(Fél-)prémium monitorok a 24 inches kínálatból

Mai tesztünkben 24 inches (fél)prémium monitorokkal foglalkozunk: ezúttal a Dell és a BenQ A-MVA paneles kijelzőjével ismerkedünk meg.

(Fél-)prémium monitorok a 24 inches kínálatból

1. Bevezető

Mai tesztünkben ismét (fél)prémium monitorokkal foglalkozunk, ezúttal a Dell és a BenQ A-MVA paneles kijelzőjével ismerkedünk meg. Egyre több ilyen monitor jelenik meg a piacon, úgyhogy úgy néz ki a TN panelesek tényleg megmaradnaka  legolcsóbb és leggyorsabb régiókban, mindenhova máshova befészkelődnek a prémium panelek.

2. Dell S2440L - Áttekintés

Dell S2440L

Nem kérdés, hogy a Dell Ultrasharp szériás kijelzői az elmúlt évek során már bizonyították vezető szerepüket a prémium mezőnyben, de magas áruk miatt ezek csak kevesek számára voltak elérhetők. Ez alól csak az e-IPS panellel szerelt példányok voltak kivételek (pl. U2211, U2312), a cég pedig úgy döntött, hogy az S szériával tovább erősíti pozícióját az olcsóbb szegmensben. Közülük mi most a 24 inches példányára voltunk kíváncsiak, melyet a modellcsaládban egyedüliként szereltek AMVA panellel (a többi AH-IPS panelt kapott).

Mielőtt még belemerülnénk a képminőség elemzésébe, tekintsük át a kijelzőt! A Dell formatervezői a korábban alkalmazott jellegzetes szögletesség helyett most egy merőben új formavilággal leptek meg minket, az eredmény pedig kétségtelenül megkapó lett. Ha leülünk a készülék elé, egy minimalista dizájn fogad minket: gömbölyded káva és talapzat, tükröződő panel, stílusos érintőgombok, amit a káva alján egy jól látható ezüstszínű márkajelzés egészít ki. A monitor le sem tagadhatná, hogy az almás cég kijelzőire szeretne hasonlítani, a különbség csupán annyi, hogy a színvilág itt alapvetően fekete, ami továbbra is a Dell stílusjegye. Pozitívum, hogy nem csak a küllemre figyeltek oda, a vékony káva ellenére a minőségérzet megvan, és döntögetés közben sem hallhatóak zörejek.

Ahogy említettük, a kijelzőnek érintőgombjai vannak, ezek a káva elején, jobb oldalon találhatók meg. A készülék formavilága nagyon letisztult, ezért feliratok sincsenek rajta, az érintési mezők helyét egy-egy pöttyel jelölték be nekünk. Ez azonban nem jelent gondot, mert bármelyik mezőt is érintjük meg, a főmenü hozzáférése előtt egy gyorsmenü bukkan elő, ami nappal és sötétben egyaránt segít nekünk megtalálni a megfelelő funkciót. A monitorhoz egyébként szoftveres menü is jár, amivel kikerülhetjük az érintőgombok nyomkodását. Erre azonban nem volt szükség, mert ezek nagyon pontosan reagáltak, még a menü reakcióját is kellően gyorsnak találtuk. A kijelző két tetszőlegesen beállítható gyorsgombbal rendelkezik, amik a következő funkciók valamelyikére állíthatók be: képprofil váltás, fényerő/kontraszt menü, automatikus konfigurálás (VGA bemenetnél), video bemenet, képarány kezelés. Ez egy szép hosszú lista, mindent megtaláltunk benne, amire csak szükség lehet. A monitor jobb alsó sarkán egy fehér színű állapotjelző lámpa dobja fel a látványt, amit ugyan nem lehet letiltani, de nem is akartuk. Diszkrét fénye nem vonta el a figyelmet, és a készenléti narancs fény sem zavart minket.

Az állvány bár nagyon szép, funkciója ebben majdnem ki is merül, mert konfigurációs képességei közt csak a dönthetőség szerepel, még a sokszor hasznos elforgatási funkció is kimaradt a repertoárból. A panelt előrefelé 4 fokban, hátrafelé 21 fokban lehet megdönteni, ami egy megfelelően széles tartomány. Magasságállítás nincs, de a panel gyárilag jó helyre került, ezért a monitort hosszútávon sem volt fárasztó használni.

A dizájnmonitoroktól már megszokhattuk, hogy nem lehet őket felrakni fali konzolokra, és ez alól jelen példány sem kivétel. A felfüggesztési lyukak ugyanis hiányoznak róla, a monitor hátulján csupán a video bemenetek találhatók meg, egy HDMI és egy VGA. A monitorban nincsenek hangszórók, de a HDMI bemenet miatt egy audio kimenet is helyet kapott rajta. A mellékletben megtalálható a kézikönyv és a telepítő lemez (driver, szoftveres menü), továbbá dicséretes, hogy a tápkábel mellett egy HDMI madzagnak is jutott hely, így erre már nem kell költenünk.

3. Dell S2440L - OSD és Képprofilok

OSD

Most vegyük szemügyre a monitor képernyőmenüjét, amely átlátható és könnyen kezelhető, ráadásul érdekességképp a jobb felső sarokban a monitor energiafogyasztása is látható. Itt sajnos nem egy számszerűsített értéket találunk, hanem egy zöld sávot, ami a spórolási lehetőségeink kihasználtságát mutatja (minél kevesebb a zöld rovátka, annál kisebb a fogyasztás). Bekapcsolhatjuk az Energy Smart opciót is, így a monitor alacsonyabb fényerővel fog működni. A funkció figyeli a képernyő tartalmát, és a sötétebb tartalmaknál lesötétíti a kijelzőt (nekünk ez zavaró volt, szerintünk jobb egy jól beállított fix érték). A menüben az alapvető képbeállításokon kívül, mint amilyen a fényerő és a kontraszt, a színnel kapcsolatos beállítások is megtalálhatók. A menü ezen kívül egyéb extrákat is tartalmaz: beállíthatjuk, hogy a bemenet váltás automatikus legyen-e, testre szabhatjuk a gyorsgombokat, és bekapcsolhatjuk a dinamikus kontrasztot. Ezt természetesen kipróbáltuk, és az állítgatás szép átmenetes, de éppen ezért nem sok értelme van, mert így a kontrasztérték csak papíron lesz több, és jobban járunk egy jól beállított statikus értékkel.

Képprofilok

Ami a képprofilokat illeti, a gyártó megszokott repertoárjából ezúttal csak a pontosabb sémáit tette monitorába, de a választék még így is bőséges. A profilok színhőmérsékletben és élességben különböznek egymástól, némelyikük pedig extra színezést is használ a kívánt hatás érdekében, de csak szolidan.

A Standard és Multimedia profilok nagyon hasonlóak, fényerejük és színhőmérsékletük alapján ezeket általános használatra szánták. Nekünk kicsit kékesnek tűntek, de pontosságra semmivel sem rosszabbak az átlagnál.

A kékes beütést a Movie profil is megkapta, ez filmnézéskor egyáltalán nem volt zavaró, az erős élesítés viszont igen. Ettől a Game séma sem menekülhetett meg, bár ez utóbbi jóval közelebb van a normál színhőmérséklethez, ezért ha valaki szereti az élesítést, inkább ezt válassza. Színhűség tekintetében ezek rosszabbak a fentieknél, ezért csak akkor válasszuk ezeket, ha a látvány a fontos, a pontosság pedig csak másodlagos tényező.

A Text profil, ahogy nevéből tudni lehet, szövegolvasásra született, mert alacsony fényerejével nem bántja a szemet. A Warm és Cool nevükhöz híven a meleg és hideg árnyalatai ennek, és csak színhőmérsékletben különböznek tőle, színhűség tekintetében átlagosak.

A kalibrálás során ezúttal is a 120cd/m^2 fényerőt, 6500K színhőmérsékletet és 2,2 gamma értéket céloztuk meg. Amikor a monitor fényerejét, kontrasztját és színét beállítottuk, természetesen jobb eredményre jutottunk annál, mint alaphelyzetben, de lényegi változás nem történt, a monitor képe már gyárilag is nézhető volt, ezért kalibrálni sem feltétlenül kell.

4. Dell S2440L - Képminőség

Képminőség

Ezek után megvizsgáltuk a monitor képminőségét, mellyel kapcsolatban vegyes tapasztalatokat szereztünk. A színek rendben voltak, az átmeneti gradienseken még kis sávosodást sem láttunk. A sötét színek jól megkülönböztethetőek voltak egymástól, még a legsötétebb szürke is jól elkülönült a feketétől, ami ritkaság. Egy apró észrevétel csupán, hogy a kijelző színvilága lehetett volna kicsivel élénkebb, de fakónak még így sem neveznénk. A kalibrálás után mért legnagyobb fényerő 178 cd/m^2 volt, ami figyelembe véve a tükröződő panelt, lehetne több, nem is kicsivel. Amikor a fényerőt teljesen lecsökkentettük, akkor 27 cd/m^2-es értéket mértünk, ami több mint elég, hogy szemkímélő módon tudunk szöveget olvasni egy sötét szobában. A kis fényerőtartalék a borongós téli napokon nem jelent gondot, de erős nyári napsütésnél már jól jönne a fényerőtöbblet. Ezt sajnos a színcsatornák feltornázásával sem tudtuk megnövelni, mert ezek már gyárilag a maximumra voltak állítva.

Ami a bemeneteket illeti, a monitor képe HDMI-n sem volt igazán éles, és ez már nem az első AMVA paneles kijelző, ahol ezt tapasztaltuk. A betűk messziről kicsit homályosnak tűntek, ami közelről nézve inkább szellemképnek látszott. A monitor önmagában nézve nem homályos, a különbség akkor látszik igazán, ha egy másik, tűéles kijelzőt is mellé teszünk. A VGA bemeneten ugyanezt tapasztaltuk, de legalább rosszabb sem volt nála. A video bemenetek képe független egymástól, tehát más-más fényerő/kontraszt/szín beállításokat alkalmazhatunk rajtuk, ami jól jöhet olyankor, amikor két PC-t használunk egyszerre.

A kijelző az alacsonyabb felbontások közül az 1440*900, 1280*720 és 1024*768-et nagyon szépen tárja elénk. Ezek annyira szépek, hogy szövegolvasásra is alkalmasak, ezért jobb, ha ezeknél maradunk, amikor sebességnövelés céljából felbontást csökkentünk. Az 1680*1050, 1280*800, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es képméretek minősége is elfogadható, de gyengébbek a fentieknél, ezért élességük alapján ezeket csak játékra ajánlott elővenni. A kijelző a natívtól eltérő képarányokat is ismeri. A 16:10, 5:4 és 4:3-as felbontásokkal egyaránt elboldogul, csak kár, hogy ezt nem automatikusan teszi meg. Fura volt, hogy a monitor a különböző felbontásokat mindig csak akkor jelenítette meg helyes képaránnyal, amikor a menüben az 5:4 arányt választottuk ki. A kijelző pedig ehhez mindig akkora függőleges összenyomást alkalmazott, hogy a kép ne legyen torz, és ez a módszer működött.

Most lássuk a betekintési szögeket. Egy olcsósított prémium paneltől természetesen nem várhatunk olyan széles látószögeket, mint a rendes prémium panelektől, hisz azok jóval költségesebbek ennél, de a TN paneles monitorokhoz képest már így is fényévekkel előrébb vagyunk. Ha ebből a szempontból közelítjük meg a dolgot, akkor egy átlagon felüli kijelzővel van dolgunk, mert az összes minőségromlás, amit láthatunk, az kimerül az oldalról és függőlegesen látható kontrasztcsökkenésben. Ettől a kép fakóbbnak látszik, ha alulról vagy felülről megnézzük, de fontosabb, hogy elszíneződéssel még véletlenül sem találkozhatunk. Ennek köszönhetően egy homogén kép esetén szemből nem változnak meg a színek a képernyő tetején és alján. A fekete szín pedig oldalról is sötétnek látszik, nincs kékes-szürkés kivilágosodás, mint az IPS paneles monitorok esetében.

A monitor háttérvilágítása szemmel vizsgálva tökéletesen homogén, bár a mérések alapján van némi eltérés a képernyő felületén. A monitor középen némileg világosabb, mint máshol, de a gyakorlatban ebből mi egyszer sem vettünk észre semmit.

Az eltérésekről egy táblázatott készítettünk, a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.

A monitor beépített válaszidő-gyorsítással rendelkezik, ennek megfelelően a specifikációban 6ms válaszidő szerepel. A túlvezérlés mértékét nem lehet szabályozni vagy kikapcsolni, de ennek hiányát mi nem éreztük, érzésünk szerint ezt tökéletesen állították be. A próba során csak nagyon kis túlvezérlési hibával találkoztunk, ami alig látható sárgás szellemkép formájában jelentkezett, és csak akkor, ha kimondottan ezt kerestük. A monitor sebessége az 5ms-osok közt még megállja a helyét, és a bemeneti késés is olyan alacsony, hogy célzáskor megvan a közvetlenség. A számadatoknak ezúttal lehet hinni, ez már az a szint, amivel nyugodtan lehet játszani, és csak a 2ms-os vagy 1ms-os profi játékos monitorok tudják lekörözni.

5. BenQ GW2460HM - Áttekintés

BenQ GW2460HM

Már megszokhattuk, hogy ha prémium paneles monitorról van szó, akkor a BenQ műhelyéből csak AMVA panellel szerelt kijelzőkkel találkozhatunk. A panelválasztás ennél a monitornál sem történt másként, ezért jó ellenfélnek tűnt a Dell kijelzőjével szemben, hisz mindketten az olcsóbb prémium mezőnyben indulnak.

Már az elején le kell szögeznünk, hogy a készülék a hagyományos monitorokhoz illő formai jegyeket hordja magán, ezért különleges esztétikai bravúrokat nem tud felmutatni. Hacsak nem tekintjük különlegességnek azt, hogy a káva szembeötlően vékony, ami valljuk be, üdítő látvány manapság. A zongoralakk fekete festés ezúttal sem maradhatott el, de mivel a káva vékony és alig látszik belőle valami, ezt nem rójuk fel neki. Még egy jó pont a készüléknek, hogy anyagminősége a vékonyság ennek ellenére is jó, ezért a panel mozgatása közben nem hallottunk kellemetlen nyekergést.

A menü gombjai viszont nagyon rossz helyen vannak, ez bizony nem a BenQ monitorok erőssége.  Pedig mi már azt gondoltuk, hogy a gombok a szokásosnál rosszabb helyre nem is kerülhetnének, de a tervezőknek sikerült minket meglepniük egy újabb ötlettel. A nyomógombok ezúttal a káva hátoldalára, nagyon kényelmetlen helyre kerültek, ezért nehéz elérni ezeket (anno az EW szérián láthattunk hasonlót). A káván nincsenek feliratok, de bármelyik gombot is nyomjuk meg, először egy kisebb menü bukkan elő, ami segít nekünk megtalálni a megfelelő funkciót. Ez a módszer azonban még mindig nem elég hatékony, mert nem látjuk, hova nyúlunk. A megoldást a gombok átrendezése, vagy egy szoftveres menü jelentené. Ha a képbeállítások elvégzése után valaki mégis használni szeretné ezeket, a gyorsgomboknál rendelkezésünkre áll a képprofil váltás, a bemenetváltás és a hangerőszabályzás. A gombok elrendezésén kívül viszont nem volt más problémánk, a menü is gyorsan reagált, és még az állapotjelző lámpa fénye sem zavart minket, hiszen ez csak oldalról látható.

A kijelző egyszerű állvánnyal rendelkezik, ami többnyire stabil, csak a nagyobb mozdulatokra hajlamos meginogni. Az állvány konfigurálhatósága kimerül a döntögetésben, amire előrefelé 5 fokban, hátrafelé 15 fokban képes. Mást nem tud, ezért az elforgatásról, a porté módról és a magasságállításról is le kell mondanunk. Ez utóbbit kicsit sajnáltuk, ugyanis a BenQ monitorok egyik jellegzetessége, hogy a panel a szokásosnál kicsit magasabban van, de a kijelzőt hosszútávon még ezzel együtt sem volt fárasztó használni.

A matt festésű fekete hátlapon egy szokatlanul szép mintázat látható, amin a felfüggesztési lyukak is megtalálhatók, a monitor tehát a fali konzolokat is támogatja. A video csatlakozóknál a három legnépszerűbb bemenet található meg: HDMI, DVI és VGA, mindegyikből kapunk egyet-egyet. A monitorban hangszórók is vannak, melyek viszonylag hangosak és minőségük sem lenne rossz, de számítsunk rá, hogy erős dobozhangjuk van, ezért legfeljebb internetes videók nézegetéséhez jók. A készülék hátulján megtalálható még a PC bemenet (3,5mm), azért hogy a hangszórók ne csak a HDMI audio sávját tudják közvetíteni, hanem külső forrásból is megszólalhassanak. Szintén hátul, egy fejhallgató kimenet (3,5mm) is helyet kapott, amit jobb lett volna máshová tenni, mert így kicsit kényelmetlen. A mellékletben van egy kézikönyv és egy CD (ez utóbbin a kijelző drivere van), valamint egy VGA- és egy tápegység kábel. A digitális video kábelről és az audio kábelről tehát nekünk kell gondoskodni, vásárláskor ezt érdemes figyelembe venni.

6. BenQ GW2460HM - OSD és Képprofilok

OSD

Aki már látott korábban BenQ monitort, kisebb meglepetés is érheti, mert a menü kinézete megváltozott. Tartalma viszont ugyanaz, a megszokott lehetőségek találhatók meg benne. Az alapvető képbeállításokon kívül, mint a fényerő/kontraszt/élességállítás, a következők várnak minket benne:

[list type="unordered"]

[*]Display Mode: Beépített képarány kezelés. Lehetőségeink: Overscan (a kép egy kicsit kilóg mindenfelé), Full (teljes képernyős megjelenítés), Aspect (képarány megtartásos megjelenítés).

[*]AMA: Szabályozható válaszidő-gyorsítás. Lehetőségeink: Off (nincs gyorsítás), High (normál gyorsítás), Premium (maximális gyorsítás).

[*]Hue és Saturation: Az egységes színhatást tolhatjuk el a különböző színek irányába, illetve színtelítettséget állíthatunk vele.

[*]Auto Power Off: Egyszerű kikapcsolás időzítő, ami készenléti állapotba helyezi a monitort, ha lejár a beállított idő (10, 20 vagy 30 perc).

[*]Audio Select: Az audio menüben kiválaszthatjuk, hogy a beépített csipogók melyik forrást használják. Lehetőségeink: PC Audio vagy Auto Detect (ilyenkor a monitor eldönti, hogy a PC bemenet vagy a HDMI audio sávja szólaljon meg).

[/list]

Képprofilok

A készülékben Senseye névre keresztelt színprofilok is vannak, melyek előnye, hogy egy gombnyomással gyors és látványos változást lehet okozni. Ez a lehetőség jól jön, ha nem szeretnénk lépésről lépésre kísérletezni a színmegjelenítéssel. A kijelző szokásos profiljai (Standard, Movie, Game, Photo, sRGB, Eco) ezúttal egy új sémával is kiegészültek, amit a menüben Reading név alatt találunk meg. Ez értelemszerűen olvasásra van kitalálva, de mielőtt megnéznénk ezt, előbb tekintsük át a többit.

A legszebb színhatást a Movie, Game és Photo sémákkal lehet elérni, filmnézéskor, játék közben, illetve fotók nézegetésénél jól jön az extra színtelítettség, amit a profilok létrehoznak. A „színező” profilok esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, a többinél ez a funkció inaktív maradt a menüben. A virtuális kontrasztállítás sebessége viszonylag lassú, ezért a funkciónak nem sok gyakorlati haszna van, a kontraszt csak papíron több. Bár szemre ezek a profilok a legszebbek, számolnunk kell vele, hogy a látványos megjelenítés a pontosság rovására megy, a színátmeneti gradienseken némi sávosodás is látszik.

A Standard profil egy általános séma, amit nagyjából minden területen lehet alkalmazni, ha nincs igényünk különleges színhatásokra. Az Eco séma gyári állapotban az alaphelyzeti Standard séma klónozott, alacsony fényerejű változata, ezért a gyakorlatban csak annyit látunk, hogy sötétebb a kép, pontosságra nagyon egyformák. A Reading sémának nagyon meleg színárnyalata van, olyan mintha hagyományos lámpafénynél olvasnánk könyvet, és fényerejével sem bántja a szemet.

Ha a méréseket is megnézzük, elkeserítő adatokat fogunk találni. A színprofilok nagyon pontatlanok, különösen a gamma értéke rossz, ami minden séma esetében a megszokotthoz képest sötétebb képet okoz. A pontatlanság szemmel nem látszik rögtön, de ha a kijelző mellé teszünk egy másik, bekalibrált monitort, akkor már jól látható a különbség.

Ezek után megkerestük a kijelző számára optimális beállításokat. A kalibráció során a Standard profilból indultunk ki, és ezt finomítottuk tovább a fényerő, kontraszt, valamint a színhőmérséklet beállításával.

A kézi beállítás segített a helyzeten, de a gamma értéke még korrigálásra szorult. Az egyéni ICC színprofil betöltésével ezt sikerült kijavítani, de az eredmény még ezzel együtt is csak átlagos lett, ezért nem mindegy, hogy kalibráláskor miből indulunk ki.

Összefoglalva, a kijelző színhűsége gyárilag elkeserítően gyenge, ezért házilagos korrigálás nélkül egyik színprofilt sem tudjuk igazán ajánlani. Ha azonban nem képszerkesztési és otthoni nyomdai munkára keresünk monitort, akkor ez nem sokat számít, mert a kijelzőnek így is jó képe van, a látványos sémák pedig tesznek róla, hogy ne a színek pontosságára figyeljünk. Ha valaki mégis úgy gondolja, hogy megpróbálja kihozni a monitorból azt, amit lehet, annak a következő beállításokat ajánljuk:

7. BenQ GW2460HM - Képminőség

Képminőség

Ami a képminőséget illeti, a kijelző színei kellően élénknek tűntek, bár a bekalibrált monitoron egészen kis sávosodást is láttunk a színátmeneti gradienseken. A sötét részletek jól látszottak, a kontrasztskálán egyedül a legsötétebb szürkeárnyalat olvadt bele a tökéletes feketébe, a többinél megvolt a különbség. A fényerő széles skálán mozgatható, ezt 82 és 273 cd/m^2 között tudtuk változtatni a megadott beállítások mellett. Ez megfelel ahhoz, hogy erős napsütésnél ne legyen probléma az olvashatósággal, és egy sötét szobában is szemkímélőre tudjuk beállítani a monitort (a panel egyébként tükröződést gátló bevonatot is kapott).

A BenQ A-MVA paneles kijelzőinél általában azt tapasztaljuk, hogy a szövegmegjelenítés nem tökéletesen éles, és ez alól sajnos ez a monitor sem kivétel. Ez a HDMI és DVI bemenetre is igaz, a VGA bemeneten pedig még kicsit rosszabb a helyzet, mert homályosabb a digitális bemeneteknél. A helyzet még így sem vészes, de ha egy másik, tűéles monitor után ülünk át ehhez, akkor már látható a különbség.

A monitor az alacsony felbontásokat összességében jó minőségben skálázza, több is van köztük, amit szövegolvasásra is elővehetünk, ezek a következők: 1280*800, 1280*720 és 1024*768. A kijelző az 1680*1050, 1280*1024 és az 1280*960-as képméretet is szépen tárja elénk, ezeket játékra érdemes elővenni, ha a fentiek nem megfelelőek a számunkra. Az 1440*900 és az 1152*864-es felbontás kicsit gyengébbnek bizonyult, ezért ha tehetjük, maradjunk inkább a fentieknél. A kijelző képarány kezelése parádés, mert elég egyszer átkapcsolni Aspect módba, a monitor onnantól kezdve tudja a dolgát, és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg (az 5:4, 4:3 és 16:10 arányú képméretekkel egyformán jól elboldogul).

A monitornak éppen olyan széles látószögei vannak, hogy egy egészséges átmenetet képeznek a TN paneles és a rendes prémium paneles kijelzők közt (bár inkább a prémiumokhoz van közelebb). Durva színtorzulást ugyanis csak a képernyő szélén lehet látni (alul, felül és oldalról egyaránt), ami nem elszíneződés formájában, hanem a kép kifakulásában jelentkezik. A jelentség a nagymértékű kontrasztcsökkenésnek tudható be, de ezzel még nyugodtan lehet filmet nézni és játszani, a gyakorlatban nekünk egyáltalán nem hiányzott ennél szélesebb látszószög tartomány.

A háttérvilágítás szemmel vizsgálva nagyon szép egyenletes, csak a mérések alapján figyeltünk fel a nagyon enyhe foltosodásra. Erről egy táblázatott készítettünk, a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.

Az A-MVA panelnek köszönhetően, amikor egy sötét szobában a fekete képernyőt vizsgáltuk, akkor a szoba valóban sötét maradt (nem úgy, mint az IPS paneleknél, ahol a fekete csak szemből az, akkor viszont nagyon). A tesztképen felfedeztünk némi vignettálást is, ami azt jelenti, hogy a monitor sarkaiban kicsit világosabb a kép, de szabad szemmel ebből sem látható semmi.

A kijelzőben válaszidő-gyorsítás is van, amit a menüben AMA néven találunk meg. A gyorsítást saját ízlésünk szerint változtathatjuk, mert a túlvezérlés mértéke állítható. Az Off állapotnál ez ki van kapcsolva, a kijelző ilyenkor kicsit lomhább egy átlagos 5ms-os kijelzőnél. Az elmosódás High fokozaton lecsökken, a Premium beállításnál pedig látványosan felgyorsul a monitor. Ilyenkor azonban a túlvezérlési hibák is jobban meglátszanak annál, amivel mi még szívesen játszanánk. Szerintünk az a legjobb, ha maradunk az előbbinél, azaz a gyári High beállítás mellett. Ezzel még nagyon jól lehet játszani, mert a mosottság így is láthatóan csökken, és zavaró szellemkép sincs, ami elrontaná az élményt. A közvetlenség már ezen a beállításon is megfelelő, ezért célzáskor sem okoz nekünk hátrányt a monitor.

8. Értékelés

Dell S2440L

A Dell kijelzője nem készül trónfosztásra, de azt bebizonyította, hogy nem kell súlyos összeget kifizetnünk akkor, ha már besokalltunk a TN paneles tucat kijelzőktől és inkább egy minőségi irányba mennénk el.

A monitor látószögei ugyanis nagyon szélesnek bizonyultak, a gyakorlatban még az oldalról előforduló kontrasztcsökkenés sem okozott problémát, mert a színek csak extrém helyzetben fakultak meg kicsit. Igaz, a monitor színvilága nekünk szemből is fakóbbnak tűnt a megszokottnál, amit azok fognak kedvelni, akik a meseszerű látvány helyett a valós megjelenítést kedvelik. A gyári profilok pontossága átlagos, amin egy kalibrálással még javíthatunk, mi viszont nem éreztük ennek akkora szükségét, mint más monitorok esetében. Ezért ha nem akarunk sokat foglalkozni a beállításokkal, nyugodtan maradhatunk a gyári profiloknál. A kijelző sebesség szempontjából is jó, mert célzáskor közvetlen, elmosódás szempontjából pedig csak egy egészen kicsi túlvezérlési hibával kell számolnunk, amivel még nyugodtan lehet játszani. A régiebbi játékok kedvelői is örülhetnek, mert az alacsonyabb felbontások közül is bátran lehet válogatni, azt sajnáltuk csupán, hogy a képarány kezelést kézzel kell kapcsolgatni.

Néhány negatívumról is be kell számolnunk. A szövegmegjelenítéssel nem volt különösebb probléma, de aki már látott igazán éles kijelzőt, annak feltűnhet a video bemenetek enyhe homályossága (ez már nem az első A-MVA panel, ahol ezt tapasztaltuk). Egyesek kifogásolhatják, hogy a panel nem kapott tükröződést gátló bevonatot, ezért minden meglátszik rajta, ami a hátunk mögött van. Ez erős napsütésnél okozhat gondot, mert a monitor viszonylag kis fényerőre képes, így nem tudja kompenzálni ezt.

A látványos kinézet nekünk nagyon tetszett, az összeszerelés minőségét is jónak találtuk, még az érintőgombok is jól működtek, de aki mellőzni szeretné a kényes káva fogdosását, annak a szoftveres menü is a rendelkezésére áll. Az állvány nem sok módon konfigurálható, megdönteni viszont megfelelő keretek közt lehet, és nagyon stabil, ami egy ekkora kijelzőnél már nagyon fontos.

A monitorhoz nem jár 3 napos pixelhiba garancia, de legalább a digitális kábel miatt már nem kell pluszköltséggel számolni, mert ez is benne van a dobozban.

Vásárlás: Dell S2440L

Hivatalos honlap

BenQ GW2460HM

A BenQ kijelzője egy nagyon jó választás azoknak, akik az olcsóbb árkategóriájában nézelődnek, de jóval szélesebb látószögekre vágynak annál, amit a TN paneles monitorok nyújtani tudnak. A kijelző egyik legnagyobb előnye ugyanis az, hogy nagyon széles látószögei vannak, és csak extrém helyzetben jönnek elő a hátrányai: ha nagyon oldalról nézzük, képe fakóbb, mint szemből, ahonnan viszont ritkán nézünk egy monitort. A kijelző elég fürge ahhoz, hogy ne okozzon gondot célzáskor, a gyorsítás mértékét ráadásul saját ízlésünk szerint állíthatjuk be. Mivel a monitor az alacsonyabb felbontásokat jó minőségben, helyes képaránnyal és automatikusan lekezeli, a régi játékok is tökéletesen élvezhetők vele.

A monitor színeivel viszont csak a kalibrálás után voltunk elégedettek, a kijelzőnek úgy kell a jó beállítás, mint egy falat kenyér. A gyári profilok ugyanis csak a látványra mennek, ezek még a szokásosnál is pontatlanabbak voltak. Ráadásul a video bemenetek képe ennél a kijelzőnél sem tökéletesen éles, az A-MVA panelek esetében ezzel számolnunk kell. Az olvashatóság azért még így sem rossz, a monitornak tükröződést gátló bevonata van, és fényerejével sem fukarkodtak.

A káva anyagminősége annak ellenére is jó, hogy ezúttal kellemesen vékonyra sikerült, és így már a fantáziátlan formaterv sem tűnik olyan bántónak. A készülék állványa átlagos, nem kecsegtet sok extrával, de ellátja feladatát. A hátul lévő menügombokkal nálunk nem aratott nagy sikert a monitor, ezzel jó lenne valamit kezdeni, mert így nagyon kényelmetlen a kijelző állítgatása. A készülékben hangszórók is vannak, ezek szükség esetén még jól jöhetnek.

A kijelzőhöz nem jár 3 napos pixelhiba garancia, és hacsak nincs otthon egy tartalék digitális kábel, akkor számolni kell némi pluszköltséggel is, mert ez nincs benne a csomagban.

[link target="_blank" href="/index.php?searchthis=benq+gw2460&where=shop"]

Vásárlás: BenQ GW2460HM[/link]

Hivatalos honlap

A monitorok értékelése kissé kritikusnak tűnhet, de az összbenyomásunk alapján jók voltak, és messze jobb élményben volt részünk, mintha egy TN paneles kijelző előtt ültünk volna. Így felmerül a kérdés, hogy otthoni használatra vajon kell-e ennél több? Ha célkitűzésünk csupán annyi, hogy egy remek ár/érték arányú monitort vigyünk haza, ami filmnézésre és játékra is egyaránt kiválóan megfelel, már egyikkel sem nyúlhatunk mellé. Ha választanunk kellene, mi a Dell kijelzőjét vinnénk haza, ezért nem kérdés, hogy az ajánlott minősítést is megkapja tőlünk. Ha az ár/érték arányt nézzük, akkor a BenQ monitora is ugyanúgy megéri az árát, mert éppen annyival olcsóbb, mint amennyivel kevesebbet tud, ezért neki is jár az ajánlott minősítés. Akinek nem tetszenek ezen monitorok hátrányai, és inkább másokra cserélné őket, azoknak ajánljuk, hogy nézelődjenek az e-IPS-es mezőnyben (ott számolni kell a fekete szín oldalról kékesedésével/lilásodásával, de nem szokott élességi probléma lenni).

A monitorokat a ASBIS Magyarország Kft.-től és a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward