Ez lesz a következő androidos BlackBerry?

A Priv még nem is került forgalomba, de máris készülhet a második Androidot futtató BlackBerry, ami egyelőre a Vienna néven bukkant fel.

Ez lesz a következő androidos BlackBerry?

A BlackBerry az elmúlt évek egyre elkeseredettebb lépéseinek láncolatával mostanra oda jutott, hogy a legújabb csúcsmodelljén már nem is a saját fejlesztésű, legendás BlackBerry operációs rendszerét használja, hanem az Androidot. Ráadásul mostanra az is kezd biztossá válni, hogy nem egyszeri kitérőről van szó.

A vállalat ügyvezető igazgatója arról beszélt a napokban, hogy nem a BlackBerry Priv lesz a vállalat utolsó reménye, és vélhetően ezzel arra utalt, hogy nem ez lesz az egyetlen olyan BB modell, amelyen az Android operációs rendszer tölti majd be a főszerepet. John Chen a Fox Business számára adott interjújában beszélt arról, hogy a tervek szerint a Privot, egy sor más készülék is követni fogja. Azt viszont nem részletezte a riporternek az igazgató, hogy pontosan milyen termékek érkezésére számíthatunk, szóval nem lehet kizárni azt sem, hogy androidos és BlackBerry 10-et futtató okostelefonok egyaránt érkezhetnek a kanadaiak műhelyéből. Chen elmondása szerint most hagyni kell a piacot, hogy „elmondja, mit akar”. (És bizony most úgy fest, hogy a piac pillanatnyilag Androidot akar, nem pedig BlackBerryt, hiszen alig néhány napja derült fény arra, hogymár a Samsung és az Intel tulajdonát képező Tizen rendszer is népszerűbb nála.) A Priv állítólag a valaha volt legbiztonságosabb androidos okostelefonnak ígérkezik, de most még nagyon nehéz megmondani, hogy milyen vásárlóerőt tud majd maga mögé állítani. A mobil összességében pozitív fogadtatásban részesült, és ez mindenképpen jó előjel.

John Chen szavaiból az is kiderült, hogy a BlackBerry semmi esetre sem szeretné feladni a hardvergyártást, és minden erejével azon lesz a cég, hogy újra sikereket érjen el. A legfrissebb információink szerint olyannyira megbízik a vállalat a Priv sikerében, hogy máris készül a következő androidos modell, amely a Vienna kódnevet viseli. A BlackBerryhez közeli forrásokkal rendelkező CrackBerry egy képet is megszellőztetett az eszközről, ami számítógéppel renderelt ábrákon mutatja be a Vienna modellt szinte minden irányból.

A képek alapján a Vienna nem abba az irányba mehet tovább, amerre a Priv indult, hanem a régi BlackBerryket idéző felépítéssel szolgálhat az érdeklődők számára. Ez azt jelenti, hogy ezúttal újra fixen előtérbe kerülhet a QWERTY gombsor a közepes méretű érintőkijelző alatt. Szemben az eddigi QWERTY-s, érintőkijelzős BlackBerrykkel, ennek nem 1:1-hez a képaránya, hanem már szélesvásznú, feltehetően az Android miatt. A vonalvezetését határozott élek dominálják, de az alsó sarkakat lekerekítették a dizájnerek, hogy kényelmesebb legyen kézben tartani. A hátulja textúrázott, így nem gyűjti az ujjlenyomatokat, és biztosabb a fogása. A grafikák alapján ez talán egy szerényebb árazású gépezet lesz, de túlzottan szolid árcédulára azért itt sem érdemes számítani, hiszen egyáltalán nem kelt olcsó hatást. Mivel előzetes kiszivárgásról van szó, természetesen fenntartással kell kezelni, és ha valóban testet ölt, akkor sem biztos, hogy teljesen a képen látható formában fogja ezt megtenni.

Ha minden igaz, négy színből választhatnak majd az érdeklődők.

Amennyiben valósnak bizonyul a Vienna – és a CrackBerry általában megbízható forrás –, akkor mindenképpen érdekes, hogy a BlackBerry ezúttal mennyire agresszív fokozatba kapcsolt. Lényegében egyáltalán nem biztos még a BB Priv sikere, és pénzügyileg sem áll már túlságosan stabil lábakon a vállalat, hiszen negyedévről negyedévre apad az évekkel korábban felhalmozott tartaléka, de ezek ellenére is egy új modell fejlesztésébe fogott.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward