Év végi tanácsok gépvásárláshoz

Mai kis szösszenetünkkel azoknak szeretnénk némi segítséget nyújtani, akik nem tudják eldönteni mi alapján vagy éppen mit válasszanak

Év végi tanácsok gépvásárláshoz

Gépházak és tápegységek

Szép lassan közeledik az év vége, sokan az átlagosnál jobban le vagyunk terhelve az ünnepek előtti nagy hajrában. Mivel tisztában vagyunk vele, hogy ilyenkor a legtöbb embernek a szabad ideje inkább a nullához közelít, ezért szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik mostanában gondolkoznak új számítógép vagy egy-egy alkatrész beszerzésén, de nem tudnak könnyen választani. Szeretnénk azonban leszögezni már az elején, hogy eme cikk nem mindenre kiterjedő és nem is szent írás, inkább iránymutató. Benne van a mi objektív és szubjektív véleményünk a jelenlegi piacról. AZ, hogy egy-egy termék nem szerepel benne, még nem jelenti azt, hogy az ne lenne jó. Mivel az időnk véges is úgy döntöttünk fontosabb témakörökre osztva fogjuk tárgyalni az alkatrészeket, végigmenve minden fontosabb állomásán egy gépvásárlásnak. Kezdjük hát az alapoknál:

Gépházak és tápegységek

Gépünk lakhelye a legszubjektívebb dolgok egyike. Ettől függetlenül, a döntésnél fontos szempont lehet, hogy jár e hozzá tápegység, és ha igen, akkor milyen, mennyibe kerül, milyen az építési minősége, rendelkezik-e a szükséges előlapi kivezetésekkel. Utóbbi szempontról elmondható, hogy napjainkban már szerencsére igencsak alapfelszereltségnek számít az USB és hang kivezetések beépítése, így maximum az extrább kívánalmak miatt (eSATA, FireWire) aggódhatunk. Ha költséghatékonyak akarunk lenni érdemes megtekinteni az Asus és a Deer kínálatát. Előbbi sajnos kezd hiány termék lenni, pedig a tápegységgel együtt árult változatai a minőségéről híres FSP tápjait tartalmazzák, ami ebben az árkategóriában nagyon szép. Valamivel felette a Chieftec masszív, vagy az AeroCool dizájnos házai hódítanak. Ha gyárilag egy halk megoldást szeretnénk, akkor mi az Antec NSK szériáit ajánlanánk. HTPC építéséhez tökéletes lehet a 2400-as.

Van egy aranyszabály, amihez ha kereteink engedik érdemes tartani magunkat, mert sok kellemetlenségtől kímélhetnek meg minket: alaplapon és tápon ne spóroljunk. Tápnál gyakran előforduló kérdés, hogy mégis milyen erős legyen? Szerencsére nem érvényesül a minél nagyobb annál jobb elv. Egy átlagos internetezésre használt, integrált grafikus vezérlővel rendelkező géphez bőven jó egy 300W-os, ami akár egy gyengébb játék gépet is képes kiszolgálni. Az erősebb, középkategóriás gépekhez már elkélhet a 400W-os táp, ám e felett csak akkor érdemes gondolkodni, ha nagyon erős processzort és videokártyát helyeztünk el a gépben (pl. Core2 Q6600, 8800GTX, HD2900XT), esetleg sok merevlemezzel.

Mi számít jónak? A legolcsóbb tápegységek közül mindenképpen az FSP-t emelnénk ki, míg felette kiváló alternatívát jelentenek az igen jó BlueStorm II-k (ugyancsak FSP), vagy a Chieftec és Enermax által gyártott termékek.

Processzorok és alaplapok

[bold]Alaplap és processzor

[/bold]

Eme páros kiválasztása már keményebb dió. Először mindenképpen érdemes eldönteni, hogy az AMD vagy az Intel megoldásait részesítjük e előnyben. Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy ha többet is akarunk áldozni processzorra, akkor mindenképpen az Intel felé érdemes nézelődni, mert a felsőbb régiókban nem igazán van vetélytársa. Az új Phenomok kezdeti gyermekbetegségekkel küzdenek, amit remélhetőleg minél hamarabb meg tud oldani az AMD (jelenleg BIOS frissítéssel orvosolható, ha valaki hibás példányt kapott. Lassabb lesz, de nem fog fagyni). Az olcsóbb kétmagosoknál (20 ezer forint és környéke) már megfontolandóak azonban az AMD Athlon 64 X2-k vagy BE szériás processzorok vásárlása is. A tuningolók ebben a régióban is jobban járhatnak az Intel termékeivel, de valószínűleg nem ők olvassák ezen sorokat. Az AMD előnye itt a jó fogyasztás és az, hogy bár azonos órajelen valamivel gyengébbek a processzorai az ellenlábas megoldásainál ezt nagyon jó árstratégiával ellensúlyozza. Végül pedig ha tényleg csak alapvető dolgokra kell a gép, és elég bele egy lassabb egymagos processzor, akkor mindkét gyártónak van megfelelő a repertoárjában. Lássuk akkor most gyártók szerint a kínálatot:

[bold]AMD

[/bold]

A legolcsóbb régióban a Sempronok és az egymagos Athlon 64-ek találhatóak körülbelül 8 és 14 ezer között. A névváltoztatás óta ők az LE széria tagjai, így keressük őket. A hozzájuk való alaplapok között mivel valószínűleg nem játékra lesz a gép, így érdemes az integrált grafikus vezérlővel rendelkezőek között válogatni. Nem is olyan rég jelent meg két cikkünk mely az új nVidia nForce 630-as, és az AMD 690G-s alaplapok kínálatából metszett ki egy szeletet és tett nagyító alá. Előbbiekből az Abit AN2-M2HD, míg utóbbiakból az Asus M2A-VM és a Gigabyte GA-MA69G-S3H alaplap emelkedett ki győztesen. Bármelyik jó választás lehet.

A kétmagosok világába már az Athlon 64 X2-k és a BE-xxxx széria révén juthatunk. Ezek megfelelnek egy kisebb játékgéphez is, a 2GHz feletti példányok jól kihajtanak egy 2600XT/8600GT szintű videokártyát. Hogy ne vesszünk el a jelölések rengetegében érdemes meglátogatni a www.amdcompare.com –ot, melyen gyorsan megtalálhatjuk típusjelzések alapján, hogy melyik processzor pontosan milyen adatokkal is rendelkezik. Alaplapnak ugyanúgy nem rossz választás melléjük az előbb említettek, vagy az integrált grafika nélküli nForce 5xx-es chipsetekkel szerelt példányok mit amilyen például a Gigabyte GA-M56S-S3.

[bold]Intel

[/bold]

A belépő szintű egymagosokat itt a Celeronok képviselik, melyek közül maximum a 420-as vagy a feletti szériákat érdemes nézegetni. Alatta inkább szemezzünk az AMD processzoraival, ugyanis a 420 az első Celeron, mely már a Core 2 Duoból megismert architektúrát vezeti be kicsit lebutítva és egymagosan, míg a többiek a régi Pentium 4-re épülnek. Integrált grafikus vezérlős lapnak mellé jó választás az i945G variánsokra épülő lapok, mint az Abit LG-95C vagy a jóval frissebb és időt állóbb G31-es megoldások.

Az első kétmagosok Intel fronton a 21x0 szériás Dual Core processzorok. Akárcsak a velük hasonló árkategóriában lévő AMD-s társaik, nagyon jó ár/teljesítmény aránnyal rendelkeznek és bátran ajánlhatóak kisebb játékgépekbe is, akárcsak drágább 4x00-s társaik is. Alaplapnak alájuk, ha integrált grafika nem szükséges, akkor a P31-es variánsok ajánlhatóak. A Gigabyte GA-P31-DS3L például igen meggyőző egy alaplap.

E felett már a csúcsprocesszorokról beszélünk. Két magos fronton a 6-os széria erőművei között ár/teljesítmény viszonylatban talán a 6750 a legjobb, de természetesen itt már érvényesül a minél drágább annál erősebb szabály. Így 2007 végére már a négymagos Q6600 is kezd elérhető árúvá válni, bár kell még neki némi idő mire bebizonyíthatja milyen erős. Mindenesetre időtálló megoldás, ha szabad ilyet kijelenteni a számítástechnika világában. Hozzájuk azért már egy P35-s vagy X38-as chipsettel rendelkező alaplap dukál. Előbbiekből már igen jó példányokat találhatunk akár 20-25 ezer között is.

Ha többet szeretnénk megtudni az Intel processzorairól, akkor természetesen ők is fenntartanak erre egy oldalt, a processorfinder.intel.com –ot.

Videokártyák

Videokártyák

Mivel ez az egyik legérdekesebb szegmense az alkatrészeknek, így mindig igyekszünk kivesézni ha valami friss érkezik a piacra, akárcsak az alaplapokat. Elég tapasztalatunk gyűlt így össze, hogy könnyebbé tegyük a döntést. Vegyük sorra az ajánlott vezérlőket árkategóriájuk szerint.

~12 ezer forintig: Ez alatt igazság szerint kár VGA-ra költeni. A legtöbb esetben jobban jövünk ki akkor, ha alaplapnak olyat választunk, amely rendelkezik saját vezérlővel. Ha mégis szeretnénk a több kimenet vagy a video lejátszás gyorsítása végett valamit a gépünkbe, akkor érdemes a frissebb HD2400Pro-k vagy a 8400GS-ek közül választani egy számunkra szimpatikus példányt.

~12-20 ezer: Bár még fel-felbukkannak a régebbi középkategóriás versenyzők már ilyen alacsony áron (pl. 7600-asok), mi mégis a 2600Pro felé irányítanánk olvasóink figyelmét. A 8500GT nem túl életképes vele szemben, az előző generációt pedig már hanyagolnánk.

~20-30 ezer: Itt már végre van választék is. Egyaránt nagyon jó választás lehet a HD2600XT-s és 8600GT-s kártyák valamelyike. Utóbbi élsimítás mellett jobban muzsikál, így bár az újabb játékokban jó eséllyel úgy sem élünk majd a lehetőséggel, a régebbiek miatt érdemes lehet ezt választani, ha valakinél ez a szempont. Hébe-hóba még összefutni az X1950-es széria tagjaival is, melyek a DX9-es éra császárai voltak, ám mint az előbb, most is inkább a frissebb megoldásokra tennénk a voksunkat. Ettől függetlenül, ha az előbb említett élsimítás fontos szempont, akkor talán érdemes lehet beruházni eme régebbi VGA-kba is (csak ne felejtsük el, hogy a referenciahűtőjük elég hangos tud lenni).

~30-40 ezer: Hát itt jelenleg elég érdekes a kép. Mindössze két videokártyából áll a teljes választék, pedig már háromból kéne. A 8600GTS és a HD2900GT szerintünk nem rendelkezik túl jó ár/teljesítmény mutatóval, ám a készletekben fennálló hiány miatt a HD3850-es jelenleg csak drágábban beszerezhető, pedig valahol 40 körül kéne lennie. Ha árában beesik a helyére, akkor egyértelműen őt érdemes választani, a legfrissebb, sokat tud és nagyon gyors.

~40-60 ezer: A két fantomkártya játszótere. 50-ig a HD3870-nek kéne uralnia a piacot, míg felette a 8800GT-nek. A szomorú valóság pedig az, hogy bár vért izzadtak a gyártók, hogy az ünnepek előtt kiadják őket, most nem tudnak eleget szállítani. Legtöbbször azért nem is látszanak listánkon, mert épp beszerezhetetlenek. Reméltük, hogy a gyártás helyreáll még időben, de sajnos erre egyre kevesebb az esély.

~60 felett: Miután a 8800GT lealázta a jelenlegi 8800GTS-eket a színről már nem is nagyon lehet kapni őket. A régi csúcskártyák (8800GTX és 8800Ultra) még mindig azok bár szépen megkérik az árukat. Más nincs is errefelé, a HD2900XT-t az új HD széria lehetetlenítette el.

Mint láthatjuk elég érdekes és egyben szomorú is a helyzet a VGA piacon, jó lenne ha a két gyártó végre rendbe tenné a dolgokat. Az árakhoz a PCI-E-s kártyák árait vettük alapul, az AGP csatolóval rendelkező társaiké mindig drágább pár ezressel. Esetleg ha túl sokkal és régi alaplapba szeretnénk VGA-t, akkor lehet érdemes elgondolkozni a többiek cseréjén is, néha egész olcsón meg lehet úszni.

Memória, HDD, ODD, beviteli eszközök

[bold]Memória

[/bold]

Hardver fronton az idei év legjobb híre talán a DDR-2 memória árak óriási zuhanása volt, így már nem igazán érdemes 1GB alatt pakolni egy gépbe, akármire is lesz az. Egy komolyabb gépbe nem árt azért a 2GB sem (játékra, rendszert jobban terhelő munkára). A DDR3 egyelőre még rémesen drága és nem is túl erős, idő kell neki, míg értelme lesz beszerezni, addig is a DDR2-800-as modulok nagyon jó vételek. Gyártók között is szép a választék, a Corsair, Geil és KingMax memóriái nagyon jó áron kínálnak minőséget, szinte mindegy melyiket választjuk.

[bold]Merevlemez

[/bold]

Merevlemezeknél csak arra van szükségünk, hogy felmérjük, mennyi helyre van szükségünk. Igen kis árkülönbségekkel igen nagy ugrások vannak, így olcsón lehet manapság szerezni nagy háttértárakat. Sok jó gyártó van, nem emelnénk ki most egyet sem, csak arra figyelnénk, hogy ha csak nem régi géphez lesz plusz merevlemez, mi mindenképpen SATA csatlakozóval rendelkezőt ajánlanánk.

[bold]Optikai meghajtó

[/bold]

DVD olvasó/íróknál  már egy ideje pangás van, nem nagyon tudunk hová fejlődni sebességben. Idővel majd átadják helyüket az új, nagyobb tárhellyel rendelkező adattárolóknak, de addig még jó sokat kell aludni. Volt már nálunk az összes gyártótól valami és mindegyikkel elégedettek voltunk, kiforrott technológia, nem nagyon van mit mesélni róla. Személyes kedvencek talán a NEC és a Pioneer, de láttunk nagyon jó írókat az LG-től és Samsungtól is.

[bold]Billentyűzet és egér

[/bold]

Tulajdonképpen ez is ízlés kérdése, egyetlen fontos ajánlatunk lenne csak: nem érdemes megvenni a legolcsóbb billentyűzetet, sokat fogjuk használni, nem mindegy min gépelünk. 2-3 ezer forint között már nagyon jó Logitech billentyűzetek kaphatóak. Ha szeretnénk megszabadulni a kábel rengetegtől, akkor már alacsony áron is beszerezhető pár igen jó példány. Érdemes elolvasni eme két cikket. Link és link. Egérben csak a játékosoknak kellhet komolyabb, sajnos meg is kérik az árát. A Logitech már-már egyeduralkodó azon a piacon. Olcsó egérnek szimpátia alapján nézelődhetünk, míg a felsőbb kategóriában az MX518 egy nagyon jó választás csak úgy mint a csúcsragadozó VX.

Monitor, notebook, zárszó

[bold]Monitor

[/bold]

Az a vas ahol a határ tényleg a csillagos ég, választásunknak csak a pénztárcánk, az asztalunk mérete és a józan ész szabhat határokat. Először döntsük el mekkorára is lesz szükségünk. Ne felejtsük el megnézni a monitorok felbontását is, mert nagyobb monitor nagyobb felbontással jár. Manapság nagyon elterjedtek a szélesvásznú monitorok is, melyek filmnézésre és játékra nagyon jók lehetnek, ám böngészésre, irodai munkára, stb. már nem biztos, hogy a legjobb választást képviselik. Legkisebb, 19-es képviselőik elég alacsonyak, így picinek tűnnek. Év közben sokat foglalkoztunk a témával, érdemes átolvasni az erről szóló cikkeinket, ha valaki épp döntéshelyzetben van. A pixel garancia miatt kiemelnénk a sorból az Acert (opcionálisan kérhető a pixelgarancia!), LG-t, és Samsungot. Biztonságosabbá teszi a vásárlást, hogy egyáltalán nem kell félnünk attól, hogy halott pixeles monitor újdonsült gazdájává váltunk. Szerencsére azonban manapság már nagyon kiforrott technológiák vannak, így elég ritka, hogy pixelhibás monitort fogunk ki. Ezt az egyet hiányoljuk csak a DELL-től ami az egyik kedvencé vált nálunk.

[bold]Notebook

[/bold]

Egyre többen döntenek mobil gép mellett, hiszen rengeteg előnnyel járnak és az áraik is sokkal konszolidáltabbak, mint régebben. Akárcsak a monitorokkal, velük is meg lehetne tölteni egy egész lexikont, így azt javasoljuk, hogy aki bizonytalan az nézze meg a kisebb-nagyobb eltéréssel heti rendszerességgel jelentkező notebook tesztjeinket. Remélhetőleg sok hasznos információkat talál majd bennük.

[bold]Zárszó

[/bold]

Idő szűkében most ennyire futotta, reméljük sikerült néhány olvasónknak segíteni a döntésben. Mivel lehetetlen lett volna mindent lefedni, ezért szeretnénk mindenki figyelmébe ajánlani az eddigi tesztjeinket, melyek jelenleg a fenti menüsáv alól érhetőek el kategóriákra bontva (Notebook, Megjelenítés, stb.) és ami még fontosabb: a fórumunkat. Kérdezzenek bátran, megpróbálunk mindenre még aznap válaszolni. Ráadásul szerencsére vannak segítőkész fórumtársaink is, akik szívesen osztják meg tudásukat, így hát mindenképpen megéri benézni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward