Felébresszük-e az alvó oroszlánt?

Bizonyára mindenki ismeri azokat a mítoszokat, miszerint ha felébresztünk egy alvajárót annak végzetes következményei is lehetnek: szívinfarktus, sokk, agykárosodás, stb. Az azonban már nemcsak legenda, hogy ha felébresztünk egy alvajárót, akkor megsérülhet ő maga is, illetve az is aki felébreszti.

Felébresszük-e az alvó oroszlánt?

Dr Giuseppe Plazzi, a Bolognai Egyetem neurobiológiai tanszékének professzora szerint az alvajárók felébresztése, kiváltképp, ha hirtelenül tesszük, pillanatnyilag megzavarja az alvó embert. Ebben a szellemileg zavart állapotában bárkit megtámadhat, aki a közelében tartózkodik. Ezért a professzor azt javasolja, hogy ne zavarjuk meg álmukat.

Ehelyett jobban tesszük, ha egyszerűen csak visszakísérjük őket az ágyukba. Az viszont nem valószínű, hogy valaki szívinfarktust kap, ha megzavarják éjszakai álomsétája közben. Az ébredés ilyenkor hasonló, mint amikor valaki felriad az ágyában egy szokatlan neszre. A legfontosabb az, hogy megóvjuk az alvajárót saját magától.

A professzor és négy kollégája az alvajárásról szóló kutatását a Neurological Sciences című folyóirat 2005. decemberi számában publikálta. Íme az eredmények röviden:

• Az alvajárás egyáltalán nem ismeretlen jelenség a népesség körében. Az 5 és 12 év közötti gyerekek 30%-a legalább egyszer már maga is sétára indult álmában. A folyamatosan alvajárók 1-5%-a is ebbe a korosztályba tartozik. Az alvajárás általában 4-6 éves korban tetőzik.

• A felnőttek 2-3%-a is rendszeresen járkál álmában. 250 felnőtt közül legalább egy minden héten egyszer elindul éjszakai sétájára.

• Leggyakrabban 2-3 órával elalvás után következik be az alvajárás.

• Családon belül örökletes is lehet.

• A leggyakoribb kiváltó tényezője a stressz. De alkohol- és a drogfogyasztás hatására is bekövetkezhet az alvajárás jelensége.

• Az alvajárók többsége nemcsak sétál, hanem különböző, akár bonyolult feladatokat is végez.

• Az alvajárás szexuális cselekménnyel is párosulhat. Ezt a jelenséget nevezi az orvostudomány sexsomniának.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward