Exynos 5 Octa - második felvonás

A Samsung bejelentette az Exynos 5420 chipet, mely radikálisan átszervezett grafikus processzort és magasabb órajeleket hoz.

Exynos 5 Octa - második felvonás

A Samsung leleplezte csúcskategóriás lapkacsaládjának legújabb modelljét. Ez a megoldás vélhetően a Galaxy Note III-mal kerülhet majd a boltok polcaira, de az még egy kicsit odébb van, most lássuk, milyen változásokkal kell számolnunk.

Az Exynos 5420 a processzormagok rendszerezését tekintve nem hoz újítást, tehát ezúttal is a big.LITTLE architektúrába rendezett Cortex-A7 és Cortex-A15 magok lesznek terítéken, négyes csoportokba szedve. Változás viszont, hogy minden mag órajele magasabb lett: a Cortex-A15-ösök 1,6 GHz-ről 1,8 GHz-re kapcsoltak fel, míg az energiahatékonyságot szem előtt tartó A7-es ARM egységek 1,3 GHz-ig mehetnek el 1,2 helyett.

A processzormagok tuningja átlagban 10-15% sebességnövekedést hozhat majd, úgyhogy az Exynos 5410-zel összehasonlítva inkább a grafikus teljesítmény lesz kiemelkedő. Ha emlékszünk még rá, az első Octa megjelenésekor elhangzott, hogy az integrált GPU lassabb lett, mint az előd Exynos 5 Dualban található. Most ezt a csorbát kiküszöbölték, és visszatértek a Dual által is bevetett Mali-T600-ra, azon belül is itt a T628 került elő, méghozzá MP6-os konfigurációban. A PowerVR SGX544 MP3 51,2 GFLOPS-os teljesítménye után itt akár a kétszeresével is számolhatunk, de a valós adat erősen függ az egyelőre ismeretlen működési frekvenciától.

A minden téren megnövekedett teljesítmény mellé jár a nagyobb sávszélesség is. A memóriavezérlő érintetlen maradt, így továbbra is két 32 bites csatornával kell számolni, de a maximális RAM órajel fentebb kúszott, immár 1866 MHz-es egységekkel is megbirkózik az Exynos 5 Octa. Ezzel az elérhető sávszélesség 14,9 Gbps-ra nőtt.

Mindezek eredményeként a vezetékmentes kijelzőkhöz például már Full HD felbontáson is kapcsolódhatunk majd az ilyen SoC-ket használó eszközünkkel. Továbbá nem maradtak el az energiahatékonyságot növelő fejlesztések sem. A Samsung közlése alapján az Exynos 5420 jobban bánik az árammal, növekedett a hatékonysága, és mindez főleg a nagyobb terhelést jelentő, magasabb felbontások mellett lesz érzékelhető az üzemidőt tekintve.

Arról pontosan nem esett szó, hogy mikor kerülhet a kezünk közé az új termék okostelefon vagy tablet alakját magára öltve, de azok alapján, ami elhangzott, arra következtethetünk, hogy a Galaxy Note III már ezzel fog befutni. A Samsung elárulta, hogy az új Octa mintái elkészültek és augusztusban megkezdik a tömegtermelést. A gyártási eljárás nem változott, csak kisebb optimalizációkkal javíthattak rajta, egyébként maradt a 28 nm-es csíkszélességű HKMG eljárás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward