Értékes szabadalmakat vett a Qualcomm a HP-tól

Több ezer szabadalom cserélt gazdát, köztük a webOS-hez kapcsolódóak is.

Értékes szabadalmakat vett a Qualcomm a HP-tól

A Qualcomm nemrégiben egy meglehetősen szerteágazó szabadalmi portfóliót vásárolt meg a HP-tól, ami a vállalat reményei szerint segít majd abban, hogy jelenlegi és jövőbeli licencelőinek minél komolyabb értéket kínálhasson.

A tranzakció részeként a Qualcomm tulajdonába kerültek azok a Palm és webOS szabadalmak is, amelyekre a HP még 2010 folyamán tett szert. Ezzel együtt olyan szabadalmak is lapulnak a kínálatban, amelyek az iPAQ tenyérgépekhez, illetve a Bitfone-hoz kötődnek. Utóbbi, azaz a Bitfone a HP leányvállalata, amely mobil eszközmenedzsmenttel kapcsolatos szoftverek fejlesztésével foglalkozott.

Összességében az üzlet keretén belül nagyjából 1400 érvényben lévő és elbírálás alatt álló amerikai szabadalom került a Qualcomm birtokába, de ezek mellett 1000 egyéb, más országokban bejegyzett szabadalmat is tartalmaz a portfólió, így meglehetősen nagy és értékes csomagról van szó. Az sajnos nem derült ki, hogy a szabadalmak pontosan mekkora összegért cseréltek gazdát.

A Qualcomm egyébként hatalmas bevételeket szerez licencelésből: tavaly a cég 25 milliárd dolláros teljes árbevételének 32%-át adták a licencekből befolyó pénzek. Az új szabadalmak megszerzésével a Qualcomm még színesebb, még értékesebb szolgáltatást nyújthat majd ezen a téren. Egyébként, bár a szabadalmak tulajdonjoga a Qualcommhoz került, a HP minden eladott szabadalomhoz megtart egy licencet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward