Ez lehet az első új Nokia okostelefon?

A Nokia D1C néven futó készülék a Geekbench adatbázisában ütötte fel a fejét idő előtt.

Ez lehet az első új Nokia okostelefon?

A Geekbench nem egy okostelefon és táblagép idő előtti leleplezésében segédkezett az elmúlt évek során, és minden bizonnyal egy érkező androidos Nokia képességeiről is ennek a szintetikus tesztprogramnak köszönhetően értesülhettünk most. A Nokia D1C néven felbukkant mobil a középkategóriában állhat majd rajthoz.

A Geekbench 3 adatbázisában szereplő információk alapján az érkező újdonságon az Android 7.0 operációs rendszer volt jelen a megmérettetés során, szóval előre láthatólag a frissességére nem lehet majd panasz. Bár erre nem utal egyelőre semmi, de valószínűnek lehet tartani, hogy a készülék fejlesztője egyedi grafikus felhasználói felülettel fogja csatasorba állítani a masinát, és az előre telepített alkalmazásokban sem fog hiányt szenvedni a Nokia D1C kódnéven felbukkant szerkezet.

A motortérben egy Qualcomm Snapdragon 430 központi chip trónolhat majd. Az MSM8937 a big.LITTLE architektúrát alkalmazza, és összesen nyolc Cortex-A53 mag dolgozik benne, az energiahatékonyságért felelős egységek kb. 1 GHz-es órajelen fognak üzemelni, a sebességfelelősök pedig legfeljebb 1,4 GHz-ig skálázódhatnak. A grafikus feladatok felelőse itt egy Adreno 506 IGP. A rendszermemória méretéről is szó esett még, ami 3 GB-os méretet öltött, ez pedig éppen ideális a nyolcmagos központi chip mellé a gondtalan üzemeléshez. Az átlagfelhasználók aligha fognak kifutni a RAM-ból, és a modernebb játékokat leszámítva valószínűleg az átlagos tempóval sem lesz különösebb probléma.

Csak illusztráció.

Hogy milyen eredménnyel zárta a tesztet a készülő Nokia? Nos, ha már a Geekbench-ről van szó, akkor érdemes megvizsgálni, hogy milyen pontszámokat villantott a különböző megmérettetéseken a D1C-ként felbukkant gépezet. Egy szálon nem alkotott maradandót az okostelefon, csak 667 pontot ért el, azonban mivel egy nyolcmagos konstrukcióról van szó, nem is ez számít igazán, hanem a többszálas próba, amit pedig már egészen elfogadható, 3229 pontos produkcióval abszolvált az eszköz.

A Nokia márkanév alatt egyébként előre láthatólag több okostelefon is megjelenhet a közeljövőben. Voltak olyan jelentések, amelyek egy csúcsmodell érkezéséről szóltak, és a cikkünk főszereplője nyilvánvalóan nem egy ilyen terméknek ígérkezik, hanem egy közepes modellnek, ráadásul augusztusban már szintén a Geekbench adatbázisában felbukkant két másik megoldás is.

A nagy mozgolódás a színfalak mögött annak köszönhető, hogy a Nokia-Microsoft üzletben volt egy olyan kitétel, hogy 2016 harmadik negyedéve előtt más gyártó nem készíthet Nokia logós okostelefont. Ez a határidő pedig hamarosan lejár, és egyre inkább úgy fest, hogy a háttérben már lassan minden kész van a nagy „visszatérésre”. Érdekesség, hogy a Nokia gyakorlatilag finn márkaként fog újra megjelenni a boltokban a HMD Global Oy révén, viszont magukért a hardverekért már nem a finnek fognak felelni, hanem a Foxconn egyik jelentős leányvállalata.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward