Felforgathajta a piacot az Európába érkező Netflix

Felforgathajta a piacot az Európába érkező Netflix

A Netflix neve bizonyára sokak számára lehet ismerős, akiknek pedig mégsem az, azoknak elmondjuk, hogy egy internetes tartalomszolgáltatóról van szó, aki havidíj ellenében filmek és televíziós sorozatok megtekintését teszi lehetővé. A szolgáltató jelenleg havonta 7,99 dollárt kér azért, hogy több, mint 10000 filmből álló gyűjteményéből az előfizetők annyit nézzenek meg, amennyit csak szeretnének, de a Netflix természetesen a TV sorozatok felé is kacsintgat, ugyanis ezen tartalmak iránt az előfizetői oldalon szintén hatalmas igény mutatkozik.

A Netflix sikeres üzleti modelljének köszönhetően rengeteg borsot tör konkurensei orra alá, akik nem is igazán tudják tartani a lépést a szolgáltatóval. A Netflix helyzetét az elmúlt idők során javította, hogy az idei év eleje óta egy politikai dráma sorozat is megtalálható a kínálatában, amelytől a cég illetékesei azt remélik, hogy segítségével mind több és több felhasználót tudnak majd elcsábítani konkurenseiktől. A cég időközben megoldotta a műsorok terjesztési jogával kapcsolatos problémákat is, így most már nem csak az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, hanem a teljes amerikai kontinensen elérhető videó stream szolgáltatása, ami a távolabbi jövőt illetően hatalmas lehetőségeket nyit meg.

Ami számunkra ennél jóval fontosabb, az az, hogy úgy tűnik 2012 első negyedévében a Netflix belevág Európa meghódításába. Első körben csak Spanyolországban és az Egyesült Királyságban válik elérhetővé a Netflix szolgáltatása, de az első tapasztalatok után könnyen lehet, hogy hamar folytatódik a terjeszkedés, ha sikerül felvenni a kesztyűt a versenytársakkal.

Vetélytársak alatt kell érteni a hagyományos kábeltévé szolgáltatókat és a hagyományos televíziós csatornákat is. A Netflix előnye abban rejlik, hogy a kedvező havidíj ellenében akármennyi filmet, illetve sorozatot lehet megnézni, ráadásul akkor, amikor éppen szeretnénk, azaz a felhasználók nincsenek műsoridőhöz kötve, valamint a rendkívül idegesítő reklámoktól is megmenekülnek.

Maga a Netflix egyébként korábban egy "egyszerű" filmkölcsönző cég volt, de mára már a piac fontos szereplőjévé nőtte ki magát - legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. A Netflix video-on-demand szolgáltatását többféle internet-képes eszközzel is "foghatjuk". A sorban megtaláljuk a különböző játékkonzolokat (Sony PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii), de rajtuk kívül számos asztali médialejátszó, Blu-ray lejátszó, DVR és internet-képes televízió is alkalmas a szolgáltatás igénybe vételére. Az asztali számítógépek, valamint a Mac konfigurációk mellett az iPod Touch, az iPad és az iPhone segítségével is nézhetőek a Netflix kínálatában található tartalmak, egyszóval nagyon könnyű elérni a szolgáltatást, ha van internet kapcsolatunk és legalább egy olyan, a fentiekben felsorolt készülékünk, amely csatlakozik az internetre.

A Netflix várható kínálatával, illetve díjszabásaival kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, de ez nem is csoda, hiszen messze van még 2012 első negyedéve, valamint az sem biztos, hogy a próbaüzem alkalmával beváltja a szolgáltatás a hozzá fűzött reményeket - bár, amerikai sikerességét elnézve ez utóbbi bizony elég valószínűtlen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward