kerületi Bírósága folytatja le.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward