Shop menü

ÉRTELMETLEN MÓDON CENZÚRÁZOTT VIDEÓN A PROJECT CAMBRIA META MR SZEMÜVEGE

Mindenki azt képzel a Meta vezérének a fejére, amit akar.
Török Roland
Török Roland
Értelmetlen módon cenzúrázott videón a Project Cambria Meta MR szemüvege

Mark Zuckerberg végre megmutatta a Meta következő VR, illetve kevert valóság szemüvegét, a Project Cambriát, amit a vállalat a professzionális felhasználóknak fog szánni még idén, amikor megérkezik. 

Igazság szerint túlzás lenne azt mondani, hogy valóban megmutatta az eszközt, az egész hasonlít inkább egy cenzúrázott felnőtt filmre, mintsem valódi VR/AR prezentációra. Az anyag mindenesetre elérhető és meg is tekinthető: 

A videóban látható, hogy az eszköz magas felbontású és színes kamerákkal fog majd működni, tehát a Quest 2-vel ellentétben itt már nem csak fekete-fehér módban fogunk tudni átlátni a készüléken, hanem akár komoly projekteket is lehet majd AR/MR módban menedzselni. 

Mark Zuckerberg szerint a Quest 2 esetében a szemüvegen belül való átlátás csupán azt a célt szolgálja, hogy egy nagyon durva vázlatot lássunk a körülöttünk zajló eseményekről. A Cambria viszont ezzel szemben rengeteg új érzékelővel lesz ellátva, amelynek csak egy kis szelete a kifelé néző színes kamerák megléte, azokon kívül ugyanis dedikált mélységérzékelők is lesznek a készülékben. "Jelenleg a Quest 2 esetében egy kis hackeléssel érjük el, hogy a kamerákon keresztül megpróbáljuk kitalálni a dolgok mélységét. A Cambriában viszont tényleg vannak mélységérzékelők” – nyilatkozta a Meta vezetője a Protocolnak

Az eszköz nem fogja leváltani a Quest 2-t, már csak az ára miatt sem, mivel az valószínűleg fél millió forint, vagy a fölött lesz. Ennek megfelelően Cambria tényleg inkább azoknak lesz hasznos, akik a vállalati hatékonyság növelése érdekében például távolról dolgoznak, betanítanak vagy valamilyen bevételszerzés céljából kívánnak VR eszközt fentartani, bár kétség kívül, menni fognak rajta a Quest 2 játékok is. 

Az Apple állítólag készülő MR szemüvegje valószínűleg hasonló céllal fog készülni, hasonló tudással és hasonló áron, így inkább annak lesz a konkurenciája a piacon. 

Az Oculus Quest 2 sem marad viszont frissítés nélkül. A fekete-fehér átlátás funkció továbbra is remek lehetőségeket nyújt a fejlesztőknek a kísérletezésre, a Zuckerberg által bemutatott demó ennek fényében elérhető lesz a Quest 2 készülékeken is. Egyelőre tehát nem jelentettek be olyan szoftveres dolgot, ami ne lenne elérhető a legolcsóbb VR szemüvegen a piacon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére