Feketehalál az AMD egyes Radeon R9 290(X) videokártyáinál

A problémáról már több fórumon is beszélnek, ám az AMD időközben megtalálta a hiba forrását, és ki is javította azt.

Feketehalál az AMD egyes Radeon R9 290(X) videokártyáinál

A napokban meglehetősen furcsa probléma miatt kezdtek el panaszkodni a különböző fórumok felhasználói: rengetegen tapasztaltak úgynevezett feketehalált a Radeon R9 290-es és Radeon R9 290X videokártyával szerelt rendszereknél. A feketehalál rendszerint játék közben jelentkezett és többen úgy vették észre, hogy az első feketehalál utáni rendszer-újraindítást követően órákig hibátlanul működött tovább az adott konfiguráció.

A hiba behatárolásához többen próbálkoztak az UEFI alapú BIOS beállításainak módosításával, de a felhasználók a driverek cserélgetésével és az adott operációs rendszer újratelepítésével is próbálkoztak, ám ezek az erőfeszítések nem hozták meg a kívánt eredményt: jellemzően csak ideig-óráig szabadultak meg a feketehaláltól, majd az ismét visszatért.

A fórumosok a vizsgálódások során arra a megállapításra jutottak, hogy szinte csak azok panaszkodnak feketehalálról, akiknek videokártyáin Elpida gyártmányú GDDR5-ös fedélzeti memória teljesít szolgálatot – a Hynix memóriachipekkel ellátott példányok mentesek a problémától, amelyeknél pedig mégis felüti a fejét a feketehalál, ott rendszerint nem memóriahiba, hanem egyéb rendellenesség tehető felelőssé. Rendszerint tuning alkalmával, azaz a memória órajelének emelésekor is jelentkezhet feketehalál, de ez megint más kérdés.

A probléma a Radeon R9 290X mellett az R9 290-es videokártyákat is érinti

A jelek szerint a probléma tehát csak az Elpida gyártmányú memóriachipekkel szerelt videokártyákat érinti – teljesen mindegy, hogy az adott videokártya melyik gyártó műhelyében készült. Szerencsére az AMD már felfigyelt a kellemetlenségre, sőt, a vállalat szoftvermérnökei meg is találták a problémát, ami a dolgok jelenlegi állása szerint driver eredetű. A hiba pontos okát az AMD hivatalosan egyelőre nem árulta el, de a szóbeszédek alapján úgy tűnik, a driver a Hynix memóriachipekhez készített rutinokkal dolgozik az Elpida memóriachipekkel szerelt videokártyáknál is, ami végső soron feketehalált eredményez.

Az AMD szakemberei gőzerővel dolgoznak azon, hogy a javítás elérhetővé váljon: a gyógyírt egy új driver jelentheti, ami az ígéret szerint még ezen a héten megérkezhet.

Akinek a javítással ellátott driver sem oldja meg a feketehalállal kapcsolatos problémáit, kezdeményezzen garanciális ügyintézést annál a kereskedőnél, akitől a terméket vette. Reméljük, kevesen lesznek azok, akik a friss driver megjelenése után is működési rendellenességeket tapasztalnak. Aki arra kíváncsi, milyen memóriachip teljesít szolgálatot Radeon R9 290(X) videokártyáján, töltse le ezt az alkalmazást.

Természetesen ahogy a friss driver elérhetővé válik, azonnal beszámolunk róla.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward