Ez lenne a világ legkisebb, Windows futtatására is képes PC-je?

Az ECS Liva nagyon könnyű, nagyon apró és nagyon keveset fogyaszt, hardverkomponenseinek hűtéséről pedig passzív hűtőrendszer, azaz egy nagyméretű hűtőborda gondoskodik

Ez lenne a világ legkisebb, Windows futtatására is képes PC-je?

A kisméretű, kedvező árcédulával rendelkező, alacsony fogyasztás mellett üzemelő asztali számítógépek napjainkban egyre népszerűbbek, így egyre több és több ilyen konfiguráció közül lehet válogatni. A legújabb termék az ECS nevéhez fűződik: a gyártó bemutatta Liva névre keresztelt asztali számítógépét, amely Bay Trail alapokon nyugszik, árcéduláján pedig 200 dollárnál is alacsonyabb összeg szerepel.

A Liva egy 118 x 70 x 56 milliméteres kiterjedésű asztali számítógép, amely passzív hűtésű, Bay Trail-M platform köré épülő alaplapnak ad helyet. A processzor pontos típusáról egyelőre nem hullott le a lepel, de az már tudható, hogy rendszermemóriából 2 GB-nyi jár, méghozzá DDR3L szabványú memóriachipek formájában. Az adatok tárolásáról egy 32 GB-os kapacitású, eMMC alapú SSD meghajtó gondoskodik, ami egy integrált megoldásnak tekinthető, hiszen a rendszermemóriához hasonlóan az alaplapra forrasztva érkezik. Ez bővíthetőség szempontjából nem túl jó hír.

Az apróság a felsoroltak mellett 802.11 a/b/g/n WiFi és Bluetooth 4.0-s vezérlőt egyaránt kapott, sőt, az USB 3.0-s támogatás, a Gigabites Ethernet port és a HDMI video kimenet sem hiányzik a repertoárból. A 190 grammos újdonság csatlakozói között egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s port, egy D-Sub és egy HDMI videó kimenet, valamint egy RJ-45-ös Ethernet csatlakozó sorakozik. Az előlapon természetesen még egy fejhallgató kimenet is lapul.

Az ECS szerint a Liva a világ legkisebb Windows alapú asztali számítógépének tekinthető, igaz, a FanlessTech információi szerint az újdonság előtelepített operációs rendszer nélkül kerül forgalomba, azaz nincs rajta semmilyen Windows. Persze ez nem feltétlenül meglepő, hiszen a 200 dollár alatti árba már nehezen fér bele egy Windows 8-as licenc. Más kérdés, hogy sokan – költséghatékonysággal kapcsolatos megfontolásból – amúgy is jó eséllyel valamilyen Linux disztribúciót telepítenek majd a termékre, ahelyett, hogy Windows-t vásárolnának hozzá.

A szuperkompakt asztali számítógép rövidesen feltűnhet kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward