Félelmetesen gyors SSD meghajtók az Intel műhelyéből

A vállalad SSD 750-es családjának tagjai PCIe 3.0 x4-es sávszélességgel gazdálkodnak és NVMe protokollt használnak, így rettentően gyorsak.

Félelmetesen gyors SSD meghajtók az Intel műhelyéből

Az Intel ma egy új SSD sorozatot indított hódító útjára, amelynek tagjai az abszolút csúcskategóriát képviselik. Az SSD750-es sorozatban ugyan csak két tagot találunk, már ami az adattároló kapacitást illeti, de mivel kétféle formátumban érkezik a termék, így összesen négyféle modellel rukkolt elő a gyártó.

Az SSD750-es család tagjai SATA helyett már az új, kifejezetten modern SSD meghajtókhoz kifejlesztett NVMe protokollt használják, amely előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik és sokkal jobban passzol a PCIe alapú megoldásokhoz. Az NVMe alapú újdonságok félhosszú és félmagas PCI Express bővítőkártya, illetve 15 milliméter magas, 2,5 hüvelykes formátumú adattároló formájában érkeznek – utóbbi SFF-8639-es csatolófelületet alkalmaz – ilyet egyelőre csak az ASUS egyik korábban bemutatott asztali alaplapján találunk.

Az SSD750-es sorozat tagjai a már jól ismert, kifejezetten üzleti felhasználóknak szánt SSD DC P3700-as platformra alapoznak, de teljesen más firmware-t kaptak, ami sokkal jobban illik a kliens szintű terhelésformákhoz. Emiatt persze a folyamatos írási sebesség szenvedett némi csorbát, de erre sajnos szükség volt ahhoz, hogy valós körülmények között minél jobb teljesítményt nyújthassanak a termékek – ugyanis a vállalat szakemberei ezúttal sem olyan termékeket akartak készíteni, amelyek csak a tesztekben mutatnak jól, hanem olyanokat, amelyek valós körülmények között mutatják meg igazi előnyeiket.

Egyelőre az SSD 750-es sorozatban csak kétféle adattároló kapacitás közül választhatunk: az egyik a 400 GB-os, a másik pedig az 1,2 TB-os. A vállalat egy 800 GB-os példány piacra dobását is fontolgatja a későbbiekben.

Az új SSD-k formátumtól függően ugyanazokat a komponenseket használják. A vezérlő szerepét egy 18 csatornás behemót tölti be, amely 400 MHz-en ketyeg – gyakorlatilag ugyanez a chip lapul az SSD DC P3700-as sorozat tagjain is. A nagyteljesítményű újdonság persze étvágy tekintetében sem átlagos: az 1,2 TB-os SSD 750-es meghajtó 20 watt feletti fogyasztás produkál teljes terhelésnél, így M.2-es kártya formájában biztosan nem lesz elérhető.

Ilyen az SFF-8639-es csatoló

Az említett vezérlőhöz az IMFT 20 nm-es csíkszélességgel készülő 128 Gb-es MLC NAND Flash memóriachipjei kapcsolódnak, a rendszer összteljesítménye pedig túlzás nélkül brutális. A pontos adatokról az alábbi táblázat rántja le a leplet.

A PCIe kártya formájában érkező modellek mellett 15 milliméter magas 2,5 hüvelykes formátumú asztali meghajtóként is elérhetőek az SSD 750-es sorozat tagjai, igaz, alkalmazásukhoz PCI Express 3.0 x4 sávszélességet kínáló SFF-8639-es csatolófelületre van szükség, ami – ahogy fentebb említettük – ritkaság manapság. Később egészen biztosan felkapja a piac, ám ehhez időre van szükség.

Az SSD 750-es sorozat tagjai egyébként tökéletesen alkalmazhatóak rendszermeghajtóként, ugyanis boot-képesek, azaz indulhat róluk operációs rendszer. Ehhez persze megfelelő alaplapra is szükség van, amelyen a legfrissebb, NVMe támogatást is kínáló BIOS teljesít szolgálatot. Jelenleg a kör az X99-es és a Z97-es alaplapokra szűkül, de idővel bővülhet, ugyanis a megfelelő támogatáshoz csak egy friss BIOS-ra van szükség, ami NVMe támogatást nyújt.

Az újdonságok ezzel együtt kellően strapabíróak is, hiszen az 5 éves garanciaidő keretén belül napi szinten 70 GB-nyi írással terhelhetjük őket, ami nem kevés – főleg kliens szinten.

Az SSD 750-es sorozat tagjai rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, viszont a prémiumszintű szolgáltatásokhoz prémiumszintű ár is társul: a 400 GB-os példányok 389 dollárba kerülnek, az 1,2 TB-os példányokért pedig 1029 dollárt kérnek el. Ezek az összegek persze még így is jelentősen kedvezőbbek, mint az SSD DC P3700-as sorozat tagjaié voltak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward