Félelmetes tempóban növekszik az SSD piac

A hatalmas lendület a jelek szerint idén is kitart: a tavalyihoz képest, több, mint duplájára nőhetnek a szállítási mutatók.

Félelmetes tempóban növekszik az SSD piac

Az SSD meghajtók népszerűsége rendületlenül növekszik, ami nem is csoda, hisz rengeteg gyártó kínál már különböző SSD meghajtókat, amelyek ráadásul egyre kedvezőbb árcédulát kapnak, így egyre szélesebb körök számára válnak elérhetővé.

Az IHS iSuppli elemzőinek legfrissebb publikációja szerint az SSD piac növekedése idén is töretlen marad: a tavalyi 39 millió egységet magában foglaló szállítási mutató idén várhatóan több, mint duplájára, 83 millióra növekszik, amennyiben minden a terveknek megfelelően alakul. 2016-ra az elemzők előrejelzései szerint e szegmens már 239 millió egység leszállítására lesz képes, így az SSD meghajtók az adattárolók piacának 40%-át uralhatják majd.

A fenti számok az önálló SSD meghajtókat, illetve a hibrid adattároló rendszer részeként használható, gyorsítótár funkciót betöltő SSD meghajtókat egyaránt magukban foglalják, viszont azokkal a merevlemezekkel, amelyeken NAND Flash memóriachipek is helyet kapnak, abszolút nem kalkulálnak az elemzők.

A tanulmányt készítő egyik elemző, Ryan Chien úgy látja, hogy az SSD piac teljesítménye nagyban függ az SSD meghajtót tartalmazó ultrabookok és az egyéb, SSD gyorsítótárat alkalmazó ultravékony noteszgépek forgalmától. A 2012-es SSD piaci szállítási mutató például azért maradt el a várakozásoktól, mert az ultrabookok forgalma viszonylag alacsony volt, így a 124%-os növekedés ellenére sem érte el az SSD szegmens a kitűzött célt.

Az ultrabookok és az ultravékony noteszek esetében az SSD meghajtók valóban kulcsfontosságú komponensnek minősülnek, ám a piac dinamikus növekedése mögött mégsem azok az SSD meghajtók állhatnak majd, amelyek e termékekben helyet kaphatnak. Sokkal nagyobb jelentősége lehet annak a ténynek, hogy a NAND Flash memóriachipek egyre olcsóbbak, így az SSD meghajtók egyre szélesebb felhasználói rétegekhez juthatnak el. Persze az olcsóbb SSD meghajtók nem csak a vásárlók, hanem az OEM PC gyártók számára is vonzóak lehetnek, így a jövőben egyre több olyan kész konfiguráció kerülhet a boltok polcaira, amelyekben már SSD meghajtó teljesít szolgálatot - akár önmagában, akár hibrid, azaz merevlemezt is tartalmazó adattároló rendszer részeként, ahol a viszonylag kis adattároló kapacitást kínáló SSD gyorsítótár funkciókat tölt be.

Utóbbi gondolatmenethez kapcsolódik, hogy az SSD árak a 2012-es év folyamán nagyjából 38%-kal mérséklődtek és ez a tendencia valószínűleg a jövőben is folytatódik, hála a következő generációs, egyre fejlettebb gyártástechnológiával érkező NAND Flash memóriachipeknek. A helyzetet az is javítja, hogy a TLC típusú NAND Flash memóriachipekkel szerelt SSD meghajtók is kezdenek teret hódítani, amelyek már tényleg vonzó árcédulával érkeznek - más kérdés, hogy a viszonylag alacsony árhoz szerényebb képességek társulnak. De valamit valamiért, ugye.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward