Erős SoC táblákhoz és okostelefonokhoz a TI-től

Erős SoC táblákhoz és okostelefonokhoz a TI-től

Bemutatkozott a Texas Instruments OMAP4-es családjának legfrissebb tagja, amely tovább erősíti a vállalat tábla számítógépekhez és okostelefonokhoz készített SoC egységeinek termékpalettáját. A legfrissebb OMAP4-es sorozatú SoC egység 45 nm-es csíkszélességgel készült, két darab Cortex-A9-es processzormagot tartalmaz és két darab alacsonyfogyasztású Cortex-M3-as processzormag is helyet kapott benne. A tokozás emellett egy grafikus magot is rejt, ami ezúttal is a PowerVR műhelyéből érkezett.

Az OMAP4470-es különlegesség esetében a Cortex-A9-es processzormagok maximum 1,8 GHz-en ketyeghetnek, míg az alacsony fogyasztású Cortex-M3-as processzormagok órajele 266 MHz-es értéket képvisel. A videó vezérlő szerepét egy PowerVR SGX544-es egység tölti be, amely USSE helyett immáron ISSE2-es támogatással ellátott SIMD tömböket használ, szám szerint négyet. Az egység 200 MHz-es órajelen 6,4 GFLOP/s-os, míg 300 MHz-es órajelen már 9,6 GFLOP/s-os számítási teljesítményt kínál, ami pont duplája a PowerVR SGX540-es modellének. A gyártó állítása szerint a 384 MHz-en ketyegő PowerVR SGX544-es videó vezérlő két és félszer nagyobb grafikus teljesítményt kínál, mint elődje, a 304 MHz-en ketyegő PowerVR SGX 540-es modell, amely az OMAP4430-as SoC belsejében lapult.

Az újdonság az előbb említett SoC-hoz képest számos egyéb előnyt is kínál. A rendszer 80%-kal jobb teljesítményt biztosít webböngészés esetében, mint elődje, emellett akár három HD kijelző kezelésére is képes, maximum QXGA felbontásig (2048 x 1536 pixel). Az új SoC kétcsatornás, 466 MHz-es LPDDR2-es memóriatámogatást kínáló beépített memóriavezérlővel érkezik és rendelkezik DirectX, OpenGL ES 2.0-s, OpenVG 1.1-es és OpenCL 1.1-es támogatással. Az OMAP4430 egyébként az LG Optimus 3D-ből, valamint a RIM BlackBerry Playbook tábla PC-jéből lehet ismerős.

Az OMAP4470 az OMAP4460-tól annyiban különbözik, hogy Cortex-A9-es processzormagjai 1,5 GHz helyett 1,8 GHz-en üzemelnek. Utóbbiak feladata az, hogy levegyék a terhet az A9-es magok válláról, ha háttérben zajló folyamatokkal, illetve egyszerűbb multimédiás feladatokkal kell megbirkózni. További különbség a két SoC között, hogy az OMAP4470-es modell egy teljesen új grafikus magot tartalmaz, amelyről fentebb már esett néhány szó. Aki ennél is jobban szeretne elmélyedni a témában, olvassa el az AnandTech összefoglalóját.

Az okostelefonok és a tábla PC-k készítői számára jó hír, hogy az OMAP4470 lábkiosztás tekintetében tökéletesen kompatibilis elődeivel, azaz az OMAP4430-as és OMAP4460-as SoC egységekkel. A Texas Instruments tervei szerint az OMAP4470 első mintapéldányai valamikor az idei év második felében készülnek el, de a vele felszerelt készülékek majd csak a következő év első felében kezdenek el megjelenni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward