Feldarabolhatják a Google-t?

Nem kizárt, hogy kihívta maga ellen a sorsot Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója azzal a BBC-nek tett kijelentésével, miszerint az amerikai kormánynak fel kellene darabolni a "túl nagyra nőtt" bankokat.

Feldarabolhatják a Google-t?

Nem kizárt, hogy kihívta maga ellen a sorsot Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója azzal a BBC-nek tett kijelentésével, miszerint az amerikai kormánynak fel kellene darabolni a "túl nagyra nőtt" bankokat.

Nem arról van szó, hogy ezzel bárkit is megsértett volna, hanem inkább arról, hogy épp egy Google-méretű óriásvállalat fejének nem szerencsés akkor megtennie egy ilyen ötletadó kijelentést, amikor az amerikai antitröszt-hivatalt épp egy olyan elszánt monopolellenes harcos vezeti, mint Christine Varney, aki ráadásul olyan kijelentést is tett már, miszerint jelenleg épp a Google netes hirdetési monopóliuma kelti a legkomolyabb aggályokat.

Varney ráadásul valóban rátermett és ravasz ügyvéd, aki még a Google jogi bajnokainak is félelmetes ellenfele lehet. Tavaly is épp csak hogy sikerült elkerülnie a Google-nek egy pert azzal, hogy még időben visszavonult a Yahoo-val tervezett összefonódástól - most pedig már egyre inkább úgy tűnik, hogy egy antitröszt-per a Google esetében már csak idő kérdése. Ilyen légkörben tehát mások feldarabolásának emlegetése könnyen a visszájára fordulhat.

Annál is inkább, hogy a Google valóban megkerülhetetlen erő a netes hirdetés terén, főleg, amióta felvásárolták a banner-bróker DoubleClick-et - a hirdetés pedig egyre költségesebb mulatsággá válik a hirdetni kívánók számára, miközben a Google hatalmas bevételeket könyvelhet el, tejben-vajban fürösztheti az alkalmazottait és az alapító Larry Page és Sergey Brin mindenféle egyéni projektjeit is támogathatja. Elemzők szerint ha egy kicsit visszanyesik ezt a pazarlást, könnyűszerrel és gond nélkül átvészelhetik a recessziót is.

Mindez tehát a Google számára nagyon jó - és éppen ezért jelent már eleve is igen csábító célpontot egy monopóliumellenes eljáráshoz; és ha ezt Eric Schmidt még tetézi is azzal, hogy mások feldarabolását emlegeti ahelyett, hogy az ügyvédeivel konzultálna a saját védelmük-biztonságuk kérdésköréről, az akár kellemetlen következményekkel is járhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward