Eséssel zárta a negyedévet a PC-s IGP/GPU piac

A PC piac gyengélkedik, így kevesebb PC-s IGP/GPU fogy, de az Nvidia ennek ellenére is jól teljesített - mindenki mással ellentétben.

Eséssel zárta a negyedévet a PC-s IGP/GPU piac

Azok után, hogy korábban már láthattuk, mennyire gyengén teljesít a PC piac, cseppet sem meglepő, hogy az IGP/GPU szegmens is gyengélkedve zárta az idei év harmadik negyedévét. A teljes piac összesen 120 millió GPU/IGP leszállítására volt képes, ami az előző negyedévhez képest 4,3%-os csökkenést jelent. Meglepő, hogy egy évvel ezelőtt még 138,52 millió IGP/GPU leszállítására volt képes a piac – a csökkenés tehát szembetűnő. A tízéves átlagot vizsgálva a harmadik negyedéves növekedés 7,6%-os értéket szokott képviselni, ám idén nem növekedésről, hanem csökkenésről beszélhetünk, ahogy az a fentebbi sorokból is kiderül.

Meglepő tény, hogy a gyengélkedő PC-s IGP/GPU piacon az Nvidia mégis remekül szerepelt, ami a többiekről nem mondható el. A vállalat az asztali IGP/GPU szegmensben 28,3%-os, a mobil videó vezérlők terén pedig majdnem 12%-os növekedést tudott felmutatni. Ezzel egy időben az Intel asztali szinten 7%-os, notebook szinten pedig 8,6%-os csökkenést szenvedett el, míg az AMD szállítási mutatói asztali fronton 2%-kal, notebook fronton pedig 17%-kal csökkentek.

Az alábbi táblázatban az összesített asztali és a mobil IGP/GPU szállítási mutatók láthatóak.

Nem túl meglepő módon nem csak negyedéves, hanem éves szinten is csökkenést figyelhetünk meg: az AMD 20%-kal, az Intel 14%-kal, az Nvidia pedig 0,5%-kal kevesebb videó vezérlőt szállított le az asztali számítógépek és a noteszgépek piacán, mint egy évvel korábban.

Az integrált videó vezérlővel ellátott Intel és AMD processzorokról is érkezett néhány érdekes adat. Az Intel esetében az asztali és mobil konfigurációkba szánt processzorok 99%-a tartalmaz már IGP-t, míg az AMD esetében ez az érték 67%-os. Az AMD ezzel egy időben – az Nvidiához hasonlóan – szállít még integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészleteket is, igaz, ezek mennyisége csekély. Az AMD esetében további érdekesség, hogy az asztali APU egységekből negyedéves szinten 30%-kal kevesebb fogyott, a mobil APU egységek szállítási mutatói pedig 4,7%-kal csökkentek.

A piaci részesedések is érdekesen alakultak. Ebben a negyedévben az Intel a piac 59,8%-át uralta, az AMD és az Nvidia pedig sorrendben 21,2%-os, illetve 18,5%-os piaci részesedéssel rendelkezett. A listán a VIA/S3 és a Matrox is szerepel, igaz, elég szerény részesedéssel: előbbi 0,4%-os, míg utóbbi 0,03%-os részt hasít ki a teljes GPU piac képzeletbeli tortájából.

Ennek fényében a nagy nevek az Nvidia kivételével mindannyian veszítettek piaci részesedésükből, a Matrox pedig 0,03%-kal jobb eredményt könyvelt el. Az előző évben felmutatott teljesítményhez képest az Nvidia és a Matrox kivételével ugyancsak mindenki rosszabbul teljesített.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward