Fejlődik a falon is átlátó 3D-s mozgásérzékelő technológia

Az új technológia több területen is jó szolgálatot tehet – egyebek mellett akár játékokhoz is bevethető lesz a jövőben.

Fejlődik a falon is átlátó 3D-s mozgásérzékelő technológia

Az MIT speciális, kamerák nélkül működő háromdimenziós mozgásérzékelő technológiájáról korábban már beszámoltunk, most azonban friss hírek érkeztek az eljárással kapcsolatban, ami azóta is rendületlenül fejlődik, igaz, kereskedelmi forgalomban történő megjelenésére sajnos még várni kell.

A WiTrack névre keresztelt technológia előnye, hogy jellegéből adódóan nem használ kamerát és nem követeli meg különböző kiegészítők viselését sem. A vezeték nélküli eljárás rádiójelek kibocsátásával operál, majd figyeli, hogy a kibocsátott rádiójelek pontosan hogyan, honnan verődnek vissza. Az eljárás viszonylag gyenge rádiójelekkel dolgozik, amelyek egy okostelefon által kibocsátott GSM rádiójelek erősségének egyetlen ezredét, egy tipikus WiFi hálózat rádiójel-erősségének pedig mindössze egyetlen századát érik el.

Az adóegység által kibocsátott rádiójel az emberi testről, illetve a különböző tárgyakról egyarént visszaverődik, a visszaverődött rádiójeleket pedig három darab vevőegység érzékeli. Annak érdekében, hogy az emberi mozgás minél hatékonyabban és minél pontosabban követhető legyen, illetve az adott személy pozícióját minél pontosabban meg lehessen határozni, a fejlett algoritmusok a visszaérkező rádiójelet szűrik, így a bútorokról és az egyéb tárgyakról visszaérkező rádiójelek kevésbé torzíthatják a képet. A rádiójelek alkalmazásának köszönhetően a rendszer nem csak az adott helyiségben tartózkodó személy mozgását tudja követni, hanem akár egy másik szobában lévő személyét is – a fal ebben az esetben tehát nem akadály.

A rendszer akár 97%-os pontossággal is képes meghatározni, hogy az adott személy elesett-e, ami idős emberek megfigyelésekor különösen jó szolgálatot tehet. A rendszer mozgáskövetés alkalmával az X és Y tengely mentén történő elmozdulásokat 10-13 centiméteres, a Z tengely mentén történő mozgást pedig 21 centiméteres pontossággal tudja lekövetni. A pontosság összességében már most sem rossz, de idővel valószínűleg ez még tovább javulhat.

Az eljárás már most is képes érzékelni az ember végtagjainak mozgását, így akár arra is van lehetőség, hogy egy lámpára, televízióra vagy egyéb elektronikus eszközre mutatva ki-, illetve bekapcsoljuk azt – és ehhez nem muszáj abban a helyiségben tartózkodni, ahol az adott lámpa vagy például az adott televízió található. Ez utóbbira a lenti videóban láthatunk példát. A technológia persze idővel akár játékok irányításához is használható lesz.

A WiTrack sokféle területen bevethető lesz a nem is oly távoli jövőben – akár az okos otthonok különböző funkcióinak vezérlésére is be lehet fogni, ahogy fentebb említettük. A technológia emellett idős vagy beteg emberek hatékony megfigyelésére is bevethető, de akár még a hatóságok is hasznát vehetik majd, például egy bujkáló túszejtő épületen belüli pontos pozíciójának behatárolásához.

Az MIT szakemberei egy új bemutató videót is készítettek, amely arról rántja le a leplet, hogy a WiTrack eljárás jelenlegi formájában mennyire hatékony. Érdemes megtekinteni.

Hogy a WiTrack eljárás mikor válik széles körben is elérhetővé? Nos, ez egyelőre rejtély.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward