Extrém hőálló chipek a NASA-nál

A NASA legújabb fejlesztésű számítógép chipjei kibírják az 500 Celsius-fokos hőséget akár 1700 órán át.

Extrém hőálló chipek a NASA-nál

A NASA legújabb fejlesztésű számítógép chipjei kibírják az 500 Celsius-fokos hőséget akár 1700 órán át.

A hő a szilíciumlapkák ellenfele. A rendszertervezők és a túlhajtók is az egyre melegedőbb számítógépalkatrészekre innovatívabb, extrémebb hűtési metódusokat keresnek, hogy hidegen tartsák azokat. A NASA tudósai azonban más szögből közelítették meg a problémát.

A cél: olyan chipet tervezni, ami extrém magas hőmérsékleten is képes működni. A terv bevált, a teszteken a NASA találmánya folyamatos működés alatt 1700 órán keresztül elviselte az 500 Celsius-fokos forróságot. Mivel ilyen magas hőmérsékleten tud működni, ezért nem szükségesek hűtési megoldások a lapkakészleten.

"Ezzel az új lehetőséggel szükségtelenné válnak a további csőhálózatok, vezetékek, és így jelentős súlyt lehet megtakarítani." - közölte Phil Neudeck elektronikai mérnök, a csapat vezetője, a Cleveland-i NASA Glenn Kutatóközpont Aeronautics Research Mission Directorate részlegének alkalmazottja.

A NASA szerint ez az áttörés növelheti a biztonságát és hatékonyságát a sugárhajtóműves repülőgépeknek. Emellett még segíthet abban, hogy szondát küldjünk a jóval melegebb Vénusz bolygóra.

A Földön is sok helyen használhatóak lehetnének az új eljárással készült chip-ek: például gáz és olajfúrásnál, vagy akár gépkocsik motorjában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward