Ezeréves korong a Millenniata-tól

A szobahőmérsékleten jelenleg alig 10 évig megbízható DVD-k helyett akár 1.000 évig is megbízhatókat remél alkotni a Millenniata, Millenial Disk néven, melynek az első példányait elvileg szeptember elsején dobják piacra, elsőre főként könyvtárakat, kormányzati hivatalokat és ügynökségeket, valamint iskolákat célozva meg velük. A Millenial Disk-ek egy Philips licensz alatt kerülnek majd legyártásra; a Milleniata most folytatja velük a végső tárgyalásokat. Az első ilyen korongok várhatóan $25 és $30 közti darabáron lesznek majd kaphatóak.

Ezeréves korong a Millenniata-tól

A szobahőmérsékleten jelenleg alig 10 évig megbízható DVD-k helyett akár 1.000 évig is megbízhatókat remél alkotni a Millenniata, Millenial Disk néven, melynek az első példányait elvileg szeptember elsején dobják piacra, eleinte főként könyvtárakat, kormányzati hivatalokat és ügynökségeket, valamint iskolákat célozva meg velük. A Millenial Disk-ek egy Philips licensz alatt kerülnek majd legyártásra; a Milleniata most folytatja velük a végső tárgyalásokat. Az első ilyen korongok várhatóan $25 és $30 közti darabáron lesznek majd kaphatóak.

A korongok bármilyen hagyományos meghajtóval olvashatóak, az írásukhoz azonban már egy különleges író szükséges, mivel magát a korongot is különlegesen kemény és ellenálló anyagok alkotják, amibe az adatokat az író ténylegesen "belevési". Ezen anyagok pontos kilétét ipari titokként kezelik, de a végeredmény szempontjából mindegy is. Lényeg az, hogy állításuk szerint az ily módon kiírt adataink elvesztése miatt belátható időn belül nem kell aggódnunk. Mi több, az eljárás Blu-ray korongokra is alkalmazható, így tárkapacitás terén se lesz különösebben korlátozva senki, aki félre akarja tenni értékes holmijait az "örökkévalóságnak".

Az ezeréves élettartam persze nyilván nem tesztelhető pontosan, de ezt azzal próbálják kompenzálni, hogy rendkívül szélsőséges tesztkörülményeknek teszik ki a korongokat (magas hőmérséklet és páratartalom, sós vízbe áztatás és más hasonlók). A cég főtechnikusa szerint egyedül a DVD-k műanyag alapja korlátozza a lehetőségeiket; ha azt is le lehetne cserélni valami ellenállóbbra, a lehetőségek is tovább fokozódhatnának.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward