Fejlett videózási képességgel jön a MediaTek új terméke

Az MT8127 a középkategória számára hozza el a H.264 utódjául szolgáló HEVC (H.265) támogatást.

Fejlett videózási képességgel jön a MediaTek új terméke

A MediaTek egészen lenyűgöző előmenetelt mutatott be az elmúlt évek alatt. Nem is olyan régen még a kínai vállalatok körében sem tudták megszerezni a vezető szerepet, mostanra pedig – nagyjából két év alatt – a Qualcomm mögé, a második helyre küzdötték fel magukat világviszonylatban. A távol-keleti gyártó már nagyon széles kínálattal rendelkezik, és rendre remek konfigurációkkal áll elő.

Ezúttal az MT8127 néven érkező termékről hullott le a lepel, ami igazán érdekes dolgot nyújt majd a középkategóriás eszközök számára. Miről is van itt szó pontosan? Nos, vélhetően a videózás körében magabiztosan mozgó olvasóink számára a H.264 már ismerős lehet, ezt támogatja napjainkban a legtöbb rendszer, de az új MediaTek chipnél már bekerült a „kalapba” a HEVC kodek is. A HEVC (High Efficiency Video Coding) – egyszerűbben H.265 – pontosan azt teszi, amit a neve rövidít. A jelenleg használatos H.264-hez képest ez jelentősen jobb tömörítéssel dolgozik, ennek eredményeként csökken a videók mérete (becslések szerint mintegy 50 százalékkal azonos minőség mellett), ami jobb hatékonysághoz vezet mind a tárolás, mind pedig a lejátszás szempontjából. Nagyfelbontású videók mozgatása közben így a korábbihoz képest jobb üzemidőre van kilátás ennek a használatával. Ez jelenthetné akár azt is, hogy támogatva lesznek a 4K-s videók, de ezt sajnos még így sem sikerült elérni a középkategóriás lapkával, marad tehát a Full HD lejátszás és a kiemelkedő energiahatékonyság.

Az MT8127 belsejében Cortex-A7 processzormagok négyese lapul, melyek legfeljebb 1,5 GHz-es frekvencián fognak pörögni maximális terhelés mellett. Ezek az ARM magok már sokszor bizonyították a rátermettségüket, így vélhetően itt sem lehet majd különösebb panaszra ok. Legtöbbször vélhetően az Android mellett fog felbukkanni ez a chip, a Google operációs rendszerét pedig jobbára akadásoktól mentesen tudja majd futtatni, ahogy az erre írt alkalmazások javát is. A grafikus feldolgozó egység szerepét négyes csokorba rendezett (MP4) Mali-450 tölti be. Ez lényegében hasonló felépítésű a sokat látott Mali-400-hoz, csak nagyobb, akár nyolcas fürtök is kialakíthatóak belőle, valamint jobb teljesítményre képes azonos elrendezés mellett, de a támogatott API-k terén nincs előrelépést. A kapcsolati lehetőségei mindig jók a MediaTek chipeknek, és nincs ez másként az MT8127 esetében sem. Van a fedélzetén integrált Wi-Fi Miracasttal, Bluetooth 4.0 modul, FM rádiós egység NFC chip és még GPS vevő is. Az alapok közül egyedül a hálózati modem hiányzik, de erre is megvan a magyarázat. Ez a lapka jellemzően táblagépekben kerülhet bevetésre, így a mobil kommunikációs megoldást opcionálisan, utólag kell beépíteni, ha az adott gép tervezésekor úgy döntenek a fejlesztők, hogy ez sem maradhat ki.

A MediaTek újdonsága maximálisan 1920 x 1200 képpontos felbontású paneleket támogat majd. Vannak persze már ennél komolyabb pixelszámmal operáló megjelenítők is tabletekben – és igazából okostelefonokban is –, ám itt továbbra is csak egy középkategóriás chipről beszélünk, így ez nem igazán jelent gondot. A lehető legjobb képminőség és felhasználói élmény elérése érdekében bevetésre került a MediaTek MiraVision képjavító eljárás is, így a végeredményben remélhetőleg egyetlen érdeklődő sem fog csalódni. A SoC legfeljebb 13 megapixeles kamerával lesz társítható, videókat pedig nemcsak lejátszani, de felvenni is maximum 1080p-ben lehet majd vele.

A MediaTek MT8127 megjelenésére nem kell már sokat várni. Az első táblagépek egyike, ami ezt használja, az Alcatel berkeiből érkezik a One Touch Pixi 8 személyében. Végül már azt is megtudhattuk, hogy az év későbbi szakaszában debütáló Cube U25GT is az MT8127-et használja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward