Erős második félévre van szüksége a Synergonnak

Erős második félévre van szüksége a Synergonnak

Nem indokolja a Synergon második negyedéves teljesítménye a cég részvényeinek piacán az elmúlt két napban látott eszeveszett száguldást, amelynek során 730 forintról 920 forint fölé ugrott a papír jegyzése. Bár a második negyedéves árbevétel 10 százalékkal magasabb, mint a tavalyi hasonló időszakban - ez elsősorban az évi 3 milliárd forintos bevételt jelentő BKV-fejlesztésnek köszönhető -, sajnos a költségek is hasonló mértékben emelkedtek, és az üzemi eredmény 2008-hoz hasonlóan most is 33 millió forint lett. (Az első negyedéves kiugró teljesítménynek köszönhetően a féléves adat 205 millió forint.)

A cseh leánynak nagy szerepe volt abban, hogy egyáltalán a pozitív tartományban sikerült tartani a cég eredményét, a csoport magyar tagjai ugyanis nem tudták megismételni az első negyedéves teljesítményt, a második negyedévben a költségek már együtt emelkedtek a bevételekkel. A szerény üzemi eredményt ráadásul nem tudta számottevően növelni a saját részvényeken keletkezett 113 millió forint nyereség sem (tavaly ugyanezen egymilliárdot bukott a cég), mert határidős devizaügyleteken rendkívül sokat veszített a társaság, illetve a Synergon Zrt. kiválásához is kapcsolódott 40 milliónyi negatív tétel, amelyek összességében mínuszba fordították a cégcsoport magyar tagjainak adózott nyereségét.

Bár a második negyedévben a cseh leány sem tudta hozni az első negyedéves teljesítményt - a szerény mértékben növekvő árbevételhez 43 százalékkal csökkenő üzemi eredmény társult -, ám az adó előtti eredmény még így is megközelítette a 20 millió forintot. Féléves szinten pedig több mint 51 millió a profit, ami a jelen gazdasági helyzetben kifejezetten szép teljesítmény.

Ezek után igen erős második félévre lesz szüksége a társaságnak ahhoz, hogy teljesüljenek a menedzsment 17-20 milliárd forintos árbevételről és 6-8 százalékos üzemi eredményhányadról (azaz 1-1,5 milliárdos nyereségről) szóló tervei, hisz most csak 1 százalékos eredményhányadot sikerült felmutatni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward