Shop menü

EZEK A MOBILOK ÉS TÁBLAGÉPEK MÁR NEM FRISSÜLNEK A KÖVETKEZŐ IOS/IPADOS-RE

Az Apple tavaly jelentősen szűkítette a támogatott eszközök listáját, és most is vannak olyan készülékek, amik a támogatási idejük végéhez értek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ezek a mobilok és táblagépek már nem frissülnek a következő iOS/iPadOS-re

Lement a WWDC, és az Apple sok újdonság között bejelentette az iOS 17 és az iPadOS 17 operációs rendszereket is. De arról a rendezvényen nem beszélt, hogy ezeket mely eszközök fogják megkapni, így kérdéses volt, hogy néz majd ki a támogatási lista. De most már ezt is tudjuk, és látjuk, mely eszközöknél nem érdemes az új rendszerekre számítani.

Korábban nem egyszer előfordult az, hogy az Apple az összes előzőleg támogatott készülékre kiadta az új rendszert is, de most nincs ilyenről szó, lesznek olyan mobilok és tabletek, amik az aktuális szoftvernél maradnak majd. Tavaly a vállalat az iOS 16 érkezésekor egyszerre vágta el a frissítési lehetőségtől az iPhone 6s és az iPhone 7 szériás modelleket, valamint az első iPhone SE-t is, és lényegében most sem csak egy, hanem két különböző típus érintett.

Az iPhone 8 széria és az iPhone X nem fog iOS 17-re frissülni.

Ezek a készülékek egy évben mutatkoztak be, de az iPhone X külön úton járt, mert ez volt az első olyan mobil, amivel megismerhettük azt a formavilágot, amit nagyvonalakban a mai napig használ a cég. 2017. végi készülékekről van szó, de mivel az Apple mobiljai nagyon sokáig forognak a használtpiacon, így a mai napig egészen sok iPhone 8, 8 Plus és iPhone X van használatban, így ez a döntés széles réteget fog érinteni.

Galéria megnyitása

Az iPhone SE-től eltekintve az iPhone 8 volt az utolsó régi formátumú készülék, amit támogatott az Apple. Panaszra azonban így sem lehet ok, hiszen ezek a készülékek még az iOS 11 idején jelentek meg, szóval öt főverziós frissítést kaptak a pályafutásuk során. A szóban forgó készülékekben egyébként az Apple A11 Bionic rendszerchip dolgozik, de biztosan nem ez lett a szűk keresztmetszet.

Az iPadOS 17 támogatási köre is szűkebb lett a frissítéssel, de itt még régebbi eszközök hullottak ki a sorból.

Az ötödik generációs iPad és a korai iPad Pro páros nem részesül már az iPadOS 17-ből.

A szóban forgó iPad (5. gen) még 2017. elején jelent meg, és még az Apple A9 rendszerchip dolgozott benne. Ez volt az egyik leggyengébb készülék, ami még az iPadOS 16-ot is megkapta tavaly, és frissül erre azóta is, már az iPadOS 16.5 telepíthető rá. A vállalat az Apple A9X chippel felszerelt iPad Prókat dobta még, itt a 2015-ben debütált 12,9 colos gépről és a 9,7-hüvelykes, 2016 elején érkezett konstrukcióról beszélhetünk.

Galéria megnyitása

Minden újabb készülék frissülni fog az iPadOS 17-re, szóval megkapják ezt a második generációtól az iPad Prók, a harmadik generációtól az iPad Air modellek, az iPad mini az ötödik generációtól, és a hatodik generációtól a mezei iPad is. A mobiloknál pedig minimum az iPhone XS és XR szükséges az iOS 17 telepítéséhez.

Fontos azt hozzátenni, hogy az iOS 16 és iPadOS 16 frissítéseit a korábbi gépek még ugyanúgy kapni fogják. Sőt mi több, az Apple egyébként kritikus hibáknál még évek múltán is szokott kiadni frissítéseket, így amikor valamilyen fenyegetés van, akkor jöhet még biztonsági frissítés is a korábbi eszközökre. Szóval, azért nem arról van szó, hogy ezekre a modellekre innentől teljesen megszűnt volna a szoftvertámogatás.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére