Expert Partner Nap 2008

Az Expert hagyományt szeretne teremteni, így idén is megrendezte a Partner Nap-ot, melyen a legnagyobb beszállítóktól hallhattunk előadásokat és láthattunk bemutatókat.

Expert Partner Nap 2008

Előadások I.

Az Expert Computer szeretne hagyományt teremteni hazánkban, így tegnap immáron másodszor megrendezte az Expert Partner Nap-ot, melyen legfontosabb beszállítói tartanak előadásokat és bemutatókat. Idén nőtt a tavalyihoz képest a létszám, egyre több kereskedő érdeklődik a rendezvény iránt. Gyors regisztráció és megnyitó után kezdetét is vette az első prezentáció az MSI színeiben.

MSI – The Wind of change

Először az új alaplapokból kaphattunk némi ízelítőt Szabó Ferenctől, természetesen középpontban az Intel nemsokára debütáló P45-s chipsetjével. Megtudhattuk, hogy az MSI újra felfedezett néhány funkciót, melyeket pedig már ők is évek óta használnak, mint például a BIOS-ban lévő feszültség értékek kijelzése. Ezzel szemben, ami viszont hasznosnak is tűnik a jövőre nézve ugyanezen a területen a bővebb súgó, hiszen biztos sokakat érintett már, hogy a legtöbb alaplap ezen a téren nem túl szószátyár, és az MSI a közeljövőben változtatni szeretne ezen. Mindenképpen említésre méltó még az új DrMOS technológia és a fejlettebb alkatrészek használata (például a japán szilárd elektorilitos kondenzátorok), melyekkel kisebb hőtermelés és jobb tuning érhető el. Ha megjelennek a P45-k akkor természetesen erre még visszatérünk egy cikk formájában, összehasonlítva a konkurenciával.

Az előadás legfontosabb része egyértelműen Veil Krisztián notebookos előadása volt, azon belül is a heteken belül megjelenő Wind bemutatása, ami az Asus EEE PC-jének állít erős konkurenciát. Rövid időre meg is kaparinthattuk ott helyben a még angol billentyűzettel rendelkező változatot (a megjelenés idejére már magyar lesz). Azt kell mondjuk ha tényleg a konkurenciához hasonló árképzése lesz, akkor nem hiába siet az Asus az új mini gépének bevezetésével. A Wind ugyanis pont ott domborít ahol a kis EEE-t gyengének találtuk: nagyobb kijelző magasabb fényerővel és viszonylag jól használható billentyűzet. Első látásra meggyőző, reményeink szerint hamarosan komolyabban is foglalkozhatunk vele (Alvin kolléga már legszívesebben a kiállítási darabot vitte volna).

Ezen felül még szó esett a különböző notebook szériák továbbfejlesztésén, mindenhol hozva az elvárt újításokat (45nm-es processzorokra átállás, frissebb chipset használása, stb.). Ami leginkább felkeltette a figyelmünket az a játékosoknak szánt GX széria, mely kapható lesz akár mobil HD3850-el is. Sokan bíráltak minket, hogy túl kemények voltunk a régiekkel, kíváncsian várjuk az újakat. Végül bejelentették, hogy elindul az MSI magyarországi képviselete, így megerősödhet a támogatás hazánkban is.

Intel – Új Intel asztali alaplapok és processzorok

Bába Mihály előadásának központjában természetesen az új chipsetek álltak, valamint az új Atom processzor, mely a Wind lelkét is képezi. Emerről már sokat írtunk itt az iPon hasábjain is, nagyon kíváncsian várjuk az első találkozást vele, a fogyasztási mutatói eléggé impozánsak. Ráadásul jelenleg úgy néz ki, hogy mindössze a VIA Nano-ja az egyetlen kihívó. Az Intel nagyon fontosnak tartja a most szárnyait bontogató Nettop book-okat, így erősen koncentrál erre a területre. Megtudtuk, hogy a hivatalos álláspont a Core2Duo 7000-es széria bevezetésére az, hogy ellenfél kell a három magos Phenomoknak. Mindegy, lényeg, hogy van, növelve a választékot és ez mindenkinek jó.

Mivel a P45 nem egy nagy evolúciós ugrás az elődjéhez képest, így a legérdekesebb rész az új Q jelzéssel ellátott chipsetekben lévő vPro technológia volt, mely bár már két éve piacon van, még nem igazán hódított teret. Erre még visszatérünk a bemutatóknál, hasznos tapasztalatokat szereztünk.

nVidia – Optimized PC Design

Petr Sedlon előadása volt az első a nap folyamán, mely angol nyelven folyt le, tolmács segítségével, hogy senkinek ne lehessenek problémái. Ám a dolog megszervezése még hagyott némi kívánnivalót maga után, így részünk volt néhány derűs pillanatban. Az új VGA családról csak említés szinten esett szó, pontos adatokat sajnos nem sikerült megtudnunk, az nVidia jó szokásához híven teljes hírzárlatot rendelt el cégen belül (és kívül is, de hát, mint tudjuk, ez manapság nem igazán gátol semmit, így szinte biztosra vehetőek az új GTX-ek paraméterei).

A fő téma inkább a számítógépek alkatrészeinek helyes kiválasztása volt. Petr kitért rá, hogy az nVidia álláspontja szerint a CPU gyártók mesterségesen gerjesztik az igényeket az egyre erősebb processzorok iránt, pedig kifejezetten játékos szempontokat nézve egy bizonyos szint után erősebb központi egység ide vagy oda, nem gyorsulunk semennyit, a vásárlóknak figyelni kéne a helyes egyensúlyra. Bár az ezután bemutatott példa eléggé sarkított volt (9800GTX-et integrált vezérlőhöz hasonlítani), azért van igazság benne, sok esetben jobban járunk egy erősebb VGA-val, mint processzorral. Igény esetén bele is merülhetünk, hogy milyenek az arányok mostanában.

Előadások II.

Gigabyte – Kis kattintás az embernek, nagy lépés az emberiségnek

Garami Ákos előadása az immáron következő generációs DES (Dynamic Energy Saver) technológiára alapozott. A Gigabyte egyre nagyobb figyelmet fordít az alaplapok fogyasztásának csökkentésére a stabilitás megtartása végett, ám az új DES már túlhajtási funkciókat is képes ellátni. A kötelező körök itt is megvoltak a P45-el, ám sokkal érdekesebb volt, hogy mégis milyen többletet képes nyújtani a Gigabyte a többiekhez képest. A csúcs lap (DQ6) nem mentes némi túlzástól, 4 gigabites ethernet csatlakozó, 10 SATA2 és akkor még nem számoltuk bele az eSATA csatlakozókat. A 10 SATA egyébként két külső SATA RAID chip vezérlővel és az alaplapi chipset hatjából áll össze. Előbbiek azért fontosak, mert a Gigabyte egy új biztonsági mentéses rendszert is bevezet mely a RAID vezérlőkre kötött merevlemezeken keresztül érhető el.

Western Digital – WD Green Power drives + Will SSD drives kill the hard drive?

Jiri Olejnik két témája volt a Partner Nap egyik legélvezetesebb előadása. Érdekes módon eddig egyik cég képviselője sem nyitott azzal, hogy fényezze cége helyzetét (amit nem is hiányoltunk), de itt ez pótlásra került. A kis kitérő után azonnal rátért az utóbbi hónapokban előtérbe helyezett Green Power merevlemezek bemutatására. Néhány apró trükknek köszönhetően ezen meghajtók képesek pár wattal kevesebbel is beérni hagyományos társaiknál, ráadásul kevésbé rezegnek. Rávilágított arra, amivel nagyon egyet értünk, hogy ha egy ember mondja, hogy mit nekem pár watt, az még nem lenne nagy gond, de amikor egy milliárd mondja, akkor már baj van. Ezen felül pedig arra, hogy az olyan óriási háttértár rendszereken, amikkel a Microsoft és a Google rendelkezik milyen óriási megtakarítás lenne ez. Az egyetlen szépséghibája az egésznek, hogy itthon nem kapható a zászlóshajókból csak az egy terabyte-os változat, ami nehezebbé teszi az elterjedését, remélhetőleg hamarosan ez változni fog.

A másik napjainkban aktuális téma az SSD meghajtók és elterjedésük, hogy képesek lesznek e idővel kiszorítani a mágneses meghajtókat. Itt Jiri megpróbált eloszlatni néhány mítoszt, ami a két meghajtó harcát övezi. Először is a fogyasztást, mert mindenhol azt hallani, hogy de jó az SSD sokkal kevesebbet eszik, mint „őskövület” elődje, de mégis mi a realitás ebben. Méréseik szerint egy átlagos notebook energiáinak mindössze 6%-át emészti fel a mágneses merevlemez, így nem mondható pazarlónak. A következő a sebesség: az SSD-k nagyon jól teljesítenek, ha random helyekről kell egy-egy byte-ot beolvasni, lévén az elérési idejük közelít a nullához. Ám amint egymás utáni blokkokat kell olvasni ez az előny, eltűnik és ez az általános felhasználás. Az utolsó a méret, amivel lehetne vitatkozni, de abban van valami, hogy attól, mert a merevlemezed fele akkor lesz még a notebookod nem lesz az, hisz ergonómiailag is meg kell feleljen néhány normának. Ám a több hely felhasználható lenne másra is. Mindenesetre ezután számbavette, hogy jelenleg borzasztóan drága SSD gyárakat felépíteni és a gyártás sem túl olcsó, így a következő két évben az SSD-k biztos nem jelentenek nagy veszélyt a hagyományos merevlemezekre.

Végül egy kis kitérő volt arra, hogy anno a Raptoroknak hála a WD megszerezte a leggyorsabb merevlemeznek járó címet, ám pár hónapja erről le kellett mondania, amikor is a konkurencia rákapcsolt. Természetesen ezt nem nézhették tétlenül, így nemrég bemutatásra került az új VelociRaptor, aminek hála hátradőlhetnek: megint ők a leggyorsabbak.

Asus – Az energiamegmaradás törvénye

Gyárfás Róbert és Benedek Csaba előadása is az energiamenedzsmentes funkciókkal kezdődött. A Gigabyte-hoz hasonlóan az Asus is előállt a saját megoldásával az EPU-ja képes akár hat eszköz fogyasztását is vezérelni (merevlemez, VGA, chipset, CPU, memória és VGA). A processzor körül pedig úgy néz verseny megy a „ki csinál több fázisú tápellátást” fronton, és a Gigabyte virtuális 12-je után a csúcs alaplapon büszkén mutogatják, hogy itt bizony valós 16 van (emlékszünk még a régi időkre amikor az is kirívó volt ha valakinek 3 fázisú volt).

Mivel az Asusnál egyre jobban teret hódít a notebook gyártás (már az eladások felét teszik ki), így természetesen nagy hangsúly volt fektetve az új szériákra, melyek közül kettő volt különösen kiemelve. Az egyik az EEE PC 900-as, melyet ott helyben meg is nézhettünk, és két problémát orvosol a 701-eshez képest: egyrészt megnövelt 8,9 inches kijelzőt használ 1024*600-as felbontással, másrészről pedig nagyobb háttértárral rendelkezik. Sajnos a billentyűzet maradt a régi, de ezek így is nagyon jó lépések a megfelelő irányba. A másik az M70-es, mely a multimédiás gépek csúcsa 17-es kijelzővel, erős belsővel és impozáns külsővel, melynek lakkozása bizonyos szintig karcálló is (bár láttuk a csillogást egyesek szemében, hogy majd ők megmutatják mi karcálló). E mellett még Altec Lansing hangszórókkal is rendelkezik, ami ritkaság ebben a szegmensben, és bár határozottan jobban szól, mint az átlag, azért nem képes kiváltani a külső hangfalakat. Nem is beszélnénk róla többet, nemsokára úgyis nagyító alá tesszük.

Sapphire – Leader in innovation!

Az utolsó előadást ismét Veil Krisztián tartotta, csak immár a Sapphire zászlója alatt. Az nVidiához hasonlóan itt is nagy a titkolódzás arról, amit elég nagy bizonyossággal mindenki tud, így hivatalos specifikációk nincsenek a nemsokára rajtoló grafikus vezérlőkről és az előadás inkább a jelenlegi választék előnyeiről szólt.

Krisztián ezek közül kiemelte az AMD-ATI kártyák nagyon jó ár/teljesítmény arányát, valamint a fejlett energiagazdálkodási funkciókat, melyekkel minden fejlett HD fel van szerelve. Külön büszkeségük volt amit sajnos nem tekinthettünk meg élőben a HD3870X2 Atomic változata, ami gyárilag vízhűtéssel rendelkezik és egy óriási alumínium kofferben érkezik. Mindössze 10-15 érkezett Európába és ebből kettő náluk van.

Workshop

Workshop – Gyakorlati bemutatók

1. Logitech

A Logitechnél igazán kitettek magukért, ám sajnos a szűk időkeretek miatt, gyorsan át kellett lépnünk pár fejlesztésen. Az első két asztalon találhatóak úgyis nagyrészt ismertek voltak számunkra, az ALTO-tól a diNovo mini-ig. Amit még nem sikerült tesztre szereznünk, de elnyerte tetszésünket az wireless headset (igen headset, mikrofon is van benne). Láthattuk még a Harmony sorozat legújabb középkategóriás tagját, ami megint csak ígéretesnek tűnik, de a bemutató legfontosabb eleme az amerikában már forgalmazott biztonsági kamerás rendszer volt, amely remélhetőleg hamarosan megérkezik az öreg kontinensre is. Előnye, hogy telepítése a végletekig leegyszerűsített és az elektromos hálózatot használja helyi hálózatnak így nem kell a vastag falak miatt gondban lennünk. Képe természetesen megtekinthető akár interneten keresztül is.

2. nVidia

Itt mi más várhatott volna ránk, mint két szörnyeteg erőmű, amelyek képesek voltak a bennük lévő kilowattos tápokat is megizzasztani. Mindkettőben 9800GX2 volt a grafikus vezérlő, méghozzá két darab, mert miért ne. A 30 colos HP monitoron 2560*1600-as felbontáson tényleg impozáns Call of Duty 4-ezni, de valószínűleg, most megint sokáig nem látunk ilyet 

Itt egy kisebb előadás elé is néztünk az AMD 780G-jéből is megismert technikák nVidiás változatáról, itt a 8200-as chipsetnek hála, mely azonban csak az Asus kínálatában lelhető fel jelenleg. A két fontos említett technológia a GeForce Booster ami az integrált VGA-t erősíti egy másik gyenge diszkrét VGA-val, míg a HybridPower képes lekapcsolni teljesen a diszkrét VGA-t ha arra nincs szükség, így jelentős energiát és hőt spórolva meg, nem beszélve az alacsonyabb zajszintről. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy csak 8200-as chipsettel megy, csak 9800-as sorozattal jelenleg és kapaszkodni: csak XP alatt. A Vistás tesztgépet nem igazán érdekelte, ha arra kértük kapcsolja ki a GX2-ket. Tehát ha korlátozottan is, de a vas megvan, már csak szoftver fronton kéne alkotni valamit.

3. Intel

Az Intelnél a már említett vPro-ra helyezték a hangsúlyt, amellyel távolról elérhetjük a megfelelő komponensekből felépített gépet és végezhetünk rajta a BIOS beállításoktól kezdve, a javításokon át a biztonsági mentésekig bármit. Az Intel több szoftvert is mellékel hozzá, melyekkel karakteres üzemmódban bóklászhatunk és állíthatunk pár, csak számunkra látható beállítást (például a hardveres tűzfalat). MS-es kiegészítő szoftverrel akár a megszokott remote desktop funkciókat is képes ellátni. Némi szaktudás kell hozzá, de megfelelő kezekben nagyon hasznos technológia. Mivel a hozzá szükséges vezérlő a Q jelű chipsetekben megtalálható, így a gépünknek nem is kell futnia, hogy elérjük (természetesen, ha akarjuk be is kapcsolhatjuk távolról).

4. HP

Utolsó állomásunk a HP bemutató terme volt, amelyben a tintasugaras és lézer nyomtatókról kaptunk egy kis összehasonlítást. Meglepően hallgattuk, hogy manapság tintával olcsóbb nyomtatni a szakértők szerint, ám ha komoly mennyiségű oldalt kell havonta kipréselnünk gépünkből akkor még mindig a lézerek felé ildomos kacsintgatni. Láthattuk még, ahogy a multifunkciós készülékek képesek könyvtárakba szervezni a beszkennelt anyagot és, hogy mire is képesek minőségben a legfrissebb tintások.

Végszó

Mit is mondhatnánk még az Expert által rendezett Partner Nap-ról? Apró hibái ellenére úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos és hasznos rendezvény mellyel reméljük tényleg sikerül hagyományt teremteni. Előadások, szép hostess lányok, játék a partnereknek, mi kellhet még? Az előadások közötti szünetekben egy részekre bontott színjáték szórakoztatta a közönséget, és ott van még a meglepetés a nap végére, amit mindenki nagy örömmel fogadott: a már kicsit talán tompa tömeget Beliczai Balázs rázta fel poénjaival. Erre aztán nem számítottunk, gratuláció a szervezőknek, a mi ízlésünknek ez kedvezett, így hát mi mást mondhatnánk, mint hogy reméljük, hogy jövő ilyenkor ugyanitt!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward