Exynos 7270: célkeresztben a viselhető és az IoT eszközök

A Samsung új központi chipje az igazán alacsony fogyasztású termékek számára is elhozza a 14 nm-t.

Exynos 7270: célkeresztben a viselhető és az IoT eszközök

A Samsung szép lassan a 14 nm-es gyártástechnológia élharcosává lép elő. A vállalat számos megoldás bérgyártásában működik közre, és a 14 nm-es Exynos chipjei lassan lefednek minden kategóriát. Nyolc- és négymagos konstrukciókkal már többször is találkozhattunk, most pedig egy kétmagos termékkel ismerkedhetünk majd meg.

Az Exynos 7 Dual széria az Exynos 7270 lapkával nyit, ami egy igazán összetett megoldás lett, és olyan területeket fog célba venni, mint a Dolgok Internete és a viselhető kiegészítők. Egy igazán alacsony fogyasztású központi chip esetében az IoT és a viselhető piac is automatikusan adja magát, szóval a Samsung nem okozott meglepetést ilyen tekintetben.

A 14 nm-es csíkszélességen, 3D FinFET eljárás alkalmazása mellett készülő Exynos 7270 kettő darab Cortex-A53 processzormagnak ad otthont. Az ARM a viselhető kiegészítők számára tervezett már egy ennél gazdaságosabban üzemelő megoldást is a Cortex-A35 alakjában, de valószínűleg az már a teljesítményét tekintve nem felelt volna meg a Samsung céljainak. A vállalat a hivatalos közleményében arra nem tért ki, hogy a Cortex-A53 páros milyen órajelen üzemel, ahogy az is rejtély egyelőre, hogy a grafikus feladatokért milyen IGP felel majd, de szinte biztosra lehet venni, hogy az ARM Mali családot részesítette előnybe a Samsung, ahogy azt eddig minden Exynos 7 lapka esetében tette. Az újdonság a Samsung innovatív „csomagolás” technológiáját, a SiP-ePoP-ot (system-in-package és embedded package-on-package) használja, amelynek köszönhetően szinte minden integrálva van egyetlen tokozásba.

Az Exynos 7270 magában foglalja a legszükségesebb alkotóelemeken felül a rendszermemóriát és a NAND Flash alapú memóriachipeket is. Továbbá a lapkában benne van a PMIC (power management IC) is, így még kevesebb alkatrész kell a NYÁK-ra. Érdekessége az Exynos 7270-nek, hogy kiemelkedően jó kapcsolati képességekkel bír. A legfontosabb dolog, amit ki kell emelni a neve mellett, az a 4G LTE hálózati modem, ennek a közbenjárásával például olyan okosórákat lehet alkotni, amik teljesen önállóan képesek mindent elvégezni, még hívások bonyolításakor sincs szükségük okostelelefonra. A termék rendelkezik még Wi-Fi-vel és Bluetooth modullal is, továbbá nem hiányzik belőle még a GPS vevő sem. Végül ide tartozik még az FM rádió is, aminek szintén nincs híján az új Exynos.

A chip tehát sokkal több lehetőséget fog kínálni, mint a Samsung korábbi viselhető eszközökbe szánt megoldása, miközben a mérete egyáltalán nem lett nagyobb. A központi chip alapterülete kb. 100 négyzetmilliméter a magassága pedig még csökkent is hozzávetőlegesen 30 százalékkal az elődjéhez viszonyítva. A fizikai méret mérséklődésének köszöntően még vékonyabb okosórákat vagy fitneszkarpereceket lehet rá építeni. A jobb hatékonyságnak hála az új központi chip használata mellett érezhetően hosszabb üzemidőre lehetnek majd képesek a jövőben érkező karórák, amire bizony szükség is van. Napjainkban a legtöbb komolyabb okosóra, értjük itt azokat, amiken olyan komplex rendszerek futnak, mint a watchOS, az Android Wear vagy a Tizen, nem bírják 3 napnál tovább átlagos felhasználás mellett. (Persze túl nagy előrelépést most sem kell várni, de talán már egy negyedik napra is el lehet majd indulni az Exynos 7270-nel szerelt eszközökkel.)

A Samsung ezzel a termékkel valószínűleg sokak érdeklődését keltené fel szélesebb körben terjesztve is, mivel a legtöbb okosórát még most is a Qualcomm Snapdragon Wear 2100 központi chip köré tervezik a vállalatok. És bár Snapdragon Wear 2100 a nevében már a viselhető kiegészítőket hivatott kiszolgálni, de valójában még mindig csak a 2013-as Snapdragon 400 dizájnjáról beszélhetünk, ami némiképp át lett alakítva a friss piaci igényeket figyelembe véve. A Cortex-A7 magokra épülő lapkát valószínűleg sokan szívesen cserélnék például a most leleplezett Exynos 7 Dualra.

A Samsung Exynos 7270 tömeggyártása már megkezdődött. Arról eddig nem esett szó, hogy mikor és hol kerülhet először bevetésre az újdonság, de nem lenne meglepő, ha még idén ismét hallatna magáról. A fejlesztések felgyorsításáért egy referencia platformot is alkotott a dél-koreai alakulat, ami rengeteg szenzort és egy NFC chipet is magában foglal a fent említett központi chip mellett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward