Extrém X79-es alaplap az ASRock-tól

Az Intel hamarosan bemutatja az LGA-1366-os processzorok és az X58-as alaplapok utódjául szánt LGA-2011-es központi egységeket, illetve a hozzájuk tartozó X79-es alaplapokat. A novemberben érkező platform fogadtatására a jelek szerint a gyártó legfőbb partnerei már felkészültek: az elmúlt hetek folyamán már több X79-es alaplapot is láthattunk. Most az ASRock legfrissebb X79-es alaplapjáról érkeztek információk, amely nevéhez hűen extrémre sikeredett.

Extrém X79-es alaplap az ASRock-tól

Az Intel hamarosan bemutatja az LGA-1366-os processzorok és az X58-as alaplapok utódjául szánt LGA-2011-es központi egységeket, illetve a hozzájuk tartozó X79-es alaplapokat. A novemberben érkező platform indítására a jelek szerint a gyártó legfőbb partnerei már felkészültek: az elmúlt hetek folyamán már több X79-es alaplapot is láthattunk. Most az ASRock legfrissebb X79-es alaplapjáról érkeztek információk, amely nevéhez hűen extrémre sikeredett.

Az X79 Extreme 7-es alaplap fekete nyomtatott áramköri lapot alkalmaz, amely kétunciányi rezet tartalmaz. A különböző bővítőhelyek szintén feketében pompáznak, a deszkán található hűtők pedig extravagáns dizájnnal rendelkeznek, így összességében az alaplap a szokásosnál valóban extrémebb kinézettel bír. Érdekesség, hogy az X79-es PCH (Platform Controller Hub) aktív, azaz ventilátorral ellátott hűtést kapott. A deszka LGA-2011-es tokozással ellátott Sandy Bridge-E processzorokat fogad, amelyekhez furcsa módon három-három memóriafoglalatot kínál. A memóriaslotok akár DDR3-2400 MHz-es modulokkal is könnyedén megbirkóznak. A B és D memóriacsatornákhoz két memóriafoglalat tartozik, így ha csak négy DDR3-as memóriamodult szeretnénk használni, akkor azokat a 0-s, 2-es, 3-as és 5-ös foglalatokban kell elhelyezni.

A bővítőhelyek között öt darab PCI Express x16-os foglalat, valamint egy PCI Slot található. SATA 6 Gbps-os portokból négyet kapunk, de rajtuk kívül hét darab SATA 3 Gbps-os csatlakozó is a kínálat részét képezi, sőt, még egy eSATA port is lapul a hátlapon. USB 3.0-s portokból a jelek szerint négy áll rendelkezésre - két port a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon bújik meg.

Az SLI és CrossfireX támogatással egyaránt rendelkező alaplap nyolccsatornás HD Audió vezérlővel, két darab Gigabites Ethernet vezérlővel, FireWire porttal, valamint bekapcsoló-, reset és CMOS Clear mikrokapcsolókkal érkezik. A rendszer indulásakor fellépő hibák diagnosztizálását a kétszer hétszegmenses debug LED kijelző segíti.

Az alaplap várható ajánlott végfelhasználói ára sajnos egyelőre nem ismert, csak az tudható, hogy az LGA-2011-es processzorokkal, valamint a többi X79-es lapkakészlettel ellátott alaplapokkal együtt jelenik majd meg a boltok polcain, valamikor november közepe után.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward