Érkezik egy újabb GeForce GTX 780 kiadás?

Az Nvidia a jelek szerint egy GeForce GTX 780 "GHz Edition" modellt is piacra dobhat a nem is oly távoli jövőben.

Érkezik egy újabb GeForce GTX 780 kiadás?

Az Nvidia nemrégiben csökkentette egyes videokártyáinak árait annak érdekében, hogy azok versenyképesebbek lehessenek az AMD megoldásaival szemben - igaz, egyes esetekben még további árcsökkentésre is szükség lenne.

A vállalat a GeForce GTX Titan meglehetősen kedvezőtlen pozícióját egy kreatív ötlettel javítja a nem is oly távoli jövőben: november hetedikén megérkezik a GeForce GTX 780 Ti, ami várhatóan gyorsabb lesz a GeForce GTX Titánnál, utóbbi pedig szépen lassan nyugdíjba vonul. Ezzel a Radeon R9 290X elleni harcban új fejezet nyílik, de van itt egy másik probléma is, amit Radeon R9 290-nek hívnak.

Ez a modell a korábbi pletykák szerint 100 dollárral lesz olcsóbb az R9 290X-nél, azaz 449,99 dolláros áron érkezik, teljesítmény tekintetében pedig esetenként még a GeForce GTX 780-at is maga mögé tudja utasítani. A GeForce GTX 780 eddig 649 dollárba került, de a fentebb említett árcsökkentés hatására már 499 dollárért is meg lehet vásárolni, ami még mindig több, mint a Radeon R9 290 ára. További probléma lehet, hogy az AMD szoftvermérnökei kitartó munkával elérték, hogy az R9 290 jelentősebb mértékben gyorsuljon egyes játékok alatt, így a termék mára tervezett megjelenését november ötödikére halasztották, hogy a tesztelők az új driverrel ismét letesztelhessék, mit tud a friss jövevény. Ez az Nvidia számára aligha jó hír.

A vállalat a jelek szerint - illetve az egyes partnerektől származó információk szerint - egy újabb, harmadik GeForce GTX 780-as kiadást is piacra dob a nem is oly távoli jövőben, ha igazak a jelenlegi pletykák. A GeForce GTX 780 "GHz Edition" néven emlegetett újdonság tulajdonképpen egy tuningolt GeForce GTX 780 lesz, amely a GK110-300-A1-es GPU helyett egy új revíziójú, GK110-300-B1-es típusú GPU-t kap. Ezzel a GPU-val már 1006 MHz-es alap- és 1046 MHz-es GPU Boost órajel áll rendelkezésre, a GDDR5-ös fedélzeti memória azonban továbbra is 6 GHz-es effektív órajelen ketyeghet. Az "alap" GeForce GTX 780 863 MHz-es alap- és 900 MHz-es GPU Boost órajellel gazdálkodik, azaz komoly órajel-emelést hajt végre az Nvidia. Más kérdés, hogy ezeket az órajeleket a jelenlegi GeForce GTX 780-as videokártyák többsége is tudja.

Az EXPreview munkatársai szerint az Inno3D GTX 780 iChill HerculeZ 3000-es videokártya GPU-ja már a fentebb említett revízióra alapoz, így gyorsan ki is próbálták, hogy a fenti órajelek beállítása mellett milyen teljesítményt nyújt a termék. A teszt alapján a GeForce GTX 780 "GHz Edition" a GeForce GTX 780-nál nagyjából 15%-kal gyorsabb, a GeForce GTX Titánhoz képest pedig 7%-os előnyt tud felmutatni. A GeForce GTX 780 "GHz Edition" a konkurencia Radeon R9 290X modelljéhez képest ugyanabban a tesztkonfigurációban átlagosan 6,2%-kal gyorsabb.

A jelek szerint tehát újabb GeForce GTX 780-as videokártyával bővülhet az Nvidia repertoárja, az viszont egyelőre rejtély, hogyan bűvészkedik majd a vállalat az árakkal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward