Év végére jönnek a smartbookok

A Qualcomm és a Freescale Semiconductor egy új eszközkategóriát mutatott be ami állításuk szerint olcsóbb és könnyebb a mai netbookoknál és jobb csatlakozási lehetőségeket is biztosít.

Év végére jönnek a smartbookok

A Qualcomm és a Freescale Semiconductor egy új eszközkategóriát mutatott be ami állításuk szerint olcsóbb és könnyebb a mai netbookoknál és jobb csatlakozási lehetőségeket is biztosít.

"A smartbook tulajdonképpen egy okostelefon (smartphone) felhasználói élménye nagyobb méretben." - tudtuk meg Luis Pineda-tól, a Qualcomm CMDA technológiai részlegének marketing alelnökétől. Miben különbözik a smartbook az Acer, Asus, Dell, MSI által gyártott netbookoktól? A leglényegesebb különbség a központi egység és az operációs rendszerben található, ugyanis amíg a netbookok nagy része Intel Atom processzort használ Windows XP operációs rendszerrel, addig a smartbookok az ARM központi egységére és a Linux oprendszerre alapulnak. Ezen kívül minden eszközben jelen van a 3G modem, ami már megszokott az okostelefonoknál.

Az ARM-processzorok fontos jellemzője, hogy hatékonyabban, több energiát megspórolva működnek, mint az Atomok, illetve az ilyen ARM-alapú rendszereknél nem kell egyáltalán pénzt kiadni az operációs rendszerre, mivel teljesen ingyenes Linux disztribúciót használnak. "A legfőbb különbség a netbookok és a jelenleg piacon lévő netbookok között a hosszabb működési idő - 8 óra -, kisebb méret és alacsonyabb ár." - közölte Glen Burchers a Freescale-től.

Egyéb, a smartbookot megkülönböztető szolgáltatásként még megemlíthetjük a folyamatos on-line kapcsolatot. "Az alapötlet az, hogy a készülék intelligensen módon, automatikusan letölti az e-maileket és üzeneteket. Pontosan ez az, amit egy okostelefontól elvárunk és mostmár jelen van a kisméretű hordozható gépekben is." - mondta Burchers.

A Qualcomm részéről egy saját weboldalt készített a smartbookok bemutatására, népszerűsítésére a Hellosmartbook.com cím alatt, ahol az ilyen eszközök fő tulajdonságait emeli ki, többek között a 3G-s mobil szélessáv, Bluetooth, WiFi és GPS-szolgáltatásokat. A Qualcomm termékeit a vállalat Snapdragon nevű processzora fogja meghajtani, a Freescale pedig az i.MX515 multimédiás központi egységre fognak alapulni.

"Az első, majdnem gyártáskész eszközök még idén, Karácsony előtt landolni fognak a boltokban. Határozottan állítom, hogy el fogjuk érni a 199 dolláros végfelhasználói árat." - nyilatkozta Burchers. Mint az a képekből látszik, a smartbook fizikai megjelenése még nem eldöntött, ezért úgy gondoljuk a közeljövőben még több információ fog kiderülni ezekről az eszközökről.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward