Ezek az Intel idei tervei processzor fronton?

A kiszivárgott útiterv sok érdekességet tartogat, igaz, az információkat egyelőre illik kellő gyanakvással fogadni.

Ezek az Intel idei tervei processzor fronton?

Az Intel éppen a Broadwell architektúra köré épülő processzorok piacra dobásán fáradozik: a Broadwell-Y modellek már debütáltak, sőt, néhány hete a család frissítéséről is hírt adtunk; azóta pedig a Broadwell-U sorozatú SoC egységek is bemutatkoztak. Az Intel aztán a frissített, üzleti felhasználóknak szánt vPro platform újításairól is lerántotta a leplet. Ezzel viszont még messze nincs vége az újdonság dömpingnek, sőt, a java még csak most jön!

A VR-Zone kínai részlege a napokban egy érdekes útitervet szivárogtatott ki, amely az Intel idei évre, illetve jövő év elejére vonatkozó processzorpiaci terveiről ad némi képet – már amennyiben a dokumentum tényleg hiteles. Az útiterv több új processzorsorozat várható megjelenéséről is lerántja a leplet, így a lentiek alapján mozgalmas év elé nézünk.

A kiszivárgott útiterv. Forrás: Kínai VR-Zone

Az idei év második negyedévének közepén várhatóan megérkeznek a szorzózár-mentes Broadwell SoC egységek, amelyek LGA tokozást alkalmaznak, TDP-jük pedig 65 watt lesz. A dokumentumban konkrétan nem szerepel a Broadwell-K jelölés, de alighanem erről a processzorcsaládról lehet szó.

Ennél sokkal érdekesebb az az adat, amely arra utal, hogy az idei év második negyedévének végén újabb szorzózár-mentes SoC egységek is érkeznek, ám ezek már nem Broadwell, hanem Skylake lapkára alapoznak. Ahogy a fentebb említett szorzózár-mentes Broadwell SoC egységek, úgy a szintén szorzózár-mentes Skylake egységek is az asztali számítógépek piacát veszik célba. A Skylake család szorzózár-mentes tagjai 95 wattos TDP-vel rendelkeznek, és érkeznek majd melléjük szorzózáras példányok is, amelyek már csak 65 wattos, illetve 35 wattos TDP-vel gazdálkodnak. Asztali fronton a Broadwell SoC egységek a dolgok jelenlegi állása szerint az éppen forgalomban lévő, 9-es sorozatú Intel lapkakészlettel ellátott alaplapokhoz passzolnak majd, de alkalmazásuk előtt mindenképpen szükség lesz a BIOS frissítésére. Ezzel szemben a Skylake modellek már új tokozást, illetve új lapkakészletet is kaphatnak. Az új központi egységek már DDR4-es rendszermemóriát használhatnak, de a korábbi pletykák szerint a DDR3-as memóriatámogatás is megmaradhat.

A mobil Skylake SoC egységek még asztali társaik előtt bemutatkozhatnak a piacon – erre valamikor a második negyedév vége előtt kerülhet sor. Ezek a központi egységek 15 wattos és 28 wattos változatban érkeznek, méghozzá BGA tokozással – vagyis alaplapra forrasztott megoldásokról van szó, amelyek egybegépekben, konvertibilis noteszgépekben és vékony laptopokban tűnhetnek fel.

Az útiterven szereplő megoldások közül a legalacsonyabb TDP-vel a Bay Trail-D platform utódjául szolgáló Braswell rendelkezik, amely az idei év második negyedévének elején érkezhet. Ennél a SoC-nál 10 watt körüli TDP-re kell felkészülni, fő célterülete pedig az alacsonyfogyasztású, költséghatékony asztali számítógépek piaca lesz. Érdekesség, hogy a táblák piacán már szállítja az Intel a Bay Trail SoC-ok utódait, amelyek a Cherry Trail családot erősítik.

Végül, de nem utolsó sorban a HEDT szegmens is rövidesen frissül, igaz, már nem idén: a Haswell-E modelleket a Broadwell-E processzorok váltják a következő év első negyedévében. Ezek a központi egységek elődeikhez hasonlóan szintén LGA-2011-3-as tokozást használhatnak, így a BIOS frissítését követően elketyeghetnek az X99-es lapkakészlettel szerelt alaplapokban. TDP tekintetében továbbra is 140 wattos értékre lehet számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward