Fejlődik a Thunderbolt szabvány: 2014-ben duplázás jön

Az Intel Thunderbolt szabványa 2014-ben sávszélességet dupláz.

Fejlődik a Thunderbolt szabvány: 2014-ben duplázás jön

[bold]Költséghatékonyabban alkalmazható Thunderbolt vezérlőket hozott az idei tavasz

[/bold]

A Thunderbolt szabvány körül folyamatos a mozgolódás. Az elmúlt hónapok folyamán megérkezett az új Cactus Ridge kódnévre keresztelt Thunderbolt vezérlő, amely Light Ridge névre keresztelt elődjéhez képest némi optimalizáción esett át, így a korábbinál költséghatékonyabban, energiatakarékosabban lehet alkalmazni. Sebességnövekedés ezúttal nem történt, sőt, a szabvány specifikációi sem változtak, legalábbis egyelőre.

[bold]

A következő év második negyedévében újabb Thunderbolt vezérlők jönnek

[/bold]

A nem is oly távoli jövőben azonban számíthatunk majd némi változásra, ugyanis megérkeznek a Cactus Ridge vezérlő utódai, a Redwood Ridge kódnévre hallgató megoldások. Ezek a vezérlők már több újítást is hoznak: egyrészt alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek majd, mint elődeik, másrészt még költséghatékonyabbak lesznek, sőt, a DisplayPort 1.2-es szabvány támogatása is bekerül a repertoárjukba – a Cactus Ridge esetében még csak DisplayPort 1.1a támogatás állt rendelkezésre. A Redwood Ridge vezérlők a következő év második negyedévében várhatóan már jelen lesznek a különböző Haswell alapú ultrabookokban és egyéb konfigurációkban is, azaz már nem kell rájuk túl sokat várni.

2014-ben megduplázódik az adatátviteli sávszélesség

A Redwood Ridge vezérlők megjelenése után egy évvel, azaz valamikor 2014 folyamán befutnak a Falcon Ridge kódnévre hallgató Thunderbolt vezérlők is. Az újdonságok a DisplayPort 1.2-es mellett immár a PCI Express 3.0-s szabványt is támogatni fogják – utóbbinak köszönhetően maximális adatátviteli sávszélességük a korábbiakhoz képest megduplázódik.

A jelenlegi Thunderbolt alapú megoldások esetében egyetlen csatorna 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál, ám ez az érték 2014 folyamán, a Falcon Ridge kódnévre keresztelt vezérlők jóvoltából 20 Gbps-ra ugrik, azaz megduplázódik. Érdekesség, hogy egyetlen porthoz két csatorna tartozik. Az adatátvitel a jelenlegi tervek szerint továbbra is réz alapon történik majd, ami rossz hír mindazoknak, akik már várják az optikai adatátvitelt használó Thunderbolt portokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward