Ethereum limiter funkciót kaphat a GeForce RTX 30-as sorozat összes asztali tagja?

Ezzel a lépéssel az Nvidia a CMP HX széria felé terelgeti a bányászokat, és egyúttal arról is próbál gondoskodni, hogy új videokártyái több gamerhez érhessenek el, mint manapság.

Ethereum limiter funkciót kaphat a GeForce RTX 30-as sorozat összes asztali tagja?

Az Nvidia a GeForce RTX 3060 esetében már megpróbált bevezetni egy Ethereum Hash Rate limiter funkciót, amelynek köszönhetően az Ethereum bányászat során hamar beesett a rendszer teljesítménye, így a normálhoz képest csak 42-50%-os hash rate jöhetett össze, amitől az Nvidia illetékesei azt várták, segíthet abban, hogy az új videokártya inkább a gamerek gépeiben landoljon, mint sem nagy bányászfarmok konfigurációiban. Az elmélet jónak tűnt, a gyakorlat is működött egy ideig, ám fejlesztőcsapat tagjai elkövettek egy óriási hibát: kiadták a GeForce 470.05 béta drivert, ami a Windows 10 Insider Preview Program keretén belül vált elérhetővé, ebben viszont elfelejtették implementálni az Ethereum Hash Rate Limiter funkciót, vagyis sikeresen elgáncsolták saját törekvéseiket.

Mivel a driver futótűzként kezdett terjedni, nem lehetett már mit kezdeni a helyzettel, ám az elmúlt hetek folyamán újból asztalhoz ültek a tervezők és kiötlöttek egy új stratégiát. A HKEPC értesülései szerint hamarosan új revízió készül a GeForce RTX 3060-as videokártyából, ami már nem a GA106-300-as, hanem a GA106-302-es kódevet viseli, így új eszközazonosító is társul hozzá. Vagyis az új, valamikor május folyamán érkező kártyákhoz már nem használhatják a bányászok az Ethereum Hash Rate Limiter funkciót kiiktató drivert, az ugyanis nem fogja felismerni az új GPU-val szerelt kártyákat.

A hírek szerint most GPU szinten is új mechanizmusokat építenek be, amelyek segítenek a bányászellenes limiter funkció megkerülésének megakadályozásában. Az új revíziójú GeForce RTX 3060-as videokártyák érkezésével bizonytalanabbá válik majd a tervek a bányászok számára, hiszen nem feltétlenül tudják majd előre megállapítani, melyik GPU teljesít szolgálatot az adott videokártya fedélzetén. A GA106-300-as GPU-val szerelt videokártyák ugyanakkor felértékelődhetnek a piacon, ezeknél ugyanis még kijátszható az Ethereum Hash Rate Limiter funkció a fentebb említett driverrel.

Galéria megnyitása
Az Erhereum szárnyal, egyre többen állnak neki bányászni

Úgy tűnik, a GeForce RTX 3060-nál nem ér véget a móka, az Nvidia a többi GeForce RTX 30-as modellhez is új GPU revíziót készíthet, amelyek mind-mind Ehereum Hash Rate Limiter funkcióval érkezhetnek. Erről már a megbízható szivárogtató, kopite7kimi tett említést, aki szerint a GA102-es és a GA104-es grafikus processzorokból is érkezik új változat, ezek a GA102-302/202, illetve a GA104-302/202 kódnevet kapják majd. Amennyiben tényleg így lesz, a kriptovaluta-bányászokra nehéz idők jönnek.

Persze számukra sincs minden veszve, ugyanis nekik speciális, CMP HX sorozatú bányászkártyákat kínál a vállalat, amelyek rövidesen elérhetővé is válnak kereskedelmi forgalomban. Azzal, hogy a GeForce RTX 30-as sorozat asztali tagjait Ethereum Hash Rate Limiter funkcióval látja el, az Nvidia alighanem a CMP HX sorozat felé próbálja terelni majd a bányászokat. Ezekből a kártyákból a jelek szerint szép mennyiség fogyhat el az első negyedév folyamán, ugyanis míg korábban 50 millió dolláros árbevételre számított belőlük a vállalat, addig a módosított előrejelzés alapján már inkább háromszor annyi, nagyjából 150 millió dolláros árbevétel folyhat be az értékesítésekből.

Hogy az érkező bányász-ellenes korlátozások kijátszhatóak lesznek-e végül? Illetve elkövet-e megint olyan hibát a vállalat, mind korábban, hogy korlátozás nélküli drivert tesz elérhetővé? Ezekre a kérdésekre alighanem heteken belül választ kapunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap