Erős taggal bővült az Nvidia Quadro családja

A Quadro M6000 az első olyan Quadro sorozatú megoldás, amely egyszerre négy darab 4K-s monitor meghajtására is képes.

Erős taggal bővült az Nvidia Quadro családja

Az Nvidia a GeForce GTX Titan X mellett egy másik GM200 alapú újdonságról is lerántotta a leplet, ami minden különösebb hírverés indul indult útjára.

A Quadro sorozatot erősítő Nvidia Quadro M6000 a munkaállomások piacán próbál majd érvényesülni, ennek megfelelően minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amire a sikerhez szüksége lehet. A Quadro M6000-es modell alapok tekintetében a GeForce GTX Titan X-szel mutat rokonságot: GM200-as GPU-ja természetesen teljes értékű, azaz 3072 CUDA maggal, 192 textúrázóval és 96 renderelő egységgel rendelkezik, a 12 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához pedig 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik. A GPU alap órajele egyelőre nem ismert, a GPU Boost 2.0-s átlag-órajel értéke azonban igen: ez 1140 MHz magasságában helyezkedik el.

Maga a Quadro M6000 egyébként összesen 10 különböző GPU Boost 2.0-s szintet támogat, egyszeres pontosságú számítási teljesítménye pedig eléri a 7 TFLOP/s-os szintet. Dupla pontosságú számítási teljesítmény esetén nagyjából ugyanazt a szintet hozza a Quadro M6000, amit a GeForce GTX Titan X is – ez persze elég alacsony, mindössze 0,2 TFLOP/s. Az ECC támogatással is rendelkező 12 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória esetében 6,6 GHz-es effektív órajelet alkalmaznak, ami 317 GB/s-os memória-sávszélesség eléréséhez elég. Amennyiben az ECC támogatásra is igényt tartunk, a memóriahibákkal szembeni extra védelem érdekében némi memória-sávszélességet sajnos fel kell áldozni.

A Quadro M6000 elődjéhez, a Quadro K6000-hez képest akár 50%-kal nagyobb teljesítményt is nyújthat – a LucasFilm mérései szerint a ray-tracing teljesítmény például ennél nagyobb, 55%-os mértékben nőtt. TDP tekintetében az M6000-es modell kicsit romlott a K6000-hez képest: míg a friss jövevény 250 wattos TDP-vel rendelkezik, addig elődje még beérte 225 wattal is. A Quadro M6000 stabil üzemeltetéséhez a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett egy nyolctűs PCIe tápkábel alkalmazására is szükség van, vagyis a GeForce GTX Titan X-hez képest itt elhagyták a hattűs PCIe tápcsatlakozót.

Az Nvidia újdonsága videó kimenetek terén komoly fejlődésen ment keresztül, ugyanis a Quadro sorozatban elsőként ad lehetőséget arra, hogy egyetlen kártyával akár négy darab 4K-s megjelenítőt is meghajtsunk. Az előző generációs modelleknél maximum két darab 4K-s monitor egyidejű használatára volt mód.

A friss Quadro család

A főként grafikai munkákra, kifejezetten munkaállomásokba szánt Quadro M6000 rövidesen elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban. A gyártó azt egyelőre nem árulta el, hogy az újdonság listaára pontosan hogyan alakul, de abból kiindulva, hogy az előző generációt képviselő Quadro K6000 ára még most is bőven 4000 dollár felett van, az újdonság sem lesz olcsóbb, sőt. A dolgok jelenlegi állása szerint 5000 dollár feletti listaárra számíthatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward