Évtizedes bűnért kapott jelentős bírságot a Qualcomm

Hosszú vizsgálatot követően született meg a döntés, melyben az Európai Bizottság elmarasztalta a vállalatot.

Évtizedes bűnért kapott jelentős bírságot a Qualcomm

A Qualcomm vétett a versenyszabályok ellen, és ezért most tekintélyes büntetést szabott ki rá az EU illetékes hatósága. A vállalat az elmúlt években több bírságot is kapott már változatos bűnök miatt, és valószínűleg nem ez a mostani volt az utolsó büntetése, hiszen vannak még folyamatban eljárások ellene.

A tisztességes piaci verseny ellen számtalan alkalommal vétett a Qualcomm az elmúlt évek során, és ezért rendre előveszik a hatóságok. Ezúttal az Európai Bizottság előtt kellett felelnie a chipdizájnernek azért, mert 2009 és 2011 között jogosulatlan előnyben részesítette több partnerét is, hogy ezzel kiszorítsa a piacról a vetélytársait. A Qualcomm a viselkedésével megakadályozta a technológiai fejlődést, az innováció útját állta, és korlátozta az előrelépést a mobilok szegmensében. Itt óriási a kereslet az újításokra és gyorsan követik egymást a friss megoldások, de a Qualcomm megakadályozta, hogy a felhasználók jobb technológiához juthassanak.

Galéria megnyitása

A szenvedő fél elsősorban a brit gyökerekkel rendelkező Icera volt az aktuális ügyben, aminek a nevére talán sokan már nem is emlékeznek. Ez a vállalat 2002-ben jött létre, 2011-ben, legyengülten vásárolta fel az Nvidia 367 millió dollárért, de hiába voltak remek fejlesztései, a Qualcomm az erőfölényével visszaélve annyira kiszorította ekkorra a mobilokból, hogy az Nvidia sem tudta feltámasztani, így végül 2015-ben teljesen lehúzta a rolót. A Tegra 4i volt az egyik rendszerchip, amiben az Nvidia az Icera technológiáját használta, de egyszerűen képtelen volt labdába rúgni többek között a Qualcomm elnyomása miatt is.

A mostani vizsgálat még 2015. július 16-án indult, szóval négy elteltével sikerült meghozni azt a döntést, ami elmarasztalta a Qualcommot. A vállalatnak a szabálytalan gyakorlatért 242 millió eurós büntetést kell kifizetni. Az Európai Bizottság a megvizsgált bizonyítékok alapján arra jutott, hogy a Qualcomm olyan áron értékesítette az 3G egységgel ellátott rendszerchipjeit kettő jelentős piaci szereplőnek, ami már alacsonyabb volt az előállítási költségnél is, és így volt képes lecsapni a megrendelőket az Icera kezéről. A két cég a Huawei és a ZTE volt. Ezek a vállalatok 2009 és 2011 között nagy valószínűséggel az Icera termékeit használták volna, ha a Qualcomm nem lép közbe egy olyan ajánlattal, aminél az Icera képtelen volt jobbat nyújtani. Ahogy az Európai Bizottság fogalmaz, „ragadozó árazással” dolgozott a Qualcomm, ami egyértelműen ellentétes a szabályokkal.

A 242 millió eurós büntetés a nagyobb technológiai vállalatokat ért megrovások mellett már nem tűnik soknak, de ez így is a Qualcomm teljes tavalyi bevételének az 1,2 százaléka. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy az érvényes törvények szerint akár az előző évi bevételének a 10 százalékára is lehet büntetni egy céget a piaci verseny akadályozásakor. Szóval ezúttal aránylag olcsón megúszta a dolgot a vállalat. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e fellebbezés.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap