Ez lenne a Radeon R9 390X hűtője?

Feltűnt egy rejtélyes fotó, ami egy hibrid hűtőrendszert ábrázol – egyesek szerint ez nem más, mint az AMD következő csúcskártyájának, a Radeon R9 390X referencia változatának hűtése.

Ez lenne a Radeon R9 390X hűtője?

Az Asetek korábban bejelentette, komoly rendelést nyert az egyik OEM gyártótól, hála ütőképes termékének, ami nem más, mint egy hibrid hűtés – hasonló ahhoz, amit az R9 295 X2 videokártyákon láthattunk. Az új videokártya hűtő a memóriachipek és a VRM áramkör komponenseinek hűtéséről ventilátorral gondoskodik, a GPU-t pedig kompakt folyadékhűtő rendszer hűti majd. Hogy mely OEM-ről, illetve mely videokártyáról van szó? A magukat jól értesültnek beállító források szerint a szóban forgó OEM maga az AMD, a videokártya pedig a Radeon R9 390X, ami az Nvidia hamarosan megjelenő GeForce GTX 980-as modellje ellen szállhat harcba.

A kiszivárgott fotó alapján az új videokártya hűtője hasonlít majd a Radeon R9 295 X2-es modell hűtőjére, igaz, mivel ebben az esetben egy GPU-s videokártyáról van szó, az egyes komponensek elhelyezkedése is változott. A ventilátor nem a hűtő közepén, hanem a hátuljához közelebb helyezkedik el. Az oldallapi borításon egy kivágás is látható, ami a PCI Express tápcsatlakozókat fogadja, a másik, nagyobb kivágás pedig a GPU helyénél látható – innen indulnak majd ki a folyadékhűtő blokk csövei.

Az ehhez hasonló hibrid hűtők nem feltétlenül optimálisak CrossFireX rendszerek építéséhez, plusz akkor is okozhatnak kisebb nehézségeket, ha az adott rendszer processzorát már eleve egy kompakt folyadékhűtő rendszer hűti – ekkor, ha nincs elég hely a PC házban, nehéz hatékonyan elrendezni a csöveket, és a hőleadó radiátor elhelyezése is problémás lehet. Persze nincs kizárva, hogy az AMD AIB partnerei készíthetnek majd combosabb léghűtéssel ellátott példányokat is az új videokártyából. A kompakt folyadékhűtő rendszerrel a feltételezések szerint az AMD azt szeretné elérni, hogy referencia videokártyái halkabban üzemeljenek.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a Radeon R9 390X pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd, plusz jelenleg az sem tudható biztosan, mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban. Az új videokártya GPU-ja a Radeon R9 285-ös modellel bemutatkozott Tonga GPU-hoz hasonlóan szintén a "Pirate Islands" sorozatot erősítheti, kódneve pedig "Fiji" lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward