Érkezik az ASUS Radeon R9 280 STRIX

Az új videokártya megemelt órajeleken ketyeg, és újfajta, ötletesen működő hűtést hordoz magán, amely DirectCU II alapokon nyugszik.

Érkezik az ASUS Radeon R9 280 STRIX

Úgy tűnik, az ASUS a GeForce GTX 780 STRIX mellett egy másik STRIX sorozatú videokártyát is piacra dob a közeljövőben, ám ez a termék már nem a GeForce, hanem a Radeon családot erősíti.

Az ASUS Radeon R9 280 STRIX OC Edition modell a már jól ismert, 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti GPU-ra támaszkodik, amely 1792 aktív stream egységgel, 112 textúrázóval és 32 renderelő egységgel gazdálkodik. A GPU 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 3 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához. A referencia modelleknél a GPU 823 MHz-es órajelen ketyeg, a VRAM esetében pedig 5 GHz-es effektív órajelet alkalmaznak. Ehhez képest az ASUS újdonságának GPU-ja 980 MHz-en üzemel, a GDDR5-ös memóriachipek esetében pedig 5,2 GHz-es effektív órajel van érvényben.

A melegedő komponensek hűtéséről ugyanaz a DirectCU II alapú megoldás gondoskodik, amit a GeForce GTX 780 STRIX modellen már láthattunk. A kétventilátoros hűtés akkor, ha a GPU üzemi hőmérséklete 65 Celsius fok alatt helyezkedik el, teljesen hangtalanul üzemel, ám ha a GPU-t elkezdjük terhelni, a ventilátorok is elkezdenek forogni. Ebből kifolyólag üresjáratban, illetve csekély 3D-s terhelés alkalmával teljesen hangtalanul működhet az újdonság.

A DirectX 11.2, OpenGL 4.4 és Mantle API támogatással egyaránt rendelkező újdonság rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd. Egyelőre az sem világos, érkezik-e a termékből referencia órajeleken ketyegő példány.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward