EU-csapás a nyílt forráskódú szoftverekre

A szakértők szerint, ha az Európai Bizottságnak sikerül az új szoftver-fogyasztóvédelmet kiterjesztő törvényt keresztülvinnie az Európai Unió törvényhozásán, akkor az nagyon megoszthatja a nyílt forráskódú közösséget.

EU-csapás a nyílt forráskódú szoftverekre

A szakértők szerint, ha az Európai Bizottságnak sikerül az új, szoftver-fogyasztóvédelmet kiterjesztő törvényt keresztülvinnie az Európai Unió törvényhozásán, akkor az nagyon megoszthatja a nyílt forráskódú közösséget.

A Bizottság javaslata szerint a szoftvercégeknek felelősségre vonhatónak kell lenniük az Európai Unióban a termékeik biztonságával és hatékonyságával kapcsolatban. David Mitchell, az Ovum-i IT Research alelnöke szerint ez olyan helyzethez vezethet, ahol a jelenlegi nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő és forgalmazó nagyobb vállalatok üzleti modellje megerősödhet, a független fejlesztők pedig nehezebben boldogulhatnának. A gyakorlatban ez az előterjesztés azt jelentené, hogy minden egyes vásárlás esetén támogatási és karbantartási szerződést kell kötnie forgalmazónak a vásárlóval, hogy ez alapján később a jótállási kötelezettséget biztosítani tudja a fejlesztő.

Ez a kötelezettség egyes forgalmazóknál, például a Red Hat-nél és a Canonical-nál már működik, ugyanis ezek a cégek már biztosítanak ilyen szolgáltatásokat termékeik mellé. A másik oldalról azonban sérülnének a nyílt forráskódú szoftvereket készítő, független "garázsfejlesztők" érdekei, akiknek nincs elég erőforrásuk ilyen szintű garancia-szolgáltatásokra. - nyilatkozta Mitchell a ZDNet Asia-nak.

"Elmúltak azok az idők, amikor két fejlesztő a garázsban ülve készíthetett programokat." - írta Bryan Tan, a szingapúri Keystone Law vezére egy korábbi blog bejegyzésében. Tan szerint az előterjesztett törvény megnövelné az árakat az EU-n kívül és belül is, ráadásul várható sok kis cég "halála", ami a kisebb verseny miatt további áremelkedéshez vezethet - tette hozzá.

A valóságban azonban nem ilyen egyszerű a dolog, ahogy a Bizottságban gondolják, mert a gyakorlatban elég nehéz meghatározni a felelősséget egy szoftver hibája esetén, ugyanis a helytelen működést okolhatjuk egy másik feltelepített alkalmazással vagy hardverhibával is. "A törvényhozás valóra váltaná az ügyvédek álmát, de nem biztosítana semmi kézzelfogható előnyt a vásárlónak." - nyilatkozta Mitchell. Azonban vannak akik szerint a fogyasztóknak is valóban használna a törvény. Stanley Lai az Allen & Gledhill partnere egyetért abban, hogy a szoftverek árát növelné az előterjesztés, azonban "még meglátjuk hogy a vásárlók megfontolják-e a nagyobb összeg kiadását a cserébe kapható minőségi garanciáért." Szerinte még túl elhamarkodott lépés lenne a nyílt forráskódú szoftverek végét jósolni, ugyanis az ilyen alkalmazások esetén könnyebben lehet javítani a hibákat a népes fejlesztői közösség által, ami továbbra is fenntarthatja a vásárlók bizalmát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward