Erősebb Tegra 3 lapkán dolgozik az Nvidia

A grafikus processzorairól híres chipgyártó ezúttal nem egy teljesen új lapkakészlettel áll majd a nagyközönség elé, hanem inkább a jelenlegi csúcsmodell tovább fejlesztett verziójával. A Tegra 3-ból ezzel együtt már négy különböző variáns lesz az Nvidia felhozatalában.

Erősebb Tegra 3 lapkán dolgozik az Nvidia

A grafikus processzorairól híres chipgyártó ezúttal nem egy teljesen új lapkakészlettel áll majd a nagyközönség elé, hanem inkább a jelenlegi csúcsmodell továbbfejlesztett verziójával. A Tegra 3-ból ezzel együtt már négy különböző variáns lesz az Nvidia felhozatalában.

A feljavított chip fogyasztása természetesen nem növekedett meg a jelenlegi megoldásokéhoz képest. Az AP37 kódnéven érkező megoldás vélhetően a gyártási folyamatok javulásának tudható be. Ezen a területen a csekély teljesítményjavulást is érdemes kihasználni, főleg annak tükrében, hogy a Tegra 3 komoly versenyt vív a leggyorsabbnak járó címért a Qualcomm MSM8960-nal. Az AP37 alap órajele 1,5 GHz-re emelkedett, de ezt akár 1,7 GHz-ig is tolhatják a készülékgyártók. Ezzel szemben az AP33 csak egyetlen aktív mag mellett érhetett el 1,5 GHz-es frekvenciát, és ha több mag is aktiválja magát, legfeljebb 1,4 GHz-re képes. Az alap AP30-as megoldás pedig már csak 1,3 illetve 1,2 GHz-en üzemelhet; a most érkező okostelefonban egyébként főleg ezzel találkozhatunk majd. A vérfrissített Tegra azonban nem csak ennyiből áll, ugyanis a grafikus sebessége is megnőtt, méghozzá a gyártó állítása szerint átlagosan 25 százalékkal. Továbbá a maximális kijelző felbontást is kitolták a jelenlegi megoldások által támogatott 1366 x 768-ról 1920 x 1200 képpontra.

Architektúrális változásokkal nem kell számolnunk, így az órajelekből fakadó teljesítménynövekedés mellett semmilyen változás nem lesz ilyen téren. Ez a feladat már az AP4x/T4x lapkákra hárul át, vagyis ismertebb nevén Tegra 4-re. Itt már komoly előre lépés lesz, ugyanis nem csak a chipdesign változik gyökeresen, hanem a gyártástechnológia is. A spekulánsok szerint ennek a bemutatására legkorábban a Computexen kerülhet sor, így ez még bőven a jövő zenéje. Az AP37-es Tegra köré építő eszközök megjelenésére az év második felében kell számítani. A régebben kiszivárgott útitervben egyébként egy AP40-es modell is szerepelt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward