Extrém X58-as alaplap ASRock módra

Az ASRock műhelyéből időről-időre fel szoktak tűnni olyan innovatív megoldásokkal ellátott alaplapok, amelyek segítenek a gyártónak abban, hogy kiemelkedjen a szürke, átlagos megoldások közül, illetve ami a legfontosabb, hogy felkeltse a felhasználók érdeklődését. Az ASRock X58 Extreme 6 a felsoroltaknak tökéletesen megfelel, ugyanis ez a piacon az egyetlen olyan X58-as lapkakészlettel ellátott alaplap, amelyen hat darab SATA 6 Gbps-os és hat darab USB 3.0-s port foglal helyet. Ha a teljes alaplap piacot vesszük alapul, az ASRock alaplapja akkor is unikum, ugyanis hat darab SATA 6 Gbps-os porttal ellátott alaplapokat szép számmal találunk a gyártók kínálatában (az AMD 8-as sorozatú lapkakészleteivel ellátott alaplapok), de olyat nem, amelyen ezzel együtt hat darab USB 3.0-s port is van.

Extrém X58-as alaplap ASRock módra

Az ASRock műhelyéből időről-időre fel szoktak tűnni olyan innovatív megoldásokkal ellátott alaplapok, amelyek segítenek a gyártónak abban, hogy kiemelkedjen a szürke, átlagos megoldások közül, illetve ami a legfontosabb, hogy felkeltse a felhasználók érdeklődését. Az ASRock X58 Extreme 6 a felsoroltaknak tökéletesen megfelel, ugyanis ez a piacon az egyetlen olyan X58-as lapkakészlettel ellátott alaplap, amelyen hat darab SATA 6 Gbps-os és hat darab USB 3.0-s port foglal helyet.

Az X58-as északi híddal és ICH10R déli híddal ellátott újdonság LGA-1366-os tokozású processzorok fogadására van felkészítve. A hatmagos Intel processzorokat is támogató alaplap nyolcfázisú tápellátással érkezik és szokás szerint megtaláljuk rajta a hat darab DDR3-as memóriafoglalatot is. A bővítőhelyek között három darab PCI Express 2.0 x16-os slotot találunk, amelyek háromutas SLI vagy CrossfireX konfiguráció építését teszik lehetővé. A bővítőhelyek között van még két darab PCI Express x1-es és egy hagyományos PCI slotot is. A nyolccsatornás beépített, THX TruStudio Pro támogatással is ellátott HD audió vezérlő szintén tartozék, amely a szokásos 3,5 mm-es jack audio kimenetek mellett optikai és koaxiális audió kimeneteket egyaránt kínál. Az alaplapon ezeken kívül találunk még Gigabites Ethernet vezérlőt, FireWire portot, eSATA csatlakozó és néhány USB 2.0-s portot is. A SATA 3 Gbps-os portokból hat darab áll rendelkezésre, amelyek a SATA 6 Gbps-os portoktól eltérő színt kaptak (fehérek). Az USB 3.0-s portok közül négy darab az alaplap hátlapi kivezetései között kapott helyet, míg a maradék kettő kivezetés (tüskesor) formájában az alaplapon található, így az kiválóan alkalmas előlapi USB 3.0-s portok táplálására.

A tuningbarát alaplap kétszer hétszegmenses debug led kijelzőz is tartalmaz, emellett még Instant Flash, OC TUner, ASRock Instant Boot és OC DNA támogatással is rendelkezik. A hat darab USB 3.0-s portot három darab kétportos NEC µPD720200 USB 3.0-s vezérlő biztosítja. A SATA 6 Gbps-os portokról három darab kétportos Marvell 88SE9123-NAA2 SATA 6 Gbps-os vezérlő gondoskodik. A SATA 6 Gbps-os és USB 3.0-s vezérlők PLX PEX8613-as PCI Express 2.0-s híd chipen keresztül kapcsolódnak a rendszerhez.

Az új alaplap ajánlott végfelhasználói árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de az már biztos, hogy hamarosan forgalomba kerül az extrém X58-as deszka.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward