Erős lesz a Samsung Exynos 5450

A Samsung lapkakészlete nem csupán megduplázza a magok számát, de még a grafikus processzor terén is komoly újításokkal érkezik majd. Persze itt már nem is a jelenleg ismert chipek lesznek a célkeresztben, az új Exynos megjelenése még messze van.

Erős lesz a Samsung Exynos 5450

A Samsung lapkakészlete nem csupán megduplázza a magok számát, de még a grafikus processzor terén is komoly újításokkal érkezik majd. Persze itt már nem is a jelenleg ismert chipek lesznek a célkeresztben, az új Exynos megjelenése még messze van.

Az Exynos 5450 a magok felépítését tekintve nem változik majd, vagyis a Cortex-A15 architektúrára alapoz, csak ebben az esetben már egy négymagos egységről beszélhetünk. Az 5450 esetében is az 5250 gyártástechnológiáját üdvözölhetjük, így ez is a Samsung alacsony fogyasztásra optimalizált 32 nm-es HKMG technológiáján alapul. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért kell akár egy éves különbségre is számítani a néhány napja útnak indított Exynos 5250-nel szemben. A kulcs a grafikus processzorban keresendő, ugyanis az Exynos 5450 már a Mali-T658 társaságában készül majd, a Mali-T604 helyett. Ezzel a lépéssel a grafikus teljesítmény akár négyszer nagyobb lehet. Arról nem szólnak a pletykák, hogy ebben az esetben bevetésre kerül-e az ARM big.LITTLE konstrukciója, ami a jelenlegi Nvidia Tegra 3-hoz hasonlóan segédprocesszort alkalmaz a kevésbé terhelő alkalmazásokhoz.

Az Exynos 5450 a kistestvéréhez hasonlóan a 2 GHz-es órajelet tűzte ki céljául, és a grafikus magot is számolva, így többszörösére nőhet a számítási kapacitás, valamint persze itt már a fogyasztás is, mivel a gyártástechnológia jelentősen nem változik. A lapkakészlet egyértelműen a Windows 8 számára készül már, mert a Microsoft új rendszere az év második felében elkészül, és az ARM utasításkészletét is támogatni fogja. Az Exynos 5450 2013 elejére készülhet el, így az év első felében már megjelenhetnek az erre épülő csúcskészülékek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward