EVGA X79 Dark: csúcsalaplap rengeteg extrával

Megérkezett az EVGA legfrissebb csúcsalaplapja, amely az EVGA X79 Dark nevet viseli, és 400 dolláros árának megfelelően rendkívül jó felszereltséggel büszkélkedik.

EVGA X79 Dark: csúcsalaplap rengeteg extrával

Az EVGA X79 Dark a Computex alkalmával mutatkozott be a nagyközönség előtt, most azonban végre kereskedelmi forgalomban is elérhetővé vált, igaz, elég szélesre kell nyitniuk a pénztárcájukat mindazoknak, akik ilyen deszkára vágynak.

EVGA X79 Dark
EVGA X79 Dark

Az új alaplap LGA-2011-es processzorfoglalattal érkezik, így a Sandy Bridge-E, illetve a hamarosan megjelenő Ivy Bridge-E sorozatú processzorokat egyaránt fogadja. Az újdonság nyolc darab DDR3-as memóriafoglalatot kínál, amelyekkel maximálisan kiaknázhatóak az adott processzor beépített memóriavezérlőjének négycsatornás memóriatámogatásában rejlő lehetőségek. A memóriafoglalatokban maximum 64 GB-nyi DDR3-as rendszermemória kaphat helyet, méghozzá akár DDR3-2400 MHz-es, illetve gyorsabb memóriamodulok formájában is. A 12 rétegű nyomtatott áramköri lapra épülő termék 12+2 fázisú tápellátással áll az adott processzor rendelkezésére, a memóriamoduloknak pedig négyfázisú tápellátást biztosít. Az alaplap a 24-tűs ATX csatlakozó mellett két darab 8-tűs CPU EPS tápcsatlakozóval is rendelkezik, sőt, egy hattűs PCI Express tápcsatlakozót is kapott, amely a bővítőkártyák stabil tápellátásáról gondoskodik. Érdekesség, hogy a 24-tűs ATX tápcsatlakozó a szokásoshoz képest 90 fokkal elfordítva foglal helyet az alaplapon, amire a jobb kábelmenedzsment miatt van szükség.

EVGA X79 Dark
EVGA X79 Dark

A 304,9 x 263,5 milliméteres mérettel rendelkező, E-ATX formátumú alaplap összesen öt darab PCI Express 3.0 x16-os bővítőhelyet kínál, amelyek közül kettő x16-os, a többiek pedig x8-as sávszélesség mellett üzemelnek. Ha mind az öt PCI Express 3.0 x16-os slotot csatasorba állítjuk, egyenként x8-as sávszélességet kapunk tőlük. A PCI Express x16-os slotok a beépített kapcsolók segítségével egyenként engedélyezhetőek, illetve letilthatóak. Az alaplap négyutas SLI és CrossfireX támogatással természetesen egyaránt rendelkezik. A felsoroltak mellett egy PCI Express x4-es bővítőhely is jelen van a kínálatban, ami alighanem az X79-es PCH-hoz csatlakozik, így PCIe 2.0-s szabványra támaszkodik.

SATA 6 Gbps-os portokból összesen hat belsőt kapunk, amelyek közül kettő az X79-es PCH-ra, további négy pedig két külső SATA 6 Gbps-os vezérlőre kapcsolódik. Rajtuk kívül négy SATA 3 Gbps-os port is rendelkezésre áll, amelyek az X79-es PCH-ra kapcsolódnak. A sort két eSATA 3 Gbps-os csatlakozó zárja.

Az új alaplap hat darab USB 3.0-s portot kínál, amelyek közül kettő előlapi kivezetés, négy pedig hátlapi port formájában érhető el. USB 2.0-s portokból tíz áll rendelkezésre - hat hátlapi port, négy pedig előlapi kivezetés formájában.

Az EVGA X79 Dark két darab Gigabites Ethernet porttal érkezik (Intel 82579 + Intel 82574), plusz egy nyolccsatornás, Realtek ALC898-as HD audió vezérlőt is tartalmaz, amelyhez optikai audió kimenet is jár. A kínálatban beépített Bluetooth v2.1-es vezérlő is szerepel. Ventilátor csatlakozókból összesen hatot rejt az újdonság.

EVGA X79 Dark
EVGA X79 Dark

Az EVGA az új zászlóshajóhoz egy átdolgozott felhasználói kezelőfelülettel ellátott UEFI BIOS-t készített, ami meglehetősen tuningbarát. Az alaplap Triple BIOS támogatással bír, így a háromféle BIOS profil közül egy alaplapi mikrokapcsolóval lehet váltani. A tuningosok számára egyébként feszültségmérő pontok is rendelkezésre állnak, plusz bekapcsoló-, reset- és CMOS Clear mikrokapcsolók is lapulnak a deszkán, amelyek akkor jönnek különösen jól, ha a termék tesztpadon üzemel. A sorból persze a kétszer hétszegmenses Debug LED kijelző sem hiányzik, amely a processzor éppen aktuális hőmérsékletét is megosztja a felhasználóval. A rendszer még az EVGA EVBot névre hallgató okos kis kiegészítőjét is támogatja. Aki operációs rendszer alól szeret tuningolni, az alaplap mellé járó E-LEET tuing alkalmazásnak biztosan örülni fog.

EVGA X79 Dark
EVGA X79 Dark

Az EVGA X79 Dark már elérhető kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 400 dollár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward