Európában terjeszkedik a Xiaomi és a OnePlus is

A Xiaomi a kiegészítőkre helyezi a hangsúlyt az öreg kontinensen, a Oneplus One mobil pedig hazánkban is elérhető lesz a gyártótól.

Európában terjeszkedik a Xiaomi és a OnePlus is

Talán a két legtöbb figyelmet kapó kínai gyártó napjainkban a Xiaomi és a OnePlus. A Xiaomi azért került mostanra ennyire előtérbe, mert már ott van az élmezőnyben, a OnePlus pedig csak szimplán még jelenleg is olyan kiemelkedő ár-érték aránnyal árulja az egyetlen okostelefonját, hogy nagy a sorban állás érte.

A két vállalatban az a közös, hogy úgy tettek szert hatalmas hírnévre, hogy jóformán nem is hagyták el a hazájukat – legalábbis hivatalosan. A Xiaomi és a OnePlus is egészen elővigyázatosan lépdel előre, és egyáltalán nem indokolatlanul. Egyik szerepvállalónak sincs szüksége az esetleges jogi vitákra, amik minden bokorban ott lesnek a rohamléptékben növekvő kínai gyártókra. Elég példának okáért megnézni, hogy az indiai indulása mennyire rögösre sikerült decemberben, illetve januárban a OnePlusnak. A feltörekvő vállalat az operációs rendszere miatt került jogi vitába a legnagyobb indiai céggel. Nevezetesen a Micromaxról van szó, akinek kizárólagossági szerződése volt a Cyanogen fejlesztői csapatával, akik egyúttal a OnePlus szoftverét is szállítják. (Legalábbis pillanatnyilag, hamarosan ugyanis a saját magának fejlesztett Oxygen OS használatára fog átállni a gyártó.) De ugyanitt, Indiában kijutott a jóból a Xiaominak is, őket az Ericsson vette tűz alá néhány kérdéses szabadalom miatt.

Xiaomi

A Xiaomi első körben még nem is meri bevállalni az okostelefonjai forgalmazását errefelé. A vállalat a legfrissebb jelentése szerint Európa több országában is megnyitja majd a kapuját, azonban kizárólag kiegészítőkkel foglalkozik majd kezdetben. Mit is jelent ez? Nos, a Xiaomi mobilok továbbra is csak harmadik féltől lesznek megvásárolhatóak, azonban a különböző kiegészítőik esetében ők maguk foglalkoznak majd az árusítással. A Xiaominak a kiegészítői is elég népszerűek, de pont ezért rengetegen hamisítják is őket. Ez remélhetőleg visszaszorul majd némileg, ha már magától a cégtől is megvehetik majd a vásárlók a termékeket, és a Xiaomi hírnevén sem esik így csorba.

Az európai terjeszkedés elsősorban a Xiaomi Mi Band karperecet, a fülhallgatókat és persze a Mi Power Bank külső akkumulátorokat érinti. Azt egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy a szintén kiváló Xiaomi Mi TV és a Mi Box eljuthat-e a kontinensünkre. A gyártó az okostelefonok sorsával kapcsolatban nem foglalt állást, nehéz megmondani, hogy milyen kilátásokkal számolhatnak az európai érdeklődők. A Xiaomi jelenleg az indiai terjeszkedésre koncentrál, villámértékesítések keretében „árusítják ki” az újdonságaikat.

OnePlus

A OnePlusnak sem sok jó emléke van a piac kiterjesztését illetően – ahogy arról már fentebb szó esett –, de a reményeik szerint ezúttal minden simán megy majd. A vállalat nem tartja vissza az okostelefonját, holnap déltől, tehát március 10-étől kezdi felvenni 16 európai ország rendeléseit. A OnePlus One két kivitelben lesz kezdetben megrendelhető: feketében 64 GB-os tárkapacitással, valamint fehérben mindössze 16 GB-nyi háttértárral felvértezve. Örömünkre szolgál ennek kapcsán elmondani, hogy Magyarország is az érintett területek között van. A teljes lista az alábbiakban olvasható:

● Bulgária

● Horvátország

● Ciprus

● Csehországban

● Észtország

● Görögország

Magyarország

● Írország

● Lettország

● Litvánia

● Luxemburg

● Málta

● Lengyelország

● Romániában

● Szlovákia

● Szlovénia

További jó hír, hogy a OnePlusnál annyira komolyan veszik ezt a dolgot, hogy a társalapító, Carl Pei harmadmagával (Bridget Hickey és Ruta Klyvyte társaságában) meg is látogat néhány régiót a felsoroltak közül, és bizony Budapestet is célba vették, Varsó és Prága mellett. Hozzánk március 12-én érkeznek ünnepelni a fontos előrelépést.

Magyarországon egyébként már a OnePlus One és a Xiaomi fontosabb okostelefonjai is megvásárolhatóak a boltokban, de ezek nem közvetlen csatornán érkeznek hazánkba a gyártóktól, hanem egy forgalmazón keresztül (a WayteQ-nek köszönhetően lehet ezeket a mobilokat megvenni itthon). Ezzel mindössze annyi a probléma, hogy így a kiemelkedően jó ár-érték aránynak szinte teljesen búcsút kell inteni, csak a lehetőség marad, hogy egyszerűen férjenek hozzá ezekhez a készülékekhez a vásárlók.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward