Extra olcsó Windows 8.1 tábla a HP-tól

A Stream 7 mindössze 100 dollárba kerül, és némi kompromisszum árán sokak igényét kielégítheti.

Extra olcsó Windows 8.1 tábla a HP-tól

A HP számára úgy látszik, hogy beváltak a költséghatékony táblagépek, ugyanis már a sokadik ilyen konstrukciójukkal rukkolnak elő. A vállalat ezúttal nem Androiddal, hanem Windows 8.1-gyel alkotott igazán alacsony áron megvásárolható masinát.

A Stream 7 néven érkező készülék azoknak lesz igazán érdekes, akik tényleg nem szeretnének sokat költeni egy tabletre, ráadásul emellett a Windowsról sem mondanának le. A Hewlett Packard újdonsága mindössze 100 dollárt kóstál majd – legalábbis a tengerentúlon. A tablet az ingyenesen igénybe vehető Windows 8.1 variánst futtatja, amelyen csak a gyári böngésző van jelen alapból, és abban pedig a Bing tölti be a keresőmotor szerepét. A Microsoft operációs rendszer mellett a Stream 7 az Office 365 irodai programcsomagot is előre telepítve szállítja majd, ráadásul még gigantikus, 1 TB-os online tárhely is jár mellé a OneDrive-on. Skype is van rajta, ehhez pedig havi 60 perc ingyenes telefonálási lehetőség is biztosított. Sőt mi több, ez egy Signature Edition modell, ami azt jelenti, hogy még a HP is egy sor saját szoftverrel látta el. A táblagép nevéből hamar kiderül, hogy egy 7 hüvelykes kijelzővel lett felvértezve. A panel 1280 x 800 képpontos felbontással szolgál. A képminősége összességében jónak ígérkezik, mivel a 216 PPI-s pixelsűrűség IPS technológiával társul, ami a napsütést is „ellensúlyozó” fényerőről, valamint kellemes színvilágról gondoskodik a széles betekintési szögeken túlmenően.

A készülék belsejében jobbára a megszokott költséghatékony konfigurációt találhatják az érdeklődők. A szerkezet sebességéről egy négymagos Intel Atom lapka fog gondoskodni. A szóban forgó Z3735G chip Silvermont magjainak órajele alapból 1,33 GHz, a Burst technológia révén azonban elérheti négy szálon az 1,58, két aktív maggal pedig még az 1,83 GHz-et is, de csak átmenetileg. A SoC grafikus oldala nem valami erős, egy Intel HD Graphics (Gen 7+) teljesít benne szolgálatot. A rendszernek be kell érnie mindössze 1 GB memóriával, ami legfeljebb egy-két alapvető program futtatására lesz elegendő a Windows 8.1 mellett. A gép tárhelye 32 GB-os méretet öltött, amiből kb. 10-15 GB maradhat majd üresen a Microsoft operációs rendszere, illetve a sornyi előre telepített program mellett. A háttértár szerencsére bővíthető, így az sem jelent gondot, ha fogytán lenne a kapacitása. A kapcsolati képességei között nem meglepő, hogy sok extrára nem érdemes számítani. Van a Stream 7 fedélzetén Bluetooth 4.0 modul, illetve 802.11 a/b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi.

Két kamera van a kelléktárában, de ezeknél a minimumra szorítkoztak a tervezők. Az előlapra egy VGA egység került, mely jó szolgálatot fog tenni a vídeóhívások alkalmával, hátra pedig egy 2 megapixeles fényképek készítésére alkalmas megoldás figyel. LED-es villanót nem kapott a kamerája, így a fényviszonyok romlásával sajnos a fotózás ellehetetlenül. A Stream 7-et 192,8 x 110,7 x 9,9 milliméteres térfogatú eszközházban lakik, a súlya pedig eléri a 354 grammot. A készülék kellemes üzemidővel fog szolgálni – legalábbis a gyártó mérései alapján –, ugyanis egy feltöltéssel 8 órán át dolgoztatható folyamatosan. Ez egy kicsit meglepő adat annak fényében, hogy mindössze egy 3000 mAh-s telep tevékenykedik benne, így azért érdemes fenntartásokkal kezelni a gyári mérést. A tablet kizárólag feketében lesz megvásárolható.

Sajnos a HP Stream 7 esetében nem sokat vacakoltak az árfolyamok átváltásával, így Európába már 100 eurót fognak érte elkérni, az Egyesült Királyságban pedig 100 fontot fog kóstálni a gépezet, ami még magasabb összeget jelent. A készülék több régióban is megvásárolható lesz (egyebek mellett az Egyesült Államokban és Angliában), és a „fekete péntek” környékén debütálhat (a november 17-ével kezdődő héten). A Hewlett Packard és a Microsoft jókor indítja útnak ezt az új táblagépet, vélhetően sok érdeklődőre számíthatnak majd az ünnepi szezon kezdetével.

Egyébként nem a HP az egyetlen, aki ennyire alacsonyra faragott költségek mellett kínál ilyen eszközt. A Toshiba Encore Mini is hasonló célt szolgál, és több távol-keleti gyártó is dolgozik már ilyen konfigurációkon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward