Extrém videokártyákkal ünnepel az ASUS

A vállalat két évtizede szállítja a jobbnál jobb videokártyákat, az évfordulót pedig két extrém termékkel ünneplik meg a cég illetékesei.

Extrém videokártyákkal ünnepel az ASUS

Félelmetes tempóban repül az idő, ugyanis az ASUS a napokban éppen azt ünnepli, hogy a cég már két évtizede képviselteti magát különféle megoldásaival a videokártya piacon. Az elmúlt 20 év legfontosabb eseményeit egy speciális, ünnepi weboldal tárja az érdeklődők elé, amelyet itt lehet megtekinteni.

A jeles alkalom megünneplésére a weboldalon kívül frappáns módon két különleges videokártyát is készítettek a vállalat szakemberei, az újdonságok pedig igen vonzóak lettek – de ez nem is meglepő, hisze a 20. évfordulót méltó módon kell megünnepelni. Az egyik új videokártya egy fekete-arany színvilággal büszkélkedő GeForce GTX 980-as modell, az ASUS GTX 980 20th Anniversary Gold Edition nevet kapta, és nem csak különleges dizájnjával emelkedik ki a tömegből, hanem teljesítményével is, ugyanis az ASUS szerint ez a modell jelenleg a világ leggyorsabb GeForce GTX 980-asa. A másik modell már GeForce GTX 970-es alapokon nyugszik, egyedi hűtéssel érkezik és némi gyári tuningon is átesett, neve pedig ASUS Turbo GTX 970 Gaming Graphics Card.

Az ASUS GTX 980 20th Anniversary Gold Edition egy igazi bestia, ugyanis egyedi nyomtatott áramköri lapján 14 fázisú Digi+ VRM áramkör teljesít szolgálatot, amely a referencia megoldásokhoz képest 30%-kal alacsonyabb tápzajt és ötször hosszabb élettartamot tudhat magáénak. A tuningosok örömére a fedélzeten a kapcsolóval aktiválható Memory Defroster funkció is helyet kapott, ami az úgynevezett Cold Bugok száműzésében segít.

A melegedő komponensek hatékony és halk hűtéséről a kétventilátoros DirectCU II-es megoldás gondoskodik, amely alacsony terhelés alkalmával zaj nélkül üzemel, hisz ekkor lekapcsolódnak a ventilátorok. A hűtőrendszer egyébként 15%-kal alacsonyabb GPU hőmérsékletet ígér, zajszintje pedig háromszor alacsonyabb, mint a referencia hűtőké.

Az elegáns borítás alatt egy GM204-es GPU lapul, amit alaposan megtuningoltak. Míg a referencia modelleknél 1126 MHz-es alap- és 1216 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag-órajel áll rendelkezésre, addig az ASUS újdonságánál már 1317 MHz-es alap- és 1431 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag órajellel gazdálkodhatunk. Ilyen magas órajelekkel egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható GeForce GTX 980-as videokártya sem büszkélkedhet.

A VRAM már megúszta a mókát, így a 4 GB-nyi GDDR5-ös memóriachip a referenciának megfelelően 7010 MHz-es effektív órajelet alkalmaz. A GPU és a VRAM között természetesen 256-bites adatsín húzódik. A GPU pillanatnyi terheléséről a videokártya oldalán elhelyezett, ledes világítással ellátott logó árulkodik.

A két darab nyolctűs PCIe tápcsatlakozóval szerelt videokártyán egy DVI-I, egy HDMI 2.0-s és három darab DisplayPort 1.2-es videó kimenet sorakozik. A dobozban extraként egy jubileumi egérpad is lapul.

A fentebb bemutatott újdonság mellé egy Turbo sorozatú, GeForce GTX 970 Gaming Graphics Card névre keresztelt példány is érkezett. DirectCU II-es hűtés helyett itt egyedi dizájnnal ellátott, referencia hűtőre hasonlító megoldást alkalmaztak, amely a piros-fehér dizájn jóvoltából igazán szemrevaló lett.

A fedélzeten ennél a modellnél is egy tuningolt GM204-es GPU-val találkozhatunk, amely a referencia 1050 MHz-es alap- és 1178 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag-órajel helyett 1088 MHz-es alap- és 1288 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag-órajelet alkalmaz. A tuningolt GPU-hoz 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória, amelynek effektív órajele 7010 MHz.

Ennél a példánynál a videó kimenetek közé egy DVI-D, egy DVI-I, egy HDMI 2.0-s és egy Displayport 1.2-es port került.

Az ASUS GTX 980 20th Anniversary Gold Edition rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, méghozzá 240 000 forintos áron, az ASUS Turbo GeForce GTX 970 Gaming Graphics Card érkezésével és várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban azonban egyelőre nincs információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward