Extrém alaplappal jelentkezik a Gigabyte

Az új alaplap a munkaállomásokba szánt Xeon processzorokat is fogadja, amelyekhez ECC memória-támogatást kínál. Felszereltsége nagyon jó.

Extrém alaplappal jelentkezik a Gigabyte

A Gigabyte egy új alaplapot készített, amely LGA-1151-es tokozású processzorokat fogad, de nem csak a szokásos asztali példányokat, hanem a munkaállomásokba szánt Intel Xeon E3-1200 V5-ös modelleket is. Az újdonság az Intel C236-os lapkakészletét használja, DDR4-es memóriafoglalataiba pedig – megfelelő processzor használatakor – ECC támogatással ellátott memóriamodulok is bepattinthatóak. Részben utóbbi miatt lett az újdonság neve X170-Extreme ECC.

Az ATX formátumú alaplap a szokásos 24-tűs ATX tápcsatlakozón felül egy nyolctűs CPU+12V EPS tápcsatlakozót is kapott. Bővítőhelyei között három darab PCI Express 3.0 x16-os slot sorakozik, amelyek közül a két felső kétkártyás üzemmódban x8-as sávszélességgel dolgozik, az alsó azonban csak PCIe 3.0 x4-es sávszélességet kínál, mivel a platformvezérlő hub szolgálja ki. Ezeken felül további három darab PCI Express 3.0 x1-es slot is van a terméken.

Az ECC támogatás mellett különlegesség az is, hogy az alaplap egy Intel gyártmányú USB 3.1-es vezérlőt kapott, ami a konkurens megoldásokkal ellentétben nem PCI Express 3.0/2.0 x2-es, hanem PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel kapcsolódik a rendszerhez, így az USB 3.1-es portok teljes sávszélességgel dolgozhatnak.

Az USB 3.1-es portok egy hátlapi Type-A és egy hátlapi Tpye-C csatlakozó formájában érhetőek el. Az USB 3.1 Type-C port egyébként a 40 Gbps-os sávszélességet kínáló Thunderbolt 3 vezérlőben rejlő lehetőségek kiaknázására is módot ad, így akár DisplayPort 1.2-es „adatátvitelre” is használható.

Az új alaplap két darab Socket M.2-es bővítőhellyel várja az M.2-es SSD kártyákat, a bővítőhelyek pedig mindketten PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel gazdálkodnak – ez bővítőhelyenként 32 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességet takar. A termék tartalmaz továbbá négy darab 16 Gbps-os SATA Express csatolófelületet is, amelyek SATA 6 Gbps-os portok formájában is munkára foghatóak. A vezetékes hálózati kapcsolatokat egy Killer 2400-as és egy Intel I219V vezérlőre kötött port kezeli, azaz két darab GbE csatlakozó áll rendelkezésre.

Az alaplapi audió vezérlő saját kategóriáján belül egy felsőkategóriás megoldásnak számít, amely Creative SoundCore 3D alapokon nyugszik, TI Burr Brown OPA2134-es műveleti erősítővel dolgozik, elszigetelt földelést használ és még Nichicon Muse kondenzátorokkal is megtámogatták. Apró extra, hogy a műveleti erősítő akár saját kezűleg is cserélhető. Az új alaplap DUAL BIOS támogatással érkezik, és természetesen UEFI alapon nyugszik.

A Gigabyte X170 Extreme ECC várhatóan rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban még nem derült ki, hogy a termék listaára pontosan hogyan alakul.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward