Fejlődik a Project Tango

A tablet olcsóbb lett, és már szélesebb közönség csaphat le rá, és jön az új mobil is.

Fejlődik a Project Tango

A Google ATAP részlegének az egyik legismertebb fejlesztése a Project Tango. A vállalat ebben a programban készíti azokat az okostelefonok, táblagépeket és persze a hozzájuk tartozó szoftvereket, amelyek térbeli képalkotásra szolgálnak. Ennek megfelelően a készülékek különleges kamerarendszerekkel vannak ellátva, és általában nagy számítási kapacitással rendelkeznek.

Az első eszköz, ami a Project Tango zászlaja alatt született, egy olyan okostelefon volt, amit még egyértelműen kizárólag fejlesztőknek terveztek. Ezt követően futott be az Nvidiával közösen tervezett táblagép, melyet már úgy alakítottak ki a szakemberek, hogy akár kereskedelmi forgalomban is megállja a helyét. Erre egészen mostanáig csak a fejlesztők nevezhettek be, mostantól kezdve viszont a Google mindenki számára elérhetővé tette a Play Store-on keresztül. Ráadásul ami igazán örömtelivé teszi a hírt, hogy a táblagép árát egy huszárvágással megfelezte a vállalat. A Project Tango tablet 1024 dolláros árcédulával került bevetésre tavaly, mostantól viszont már csak 512 dollárt kér érte a keresőóriás. Mivel meglehetősen tekintélyt parancsoló hardverről beszélhetünk, ennyiért még mezei felhasználóknak is kedvező vétel lehet a különleges masina.

A Project Tango táblagép 7 hüvelykes kijelzővel van ellátva, ami 1920 x 1200-as felbontással és IPS technológiával dolgozik. A fő attrakciója a hátoldalán található „kamera- és szenzorkupac”. Fotózáskor a 4 megapixeles „Ultrapixel” kamera kerül a főszerepbe, amit a 3D-s képalkotáskor egy mozgásérzékelő kamera, valamint egy mélységmérő szenzor segít a feladatában, a giroszkóp és a gyorsulásmérő mellett. Videóhívások is folytathatók vele, ilyenkor a 720p-s előlapi kamerán a sor, hogy bizonyítson. A gép lelke egy Nvidia Tegra K1 chip, mely egy 192 feldolgozós GeForce ULP grafikus egységgel várja a rá háruló feladatokat. A rendszermemória 4 GB-os méretet öltött, a háttértár pedig 128 GB-os. A kapcsolati képességek között van minden a 4G LTE hálózati modemtől a Wi-Fi-n és a Bluetooth-on át a GPS vevőig. A legvastagabb pontján 15,4 milliméteres a gép, a tömege pedig 370 gramm. Az üzemidejéről egy közel 5000 mAh-s akkumulátor gondoskodik.

Az olcsóbb tablet mellett a második Tango okostelefon érkezésének előkészületeiről számolhatunk még be, amely a színfalak mögött feltehetően már hasonló ambíciókkal születhet meg, mint a fenti táblagép, vagyis akár szélesebb körben is forgalmazhatják. Az első Tangó mobilhoz hasonlóan ennek is egy Qualcomm lapka adja majd az alapját, mégpedig a Snapdragon 810 SoC lesz az, ami tiszteletét teszi benne. Sajnos ezt leszámítva nem sokat tudunk a készülő szerkezetről, de állítólag hasonló lesz a Qualcomm által megalkotott fejlesztői eszközhöz. A Snapdragon 810 referencia modellje egy 6,17 hüvelykes Quad HD kijelzővel van ellátva, és 3 GB-nyi rendszermemória lapul benne.

Akár játékokban is kihasználható ez a képesség.

Hardver tekintetében a mostani csúcsmodellek mellett vélhetően már nem fog olyan maradandót nyújtani, mint például annak idején – vagy akár még most is – a Tango táblagép. De persze a lényeg ezúttal is az lesz, hogy az okostelefon megfelelően térképezze fel a környezetét, és ebben valószínűleg nem fog kompromisszumot ismerni. A felállás már biztosan változatlan, szóval lesz egy hagyományos kamera, amihez egy mozgásérzékelő és egy mélységmérő egység kapcsolódik, de arról még szintén nem esett szó, hogy milyen főkamera adhatja az egész rendszer lelkét.

A tavaly útnak indított Project Tango mobil mindössze 200 példányszámban lett szétosztva az érdeklődők között – legalábbis az előzetes tervekben erről szólt a fáma –, viszont a most érkező újdonságnál talán már nem lesz limitálva a darabszám. Azonban az egyelőre nem világos, hogy az újdonság egyáltalán mikor futhat be, és milyen formán kezdik az értékesítését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward