Extrém tuninghoz passzoló BIOS-t kapott az EVGA GeForce RTX 3090 FTW3

Az XOC BIOs kifejezetten azokat veszi célba, akik megfelelő hűtés és tápellátás mellett próbálják kihozni a maximumot videokártyájukból – itt lényegében a világrekordokat döntögető extrém tuningosokra érdemes gondolni.

Extrém tuninghoz passzoló BIOS-t kapott az EVGA GeForce RTX 3090 FTW3

Az EVGA a GeForce RTX 3080 FTW3-as videokártyához korábban már kiadott egy speciális OC BIOS-t, ami kifejezetten a tuningosokat vette célba. Most a vállalat GeForce RTX 3090 FTW3-as modelljéhez is érkezett egy új firmware, ami az extrém tuninggal foglalkozó felhasználókat szolgálja ki, ugyanis a GPU limitet igen magasra, 500 W-ra tolták ki.

Galéria megnyitásaAhhoz persze, hogy a GPU extra fogyasztását ki lehessen szolgálni, legalább 850 W-os 80Plus Gold tápegységre lesz szükség, kifejezetten extrém tuning esetében még ennél is komolyabbra, természetesen attól függően, az adott konfiguráció pontosan milyen komponensekből épül fel, illetve a videokártyán kívül tuningolunk-e még mást is. Az EVGA szakemberei most is kiemelik, hogy a megnövelt Power Limit kihasználásához nem elég a megfelelő teljesítményű tápegység, ütőképes hűtésről is gondoskodni kell, ugyanis a megnövekedett fogyasztás természetesen megnövekedett hőtermeléssel jár. Megfelelő hűtés nélkül egyébként sem járunk sikerrel, de ez már más kérdés.

Arra nincs garancia, hogy az XOC BIOS alkalmazása után növekedni fog az adott videokártya teljesítménye az órajelek növelésével, hiszen a siker sok-sok összetevőtől függ, például attól is, mennyire jó minőségű az adott GPU, azaz mennyi tartalék van még benne a gyári értékeken felül. Az extrém tuningosok gyakran tesztelésen alapuló válogatással szokták megkeresni azt a videokártyát, amely a lehető legjobb tuningpotenciállal kecsegtet, már amennyiben erre van lehetőségük, azaz áll mögöttük valamilyen gyári szponzor.

Az EVGA GeForce RTX 3090 FTW3-as videokártyájához készített XOC BIOS alkalmazásával kapcsolatos utasítások az alábbiak:

  1. Töltsük le az adott BIOS-t az itt található linkről,
  2. csomagoljuk ki a fájlt,
  3. az összes háttérben futó alkalmazást állítsuk le,
  4. indítsuk el az update.exe fájlt,
  5. nyomjuk meg az „Y”-t a frissítés megkezdéséhez,
  6. türelmesen várjuk végig a folyamat végét, a PC-t még véletlenül se kapcsoljuk ki (ahol gyakori a mikro-áramszünet, akár szünetmentes tápegység alkalmazása sem indokolatlan),
  7. a folyamat végén indítsuk újra a rendszert, majd élvezzük az új BIOS előnyeit (magasabb Power Limit, nagyobb elméleti tuningpotenciál).

Természetesen a frissítést mindenki csak saját felelősségére végezze el, ugyanis a tuning során keletkező meghibásodások jellemzően nem esnek a jótállás hatálya alá, néhány speciális kivételtől eltekintve. Az új BIOS-szal kapcsolatos tapasztalatokról itt lehet bővebben olvasni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap